04 Σεπτεμβρίου 2017

«Οικόπεδο» στο Αιγαίο θέλει ο Μακρόν… αλλά και ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προεργασία της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, την ερχόμενη Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου. Τη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό πρόγραμμα.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, προγραμματίζεται κοινή ομιλία του κ. Τσίπρα και του κ. Μακρόν στην Πνύκα, καθώς και στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Ανάλογος ήταν ο σχεδιασμός και για τον Μπαράκ Ομπάμα, όταν είχε επισκεφθεί τη χώρα μας τον Νοέμβριο του 2016, παρότι η ανοιχτή εκδήλωση στον χώρο της Πνύκας είχε ακυρωθεί, έπειτα από συστάσεις της ομάδας ασφαλείας του πρώην Αμερικανού προέδρου.

Οι διευθύνσεις εθιμοτυπίας και πρωτοκόλλου των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Γαλλίας βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία, ώστε να καθοριστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες (διαδικασία υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μέγαρο Μαξίμου, διάταξη προσκεκλημένων στο επίσημο δείπνο κ.λπ.).

Άλλωστε, τα Ηλύσια Πεδία συνηθίζουν να αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στους τύπους, ιδίως όταν πρόκειται για θέματα πρωτοκόλλου. Λεπτομέρεια που καταδεικνύει του λόγου το αληθές, το γεγονός ότι εντός Παρισίων ο πρόεδρος της Γαλλίας ποτέ δεν κατεβαίνει τα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου για να υποδεχθεί τον καλεσμένο του (με εξαίρεση τον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τον Απρίλιο του 2016 και κατά παράβαση των… συνθηκών κατέβηκε τα σκαλιά του παλατιού του Σανζ Ελιζέ για να προϋπαντήσει τον Αλέξη Τσίπρα).

Η έλευση Μακρόν στην Αθήνα, λίγα 24ωρα πριν από το ορόσημο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και εν αναμονή της τρίτης αξιολόγησης, των γερμανικών εκλογών, αλλά και των συζητήσεων για το ελληνικό χρέος, συνιστά για την κυβέρνηση –και για τον πρωθυπουργό, προσωπικά– ένα πολιτικό γεγονός κορυφαίας συμβολικής αξίας. Εκτός από τα οικονομικά οφέλη, που (εκτιμάται ότι) θα προκύψουν μέσα από τις συμπράξεις με γαλλικά επιχειρηματικά σχήματα, σε ένα ευρύ πεδίο κοινού ενδιαφέροντος, το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά και σε πολιτικά, καθώς ο κ. Μακρόν έχει δώσει ενθαρρυντικά δείγματα γραφής.

Διπλωματικές πηγές
Υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, με πρόσβαση στην εκτός επίσημης ατζέντας θεματολογία, ανέφεραν στο «Π» ότι «ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας θέλει να καταχωρήσει την Αθήνα ως έναν από τους πλέον σημαντικούς “σταθμούς” στην πορεία προς την αναμόρφωση πολιτικών στην Ευρώπη». Δεν είναι κρυφό πως ο κεντρώος μετριοπαθής πολιτικός επιδιώκει τον «αναστοχασμό» για το μέλλον της Ευρώπης, μέσα από την εμβάθυνση της οικονομικής και οικονομικής σύγκλισης και μακριά από δοκιμασμένα στερεότυπα του παρελθόντος, τα οποία δημιούργησαν αδιέξοδα.

Πίσω από αυτόν ακριβώς τον μεταρρυθμιστικό οίστρο του κ. Μακρόν, η ελληνική πλευρά «βλέπει» ευκαιρίες για τη μεταβολή των συσχετισμών στην Ευρώπη. Παρότι είναι πρόωρο να εξαγάγει κανείς συμπεράσματα για το πώς θα προσεγγίσει το Παρίσι τη «συμμαχία του Νότου», πολλοί συμφωνούν στο ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας –ο οποίος εσχάτως είδε τη δημοφιλία του να κατακρημνίζεται– μάλλον θα ακολουθήσει διακριτά αυτόνομη διαδρομή από το «άρμα» του Βερολίνου. Αν θα τα καταφέρει, θα φανεί στην πορεία. Επί του παρόντος, πάντως, οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα θεωρούνται «εξαιρετικά καλές».

Υπέρ της Αθήνας
Ο κ. Μακρόν, ο οποίος τυγχάνει συμπατριώτης της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, φέρεται να έχει δεσμευθεί πως θα ενισχύσει τις θέσεις της Αθήνας σε δύο μέτωπα: στην τρίτη αξιολόγηση και στο χρέος. Το αντάλλαγμα για αυτή την πολιτική στήριξη θα είναι –σύμφωνα με πληροφορίες– ένα καλό σημείο εκκίνησης των γαλλικών εταιρειών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε νέους ή επόμενους διαγωνισμούς για την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι ο ενεργειακός γαλλικός κολοσσός Total ήδη έχει εκδηλώσει επίσημο ενδιαφέρον προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, σε συνεργασία με την πολυεθνική αμερικανική Exxon Mobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Σημαντικά τα ενεργειακά
Εξάλλου, το ενεργειακό και όσα συνδέονται με αυτό αποτελούν προτεραιότητα στρατηγικής σημασίας για τον κ. Μακρόν, παρότι τα οφέλη από το συγκεκριμένο πεδίο απαιτούν χρόνο για να διαφανούν στο ταμπλό εταιρειών και κυβερνήσεων. Έγκυρη πηγή πληροφόρησης, σχολιάζοντας στο «Π» το βασικό αντικείμενο της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στη χώρα μας, έλεγε με ελαφρά ψήγματα πολιτικού κυνισμού ότι «ο Μακρόν έρχεται στην Ελλάδα για να αγοράσει καλό ενεργειακό οικόπεδο». Όπως κι αν εξελιχθούν οι επαφές του πρωθυπουργού με τον υψηλό προσκεκλημένο του, η Αθήνα είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη, μέσα από έναν συνδυασμό καταστάσεων.

Ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, έχει δείξει ότι μπορεί να εγγράψει καλά αποτελέσματα σε επαφές με αντιπροσωπείες που δεν ωθούνται από κοινά συμφέροντα. Το τρίγωνο Ισραήλ – Κύπρου – Αιγύπτου αποτελεί ένα παράδειγμα καλής πρακτικής. Κατά τα άλλα, στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής αντιπροσωπείας δεν αποκλείεται να βρεθούν το μάνατζμεντ της ΕΥΔΑΠ, όπου είναι γνωστό το ενδιαφέρον της Suez, καθώς και νέα πρότζεκτ στη Βόρεια Ελλάδα, έπειτα από την επιτυχημένη –όπως πολλοί θεωρούν– συμμετοχή γαλλικών σχημάτων στη διαχείριση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Τον κ. Μακρόν θα συνοδεύει πολυπληθές κλιμάκιο επιχειρηματιών και τραπεζικών στελεχών, «ικανό να συμπληρώσει ένα ολόκληρο αεροσκάφος», όπως μας μεταφέρθηκε χαρακτηριστικά. Οι Γάλλοι επενδυτές δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις μεταφορές (σιδηρόδρομοι), τον τουρισμό, την πληροφορική και το real estate.

του Πέτρου Παπαβασιλείου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο στις 2/9