01 Σεπτεμβρίου 2017

Και η ΕΥΔΑΠ στο γαλλικό πακέτο

Του Βασίλη Γεώργα

Στο γαλλικό πακέτο διεκδικήσεων φαίνεται ότι μπαίνει μετά την τράπεζα Αττικής και η ΕΥΔΑΠ. Πληροφορίες του Liberal αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη γίνει αποδέκτης επίμονου ενδιαφέροντος των Γάλλων στο παρασκήνιο και καλοβλέπει το ενδεχόμενο να είναι γαλλική εταιρεία εκείνη που θα «μπει» στα νερά της Αθήνας και θα αναλάβει μελλοντικά πιθανόν ακόμη και το μάνατζμεντ μαζί με το προς πώληση 11% που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.


Τα νεότερα από το μέτωπο περαιτέρω αποκρατικοποίησης της ΕΥΔΑΠ δεν αναμένονται μέχρι την επίσκεψη Macron στην Αθήνα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα αμέσως μετά από αυτή, όπως εκτιμάται ότι θα συμβεί και με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται αυτή την περίοδο μεταξύ εταιρειών γαλλικών συμφερόντων με ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις υποδομές, την ενέργεια κ.α

Το ενδιαφέρον των Γάλλων για την εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης της Αθήνας είναι ωστόσο διαχρονικό αλλά πλέον εκδηλώνεται με εμφατικό τρόπο καθώς το επιτρέπει τόσο το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της χώρας, όσο ο σχεδιασμός ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας που επιδιώκουν οι κυβερνήσεις και από τις δύο πλευρές.

Οι Γάλλοι, όπως και οποιοσδήποτε άλλος διεκδικητής προκύψει στην πορεία, δεν έχουν βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό για την ΕΥΔΑΠ αλλά κινούνται με άξονα κυρίως το ορόσημο του 2019. Τότε δηλαδή που θα λήξει η 20ετής σύμβαση που υπέγραψε η ΕΥΔΑΠ τον Δεκέμβριο του 2019 με το ελληνικό δημόσιο για το αποκλειστικό δικαίωμα της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Αθήνα.

Χρονικά το μέλλον του διαγωνισμού για την πώληση του 11% της ΕΥΔΑΠ θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα τρέξουν οι διαδικασίες εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ που από τον Απρίλιο βρίσκεται στη φάση πρόσληψης συμβούλου, και με τις έως τώρα ενδείξεις να συνηγορούν στην εκτίμηση πως κανείς στην κυβέρνηση δεν βιάζεται να βάλει το χέρι του στο «καυτό νερό» μιας τέτοιας ιδιωτικοποίησης τουλάχιστον πριν το τέλος του χρόνου.

Για την ελληνική κυβέρνηση η πώληση έστω και μικρού μεριδίου στην ΕΥΔΑΠ εκ μέρους του Δημοσίου αποτελεί μια «πολιτικά ευαίσθητη» διαδικασία λόγω της παρελκυστικής στάσης που στο παρελθόν έχει κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα μέχρι να αποδεχθεί την πώληση των μετοχών. Αλλά γνωρίζουν ότι είναι μια αναπόδραστη εξέλιξη την οποία επιτελικά στελέχη της κυβέρνησης λένε ότι, παρά τα όσα έχουν ειπωθεί ακόμη και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό («θα περάσουν πάνω από τα πτώματά μας…» έλεγε το 2012-2013), μπορούν σήμερα να διαχειριστούν επικοινωνιακά και να την πλασάρουν στο κομματικό τους ακροατήριο χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις.

Το αφήγημα που θα επικαλεστεί και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση είναι ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη αποφανθεί από το 2014 κατά της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ κατά τρόπο ώστε το Δημόσιο να διατηρεί τον πλειοψηφικό έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ το σχέδιο που έχει εγκριθεί σήμερα και προχωρά, προβλέπει την πώληση μόνο του 11% των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ και την μεταφορά του υπόλοιπου από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων στο Υπερταμείο για «αξιοποίηση» που μπορεί να περιλαμβάνει στο μέλλον είτε περαιτέρω πώληση μεριδίων είτε άλλους τρόπους διαχείρισης.

Σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο εμφανίζεται να ελέγχει άμεσα το 34,033% της ΕΥΔΑΠ, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ποσοστό 27,3%, το fund του αμερικάνου μεγαλοεπενδυτή John Paulson έχει αποκτήσει το 9,99% από το 2014, ενώ το υπόλοιπο 28,67% βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά στο Χρηματιστήριο.

 http://www.liberal.gr/arthro/162540/oikonomia/2017/kai-i-eydap-sto-galliko-paketo-.html