Πρόσκληση στους Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα απηύθηναν από κοινού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την ομιλία τους στο ελληνο-γαλλικό επιχειρηματικό φόρουμ στο Κέντρο Πολιτισμού «ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».
Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι Γάλλοι θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση επισημαίνοντας ότι οι γαλλικές εταιρίες δεν έφυγαν ποτέ από την Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε υπέρμαχος των επενδύσεων λέγοντας ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί το brain drain και να ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα στήριξης επαναλαμβάνοτας ότι κατά την κυβέρνηση αυτό θα είναι το τελευταίο πρόγραμμα ώστε η Ελλάδα να βγει στις αγορές.
Στο περιθώριο του ελληνογαλλικού φόρουμ οι επικεφαλής των γαλλικών εταιρειών Total και Suez εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης υδάτων.
Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο Patrick Pouyanne, διευθύνων σύμβουλος της Total, υποστήριξε ότι το ενδιαφέρον της εταιρείας στην Ελλάδα εντοπίζεται σε τέσσερις κλάδους:
Ο πρώτος αφορά τη διανομή των πετρελαϊκών προϊόντων και ειδικά την ναυτιλιακή βιομηχανία.
Ο δεύτερος αφορά την έρευνα υδρογονανθράκων. «Έχουν υπάρξει ανακαλύψεις στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο και στην Κύπρο και θέλουμε να κάνουμε έρευνες στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό έχουμε καταθέσει αίτηση εξασφάλισης των σχετικών αδειών και για αυτό βρίσκομαι εδώ σήμερα» εξήγησε.
Ο τρίτος αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Κοιτάμε πολύ σοβαρά τις δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων στην Ελλάδα για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, αιολικής και ηλιακής» τόνισε ο επικεφαλής της Total.
Ο τέταρτος αφορά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα καταστεί ένα είδος ενεργειακού κόμβου. «Με φυσικό αέριο να μεταφέρεται από την Αίγυπτο, από την Ρωσία, από την Τουρκία η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος για φυσικό αέριο» κατέληξε.
Σαφές επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, εξέφρασε και ο Jean Louis Chaussade, διευθύνων σύμβουλος (CEO) του Suez. Σχολιάζοντας το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των εταιριών διαχείρισης ύδατος, επεσήμανε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αγοράσουμε το managment αυτών των εταιριών».
Όπως εξήγησε, «συνήθως μπορούμε να αγοράσουμε ένα μικρό ποσοστό των μετοχών, περί το 23% – 20%, αλλά αυτό που θέλουμε είναι να βελτιώσουμε τη διαχείριση, αυτό στο οποίο είμαστε καλοί».
Τι είπαν οι Ελληνες επιχειρηματίες
Μετά τη συνάντηση ο κ. Ν. Καραμούζης, Πρόεδρος Eurobank και ΕΕΤ, δήλωσε ότι «κρίνω τη διοργάνωση πολύ επιτυχή. Είναι μία ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, να ενημερωθούμε και να παρουσιάσουμε μία Ελλάδα προοπτικής, μία Ελλάδα που έχει μέλλον και να τονίσουμε την ανάγκη που υπάρχει στην Ελλάδα για επενδύσεις, που είναι απαραίτητες. Κυρίως ξένες επενδύσεις.
Και βεβαίως πρόκειται για μία πολύ επιτυχημένη επίσκεψη (σ.σ. του προέδρου Μακρόν). Οι επιχειρηματίες είναι εδώ και οι τομείς που τους ενδιαφέρουν είναι πολλοί, και όχι μόνον ο τουρισμός, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, των τροφίμων, των logistics και άλλοι. Οι επιχειρηματίες θα ανακαλύψουν μόνοι τους τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα».
Από την πλευρά του, ο κ. Θ. Φέσσας, πρόεδρος ΣΕΒ, αναφερόμενος στη διοργάνωση του φόρουμ, δήλωσε ότι «δείγμα εμπιστοσύνης συνιστά οτιδήποτε φέρνει κοντά τους επιχειρηματίες, φέρνει κοντά τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, και βοηθά την επιχειρηματικότητα στον δρόμο προς την ανάπτυξη. Ακόμη κι αν δεν καρποφορήσουν άμεσα συμφωνίες, τουλάχιστον θα αρχίσουν να συζητούνται».
Ο κ. Ν. Βερνίκος, πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), υπήρξε γλαφυρός στην τοποθέτησή του για τη σημασία της διοργάνωσης: «Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία. Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται το πόσο εύστοχο ήταν αυτό το σλόγκαν που πρωτοακούστηκε στην Αθήνα το 1974 με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η Γαλλία εξακολουθεί να συμπορεύεται μαζί μας και μας στηρίζει στον δρόμο της ανάπτυξης, απαραίτητης προϋπόθεσης για να ζήσει ο ελληνικός λαός καλύτερες ημέρες».
Παράλληλα, η κα Χρ. Σακκελαρίδη, πρόεδρος του ΠΣΕ, δήλωσε ότι «είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα (η συνάντηση στο πλαίσιο του φόρουμ) και έχουμε πάρα πολλές ελπίδες σχετικά με την έκβασή της, διότι για να βγει η Ελλάδα από την κρίση χρειάζονται τρία πράγματα. Εμπιστοσύνη, επενδύσεις -και θα υπογραφούν αρκετές συμφωνίες για επενδύσεις- και μετά βέβαια εξωστρέφεια».
Ο κ. Χρ. Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος τόνισε ότι «μόνον θετική θα χαρακτήριζα τη σημερινή συνάντηση, στο σημείο που βρίσκεται η χώρα μας αυτή τη στιγμή, μια που πιστεύω ότι είμαστε στο σημείο που πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε την πραγματική ανάπτυξη.
Τέτοιες προσπάθειες μόνον βοηθούν σε αυτό. Η παρουσία του Γάλλου προέδρου εδώ καθώς και η ομιλία που εκφώνησε, αλλά και η παρουσία των επιχειρηματιών ελπίζω να έχουν ένα πρακτικό αποτέλεσμα στη (σ.σ. εκατέρωθεν) συνεργασία. Υπάρχουν τομείς που μπορεί η γαλλική επιχειρηματικότητα με την ελληνική να συνυπάρξει πάρα πολύ ωραία».
Ο κ. Ν. Κουτσιανάς, πρόεδρος της APIVITA, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «εκείνο που έχει σημασία σήμερα είναι η Ευρώπη να μπει σε διαδικασία συνεννόησης, συναίνεσης. Δηλαδή οι ηγέτες να μπουν σε μπουν σε διαδικασία συναίνεσης για να δημιουργηθεί μία στρατηγική που θα στηρίζεται σε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο για έναν διαφορετικό τρόπο κατανάλωσης, έχοντας πάντα στο μυαλό μας το ευ επιχειρείν».
Τέλος, ο κ. Γ. Βερνίκος, πρόεδρος της ΟΚΕ και γ.γ του ΣΕΤΕ, τόνισε ότι «η Γαλλία είναι χώρα του Διαφωτισμού και του κοινωνικού διαλόγου. Ιδιαίτερα εγώ ως πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί συνεργαζόμαστε στενά με την αντίστοιχη ΟΚΕ της Γαλλίας, αλλά και σε επίπεδο Τουρισμού οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι πολύ μεγάλες και για επενδύσεις και για τουρίστες. Έχουμε μία καλή χρονιά και ελπίζω το 2018 να είναι ακόμη καλύτερο».