27 Σεπτεμβρίου 2017

Απειλεί το κομμούνι ο Παππάς όσους προσφεύγουν κατά του «νέου» ΟΑΣΘ: Να προσέχουν μην βρεθούν και χρεωμένοι!

201 μικρομέτοχοι του πρώην ιδιωτικού ΟΑΣΘ κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της κρατικοποίησης του Οργανισμού

Αποφασισμένος να βάλει «το μαχαίρι στο κόκαλο» και να αποκαλύψει όσους κακοδιαχειρίστηκαν δημόσιους πόρους, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του κρατικού, πλέον, ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς.


Ερωτηθείς για τη νέα προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας μερίδα μικρομετόχων του πρώην ιδιωτικού ΟΑΣΘ, με την οποία ζητείται η ακύρωση της κρατικοποίησης του Οργανισμού, ο κ. Παππάς είπε: «Η Δημοκρατία έχει και τα δικαστήρια. Καθένας που νομίζει ότι αδικείται, καλά κάνει και προσφεύγει στην Δικαιοσύνη».

Υπενθυμίζεται ότι 201 μικρομέτοχοι του πρώην ιδιωτικού ΟΑΣΘ κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της κρατικοποίησης του Οργανισμού, υποστηρίζοντας ότι με την απόφαση κρατικοποίησής του βρέθηκαν, από μικρές έστω μετοχές, να κρατούν πλέον άχρηστους τίτλους, ενώ στρέφονται κατά των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη.
Πάντως, ο κ. Παππάς, απευθυνόμενος στους προσφεύγοντες, είπε χαρακτηριστικά: «Ας προσέχουν, όμως, μήπως βρεθούν και χρεωμένοι, γιατί είναι τόσες πολλές οι αμαρτίες και δεν πρόκειται να μην ανακαλύψω τους ενόχους».

Επανέλαβε επίσης: «Εγώ τα πτυχία μου δεν θα τα σκίσω» και προσέθεσε: «Για τον ιδιωτικό ΟΑΣΘ έφυγαν από τα δημόσια ταμεία πολλά λεφτά και θα αποκαλύψω αυτούς που τα κακοδιαχειρίστηκαν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παππάς δεν αρνήθηκε ότι ίσως και να υπάρχουν οι «τίμιοι» μεταξύ των μετόχων του πρώην ιδιωτικού ΟΑΣΘ, λέγοντας ωστόσο: «Θα πρέπει όμως να στραφούν εναντίον αυτών που διαχειρίστηκαν την κοινή τους περιουσία».

Για το εάν οι προσφυγές που κατατίθενται καθυστερούν την εκκαθάριση στον Οργανισμό, ο κ. Παππάς απάντησε: «Πετούν την μπάλα έξω από το γήπεδο, αλλά εμείς συνεχίζουμε κανονικά με την διαδικασία της εκκαθάρισης».

Στο ΣτΕ προσέφυγαν 201 μέτοχοι του ΟΑΣΘ κατά της κρατικοποίησής του

Μετά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΣΘ, που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της κρατικοποίησής του, προσέφυγαν τώρα 201 μέτοχοι του υπό εκκαθάριση Οργανισμού.

Όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Αύγουστο, με προσωρινή διαταγή του προεδρεύοντα του θερινού Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντιπροέδρου Ιωάννη Γράβαρη,  «πάγωσε» η διαδικασία εκκαθάρισης του Οργανισμού και η μεταβίβαση των μετοχών του μέχρι να αποφανθεί το δικαστήριο επί αίτησης αναστολής που έχουν καταθέσει οι προσφεύγοντες. 

Πάντως, απόφαση επί της αίτησης αναστολής δεν έχει εκδοθεί ακόμη, ενώ οι κύριες αιτήσεις-προσφυγές θα συζητηθούν στις 4 Δεκεμβρίου 2017 στο Δ' Τμήμα του ΣτΕ.

Να σημειωθεί ότι η εκκαθάριση και η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ δεν μπορεί να προχωρήσει, αφού η προσωρινή διαταγή του κ. Γράβαρη απαγορεύει ακόμα και την πρώτη πράξη εκκαθάρισης, που είναι η καταγραφή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

Με τη νέα αίτηση ακύρωσης  που κατέθεσαν στο ΣτΕ οι 201 μέτοχοι του Οργανισμού αντιτίθενται στην αναγκαστική εξαγορά της εταιρείας από το Ελληνικό Δημόσιο και την, όπως καταγγέλλουν, μείωση της δικής τους περιουσίας.
         
Ουσιαστικά, οι 201 στρέφονται κατά των διατάξεων του νόμου 4482/2017, με τις οποίες λύεται η από 30.04.2001 οικονομική συμφωνία μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ο.Α.Σ.Θ., εξαγοράζεται αναγκαστικώς ο Ο.Α.Σ.Θ. από το Ελληνικό Δημόσιο, οι μετοχές του περιέρχονται αναγκαστικώς στο Ελληνικό Δημόσιο.
         
Με τη νέα αίτηση -τρίτη κατά σειρά- την οποία  κατέθεσε (και αυτή όπως και της προηγούμενες) ο δικηγόρος Παναγιώτης Λαζαράτος, μεταξύ των άλλων, επισημαίνουν:

- την πλήρη αποξένωση των   μετόχων από το νομικό πρόσωπο του Ο.Α.Σ.Θ.,
- την οριστική αποστέρηση των δικαιωμάτων ψήφου που διαθέτουν εκ των μετοχών τους,
-την οριστική αποστέρηση της συμμετοχής τους στην διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων του Ο.Α.Σ.Θ.,
-την οριστική αποστέρηση του δικαιώματός τους να επιλέξουν την μη διάλυση του Ο.Α.Σ.Θ., παρά την αφαίρεση του προνομίου εκτελέσεως του συγκοινωνιακού του έργου που λαμβάνει χώρα με τον ν. 4482/2017,
-την οριστική αποστέρηση του δικαιώματός τους να επιλέξουν εκκαθαριστές και
-την απώλεια της αξίας των μετοχών που διαθέτουν λόγω μη προβλέψεως βέβαιης, έγκαιρης και επαρκούς αποζημιώσεως των μετόχων και στον διορισμό με την κατά την παρ. 4 του άρθρου 23 απόφαση της νέας Γενικής Συνελεύσεως ενός μοναδικού μετόχου νέου συλλογικού οργάνου διοικήσεως (Διοικητικού Συμβουλίου).

Ως προς  το τελευταίο σκέλος οι 201 καταγγέλλουν τη νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ, διότι παραιτήθηκε από απαιτήσεις ύψους -όπως λένε- τουλάχιστον 47,5 εκατομμυρίων του ΟΑΣΘ από το Ελληνικό Δημόσιο, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να μην αποζημιώνονται πλήρως για την απώλεια της περιουσίας τους.