Κόντρα και με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη για τους συμβασιούχους
Τα µαχαίρια έχουν βγει στην κυβέρνηση µε αφορµή την αξιολόγηση δαπανών στα υπουργεία αλλά και το θέµα των συµβασιούχων, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, εµφανίζεται να είναι για µία ακόµη φορά το πρόσωπο που πρέπει να θυσιαστεί για να ικανοποιηθούν οι εκπρόσωποι των θεσµών, οι οποίοι φαίνεται ότι τον έχουν στοχοποιήσει εξαιτίας των απόψεών του.
Ολα δείχνουν ότι το Μέγαρο Μαξίµου είναι έτοιµο να υποχωρήσει στη νέα πολιτική παρέµβαση των δανειστών, καθώς καθηµερινά πλέον στον δηµοσιογραφικό κόσµο υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τον Πάνο Σκουρλέτη να καρατοµείται λόγω αξιολόγησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασµένη Πέµπτη το απόγευµα τα τεχνικά κλιµάκια ζήτησαν από τον υπουργό Εσωτερικών να µετέχει στην τηλεδιάσκεψη που θα γινόταν το ίδιο βράδυ, προκειµένου να συζητήσουν µαζί του. Ο υπουργός απάντησε ότι δεν συνοµιλεί µε υπαλλήλους που δεν έχουν συγκεκριµένες αρµοδιότητες και έστειλε τους στενούς του συνεργάτες.
ΣΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ
Προφανώς το θέµα που προκύπτει είναι για ποιο λόγο εκλήθη ο υπουργός από τα τεχνικά κλιµάκια, καθώς το νοµοσχέδιό του δεν έχει να κάνει µε τις µνηµονιακές δεσµεύσεις παρά µόνο µε θέµατα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία δεν ενδιαφέρουν τους εκπροσώπους των δανειστών και δεν πρέπει να τους ενδιαφέρουν. Ακόµα θέµα προκύπτει για το ποιοι παρότρυναν τους εκπροσώπους των θεσµών να ακολουθήσουν µια τέτοια τακτική, αφού έπειτα από παλαιότερες κινήσεις τέτοιου τύπου η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν δέχεται πολιτικές παρεµβάσεις από τους δανειστές. Πολλοί στην κυβέρνηση και στο κόµµα ισχυρίζονται ότι τη συγκεκριµένη στιγµή οι εκπρόσωποι των θεσµών εµφανίζονται να απαιτούν την αποκαθήλωση του υπουργού από το πόστο του, αντιλαµβανόµενοι ότι το κλίµα που υπάρχει ανάµεσα στις οµάδες των διαπραγµατευτών επιτρέπει µια τέτοια παρέµβαση. ∆ίνουν, µάλιστα, ιδιαίτερη σηµασία στη δήλωση που έκανε πριν από λίγο καιρό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν εξέφρασε την άποψη ότι η «διατήρηση αβεβαιότητας και απώλεια ευκαιριών για πειθώ και συµµαχίες είναι το αποτέλεσµα του κατενάτσιο». Η δήλωση αυτή συζητήθηκε αρκετά µέσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού κάποιοι την ερµήνευσαν ως προάγγελο κακών εξελίξεων. Οταν ρωτήθηκε, µάλιστα, σε εκποµπή της ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών για την εν λόγω άποψη δεν είχε κρύψει τη δυσφορία του λέγοντας: «Μου είναι δύσκολο να την ερµηνεύσω. Θεωρώ ότι κάθε φορά, η διαπραγµάτευση µε τους θεσµούς είναι µια αντιπαράθεση µε άλλα µέσα. Καθόµαστε στο ίδιο τραπέζι, αλλά από διαφορετική πλευρά. Οταν πηγαίνεις µε συγκεκριµένες εναλλακτικές προτάσεις, κερδίζεις πράγµατα στη διαπραγµάτευση. Οταν πηγαίνεις µε διάθεση να υιοθετήσεις ό,τι ζητείται, χαµένη είναι η χώρα και ο λαός της».
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ
Οι πληροφορίες, ωστόσο, επιµένουν ότι η κορύφωση του θέµατος µε την παρέµβαση των δανειστών ήρθε µετά την άρνηση του Πάνου Σκουρλέτη να συναινέσει στις περικοπές των δαπανών του υπουργείου του, καθώς, όπως λένε στενοί του συνεργάτες, οι µειώσεις αυτές θα µετακυλιστούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έτσι και αλλιώς αντιµετωπίζει όλα τα τελευταία χρόνια σηµαντικά οικονοµικά προβλήµατα που έχουν συνέπειες και στους εργαζόµενους. Το υπουργείο Οικονοµικών, ωστόσο, θέλει να προχωρήσει στην αξιολόγηση δαπανών, καθώς εµφανίζεται να επιθυµεί να αυξήσει τα επιδόµατα παιδιού καθώς και του πετρελαίου. Το άλλο µεγάλο θέµα το οποίο φαίνεται ότι διχάζει την κυβέρνηση είναι το θέµα των συµβασιούχων, καθώς η Ολγα Γεροβασίλη βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση µε τον Πάνο Σκουρλέτη.
Γιατί οι πληροφορίες µπορεί να λένε ότι οι θεσµοί δεν θα θέσουν ζήτηµα για τον αριθµό του συνόλου των συµβασιούχων που καταγράφονται αυτήν τη στιγµή στον δηµόσιο τοµέα και οι οποίοι δεν ξεπερνούν τους 72.000 -έναντι του ορίου των περίπου 70.000 που αποτελεί τον µέσο όρο των συµβασιούχων το 2016 -, το ζήτηµα ωστόσο είναι τι θα γίνει µε τους 20.000-25.000 συµβασιούχους που καλύπτουν πάγιες-διαρκείς ανάγκες και των οποίων οι συµβάσεις έχουν ανανεωθεί πάνω από το µίνιµουµ των δύο ετών που ορίζει ο νόµος, προκειµένου να µην αποκτήσουν δικαίωµα «µονιµοποίησης». Η αρµόδια υπουργός Ολγα Γεροβασίλη, προφανώς κινούµενη στο πλαίσιο που της θέτουν οι δανειστές, θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να περιοριστεί στις δικαστικές αποφάσεις που θα εκδίδονται υπέρ των συµβασιούχων βάσει των οποίων οι δηµόσιες υπηρεσίες µετατρέπουν στη συνέχεια τις συµβάσεις σε αορίστου χρόνου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ
Από την άλλη, ο Πάνος Σκουρλέτης τάσσεται υπέρ της ανάγκης να υπάρξει πολιτική λύση αναλαµβάνοντας η κυβέρνηση να µετατρέψει τις συµβάσεις σε αορίστου χρόνου χωρίς να περιµένει την απόφαση του δικαστηρίου. Μάλιστα οι συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών παρέπεµπαν στη δήλωση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας όταν επισκέφθηκε το υπουργείο Εσωτερικών στις αρχές του καλοκαιριού όπου είπε: «Ερευνούµε τη δυνατότητα οριστικής επίλυσης του προβλήµατος των συµβασιούχων στη βάση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νοµοθεσίας ξεκινώντας µε µια διερεύνηση για το ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Στόχος µας είναι η διερεύνηση του πραγµατικού περιεχοµένου της εργασιακής σχέσης αυτών των ανθρώπων».
Σενάρια ανασχηματισμού
Φυσικά τα σενάρια αντικατάστασης του Πάνου Σκουρλέτη προέρχονται και απ’ όσους επιθυµούν να διατηρούν το θέµα του ανασχηµατισµού στην επικαιρότητα, καθώς φαίνεται ότι θέτουν υποψηφιότητα για το υπουργείο Εσωτερικών στην περίπτωση που ο υπουργός γίνει και πάλι «Ιφιγένεια». Μάλιστα τις τελευταίες ώρες διακινούνται και νέες πληροφορίες σχετικά µε το νέο υπουργικό σχήµα, που θέλουν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονοµίας ∆ηµ. Παπαδηµητρίου να οδεύει και πάλι προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τη θέση του Νίκου Παππά στο Ψηφιακής Πολιτικής να αναλαµβάνει ο στενός του συνεργάτης Λευτέρης Κρέτσος, ενώ ο γενικός γραµµατέας ∆ιά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Παυσανίας Παπαγεωργίου προαλείφεται να αναλάβει τη θέση του υπουργού Παιδείας, στην περίπτωση που ο Κώστας Γαβρόγλου φάει «κόκκινη κάρτα» για τις αλλαγές που προτείνει στην Παιδεία.
Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/persona-non-grata-skourletis-gia-tous-danistes