15 Σεπτεμβρίου 2017

«Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ακυρώνει… κι άλλη επένδυση»

«Φρένο» στην επένδυση του πρώην υπουργού Γιώργου Σαλαγκούδη, βάζουν με τις υπογραφές τους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, για την κατασκευή δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αεριοποίηση βιομάζας στην περιοχή των Βασιλικών. Στις αρχές της εβδομάδας, έγιναν δεκτές οι δύο προσφυγές που είχε καταθέσει ο δήμος Θέρμης, σε βάρος αντίστοιχων αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης με τις οποίες δινόταν η έγκριση για την πραγματοποίηση της επένδυσης.


Της Έλενας Καραβασίλη

Όπως εξηγεί στην Karfitsa ο κ. Φάμελλος, οι δύο αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, απορρίφτηκαν για δύο βασικού λόγους. «Πρώτον, δεν συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ), παρότι υπήρξε τρεις φορές αλληλογραφία με εισηγήσεις ολοένα επικαιροποιούμενες. Τελικώς η απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης υπεγράφη και για τις δύο άδειες, χωρίς τη γνωμοδότηση του ΠΕΣΠΑ, που πρόκειται για σοβαρότατο έλλειμμα στη διαδικασία. Δεύτερον, δεν προκύπτει από την Μελέτη αλλά και από τα χαρακτηριστικά του έργου, η υποχρέωση μονοσήμαντης χωροθέτησης στα συγκεκριμένα  αγροτεμάχια κι αυτό διότι δεν εξετάστηκαν άλλες εναλλακτικές περιοχές. Η νομοθεσία και το χωροταξικό σχέδιο για την ενέργεια, λέει ότι μπορούν να χωροθετούνται μονάδες στις περιοχές που παράγονται ενεργειακοί πόροι. Όμως η συγκεκριμένη μονάδα δεν αξιοποιεί τοπικούς ενεργειακούς πόρους, αξιοποιεί εισαγόμενη και εγχώρια δασική βιομάζα και υπολείμματα», τονίζει ο κ. Φάμελλος. Ο ίδιος συμπληρώνει πως: «θα έπρεπε εκτός από την γη υψηλής παραγωγικότητας των Βασιλικών –όπου βρίσκεται το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο- να συγκριθούν κι άλλες περιοχές χωροθέτησης, κάτι που δεν έγινε. Δεν δικαιολογείται λοιπόν η μονοσήμαντη χωροθέτηση, εφόσον δεν ικανοποιεί παραγωγή βιομάζας εκείνης της περιοχής, δηλαδή των Βασιλικών. Αυτά είναι τα δύο βασικά ελλείμματα που αποτελούν την απαραίτητη νομική βάση, διότι μόνο με νομικούς και θεσμικούς όρους κρίνονται οι αποφάσεις, δεν υπάρχει καμία εισαγωγή προσωπικού ή πολιτικού κριτηρίου στην απόφαση. Όταν κρίνουμε αποφάσεις περιβαλλοντικών όρων, μετά από ενστάσεις, είναι υποχρέωση μας να τηρούμε την κάλυψη των τυπικών υποχρεώσεων της νομοθεσίας. Αυτές οι δύο ήταν ελλείψεις που έπρεπε να είχαν καλυφθεί πριν από την έκβαση των εγκρίσεων της Αποκεντρωμένης».

«Αδιαφορεί για την περιβαλλοντική νομοθεσία»

Το μέλος του Δ.Σ. της «Resel Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας Ελλάδας Α.Ε.» Κώστας Ευθυμίου, ξεκαθαρίζει στην Karfitsa ότι: «οι λόγοι που ο κ. Φάμελλος επικαλείται είναι χαρακτηριστικοί του φαρισαϊσμού και της αντι-επενδυτικής κουλτούρας που διακατέχει τόσο τον ίδιο όσο και συνολικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το άρ. 13 του Ν.4014/11 (ΦΕΚ 209Α/21-9-11), το ΠΕΣΠΑ έχει μόνο γνωμοδοτική αρμοδιότητα και ως εκ τούτου η ύπαρξη ή μη της γνώμης του οργάνου δεν επηρεάζει τη νομιμότητα της εκδοθείσης άδειας. Επιπλέον, το άρ. 9 παρ. 7 Ν. 3851/10 (ΦΕΚ 85Α/4-6-10) αναφέρει: “Σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του οικείου νομού ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από τη γεωργική εκμετάλλευση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ”. Ο νόμος λοιπόν δεν τάσσει καμιά προϋπόθεση για να χωροθετηθεί οποιαδήποτε μονάδα ΑΠΕ (όπως οι μονάδες βιομάζας) σε γη υψηλής παραγωγικότητας». Ο κ. Ευθυμίου συνεχίζει λέγοντας ότι: «ο κ. Φάμελλος, γνωρίζει ότι αν ευσταθούσαν οι παραπάνω λόγοι απόρριψης, δεν θα είχαμε λάβει ποτέ τις δύο άδειες μετά τα τρία χρόνια που οι υπηρεσίες μας κοσκίνιζαν από 10 μεριές. Συνεπώς, με την απόφασή του να τις απορρίψει αποδεικνύει ότι αδιαφόρησε για την περιβαλλοντική νομοθεσία, παρόλο που είναι αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πατά σε τυπικά θέματα που δεν ισχύουν και θα καταπέσουν στο ΣτΕ, η απόφαση του κ. Φάμελλου μας δικαιώνει απόλυτα έναντι των πολιτών των Βασιλικών, καθώς δεν αποδέχεται πουθενά τις ψευδείς και ανυπόστατες φήμες που επί τρία χρόνια διασπείρονται για τις  μονάδες και μιλούσαν για ρύπανση, θάνατο και οικολογική καταστροφή».

«Ανοιχτοί σε επενδύσεις» 

Στην τήρηση της νομοθεσίας επιμένει ο κ. Φάμελλος, λέγοντας ότι: «Από τα στοιχεία του φακέλου, προκύπτει πως οι μονάδες αυτές θα ερχόντουσαν compact από το εξωτερικό και καμία παραγωγή, κανενός τεχνολογικού σταδίου δε θα γινόταν στην Ελλάδα. Μάλιστα, υπήρξαν πολλές συζητήσεις σχετικά με την προέλευση των μονάδων κατά τη διεργασία της αδειοδότησης. Τα δε απασχολούμενα άτομα, δεν θα υπερέβαιναν τα δάχτυλα του ενός χεριού, την ώρα που υπάρχει σοβαρό ζήτημα στη νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε ανοιχτοί σε επενδύσεις που μπορεί να προσφέρουν ακόμη και μία θέση εργασίας, αρκεί να καλύπτονται οι κανόνες περιβάλλοντος. Στην περιοχή έχει ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση για την επίπτωση στην εργασία του πρωτογενή τομέα, που πρέπει να λάβει υπόψιν ο επενδυτής. Εμείς έτσι κι αλλιώς αξιολογούμε με βάση τη νομοθεσία». Από την πλευρά του ο κ. Ευθυμίου ξεκαθαρίζει πως: «μπαίνουμε πλέον και επισήμως στο τελευταίο στάδιο για την υλοποίηση των επενδύσεων, δηλαδή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο θα αποφανθεί οριστικά για το ανυπόστατο των λόγων απόρριψης. Εκ του νόμου επιβάλλεται ο μηχανολογικός εξοπλισμός να πληρεί τις προδιαγραφές της ΕΕ, άλλως δεν δύναται να αδειοδοτηθεί η μονάδα. Οι μονάδες μας πληρούν τις προδιαγραφές. Επίσης θα δημιουργηθούν 30-40 θέσεις εργασίας, καθώς το καθετοποιημένο σχέδιο προβλέπει και τη δημιουργία δύο σύγχρονων υδροπονικών θερμοκηπίων δίπλα στις μονάδες, όπου θα αξιοποιούμε την παραγόμενη θερμότητα και το CO2. Επιπλέον, συνολικά το επενδυτικό σχέδιο θα αποφέρει ετησίως περί τα 500.000 ευρώ στην τοπική κοινωνία (μέσα από τη μισθοδοσία, τις παρεχόμενες υπηρεσίες μεταφοράς από τοπικούς μεταφορείς και την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος των κατοίκων με το 3% του τζίρου, όπως προβλέπει ο νόμος)»

ΦΩΤΟ ΣΑΒΒΑΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗς
karfitsa.gr