19 Σεπτεμβρίου 2017

Remember the name: Top 10 εμφανίσεις με Ντόντσιτς, Σαμπόνις και Πέτροβιτς!

Άρβιντας Σαμπόνις, Τόνι Κούκοτς, Ντράζεν Πέτροβιτς και τώρα… Λούκα Ντόντσιτς! Το Ευρωμπάσκετ του 2017 ολοκληρώθηκε, η Σλοβενία θριάμβευσε και το “next big thing” του Παγκόσμιου μπάσκετ πρόσθεσε το όνομα του δίπλα από ιερά τέρατα του αθλήματος.

Του Γιώργου Ορφανάκη

Η επόμενη μέρα του μεγάλου τελικού βρίσκει τους Σλοβένους να έχουν γράψει ιστορία και τον Λούκα Ντόντσιτς να συνεχίζει να ζει ένα μπασκετικό παραμύθι που αν όλα πάνε καλά θα έχει ακόμα πολλά κεφάλαια.

Το παιδί-θαύμα, όπως τον αποκάλεσε ο ίδιος ο Γκόραν Ντράγκιτς, ολοκλήρωσε το τουρνουά με μέσο όρο 14.2 πόντους, 8.1 ριμπάουντ και 3.6 ασίστ! Προσοχή, μιλάμε για έναν αθλητή που ενηλικιώθηκε μόλις τον περασμένο Φλεβάρη και παρά το νεαρό της ηλικίας του στάθηκε άξιος συμπαραστάτης στην πορεία της Σλοβενίας προς τα μετάλλια.

Στον απολαυστικό προημιτελικό απέναντι στην Σλοβενία μάλιστα ο Ντόντσιτς σταμάτησε στους 27 πόντους μαζί με 9 ριμπάουντ και κάποια… clutch τρίποντα. Η συγκεκριμένη επίδοση τον φέρνει μόνο 2ο στη λίστα με τις πιο παραγωγικές βραδιές όλων των εποχών για παίκτη μικρότερο των 20 ετών.

Το Eurohoops με αφετηρία το 1981 παρουσιάζει τις top 10 εμφανίσεις μιας λίστας που περιλαμβάνει ονόματα που “τρομάζουν” και αποδεικνύουν το μεγαλείο του Λούκα Ντόντσιτς. Το No.1 του draft για το 2018 μοιάζει αυτή τη στιγμή… καπαρωμένο!

Άρβιντας Σαμπόνις (Ευρωμπάσκετ 1983)


Στο Ευρωμπάσκετ του 1983 ο Άρβιντας Σαμπόνις, ο πλέον ταλαντούχος ψηλός που αγωνίστηκε ποτέ στα Ευρωπαϊκά γήπεδα, φρόντισε να στείλει από πολύ νωρίς μήνυμα για όσα θα ακολουθούσαν στα επόμενα χρόνιας μίας λαμπρής καριέρας.

Ήταν 3 Ιουνίου όταν ο 19χρονος τότε Σαμπόνις έστησε το δικό του… πάρτι με τη φανέλα της Σοβιετικής Ένωσης απέναντι στην Ολλανδία σημειώνοντας με 28 πόντους την κορυφαία εμφάνιση νεαρού παίκτη σε Ευρωμπάσκετ από το 1981 μέχρι σήμερα.

Για την ιστορία, ο χαρισματικός σέντερ ολοκλήρωσε τελικά τη διοργάνωση με μέσο όρο 17.7 πόντους και οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου.


Λούκα Ντόντσιτς (Ευρωμπάσκετ 2017)


H παρουσία και μόνο του Λούκα Ντόντσιτς στη λίστα και μάλιστα τόσο ψηλά αποτελεί σπάνιο παράσημο! Ο 18χρονος χάρισε στο μπασκετικό κοινό μία μοναδική παράσταση που περιελάμβανε 27 πόντους και 9 ριμπάουντ με τη συγκεκριμένη εμφάνιση να τον φέρνει πάνω από “θρύλους” όπως ο Τόνι Κούκοτς και ο Ντράζεν Πέτροβιτς.

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί πως ο Ντόντσιτς είναι ο νεαρότερος παίκτης σε σύγκριση με όλους όσους θα συναντήσουμε στη συνέχεια. Το μπασκετικό θράσος, η ωριμότητα και το θάρρος είναι στοιχεία τα οποία σπάνια συναντάει κάποιος ταυτόχρονα σε έναν τόσο νεαρό αθλητή όμως ο Σλοβένος είναι εδώ για να γράψει ιστορία! Και τα κατάφερε με το παραπάνω…


Άρβιντας Σαμπόνις (Ευρωμπάσκετ 1983)


Λίγες ημέρες πριν την ιστορική εμφάνιση που συναντήσαμε στην πρώτη θέση, ο Άρβιντας Σαμπόνις είχε φορτώσει με 26 πόντους το καλάθι της Ισπανίας σε ένα παιχνίδι στο οποίο η Σοβιετική Ένωση δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα να μείνει εκτός τελικού.

Ειδικότερα, οι Ισπανοί του εκπληκτικού Σαν Επιφάνιο (27 πόντοι) είχαν επικρατήσει τόσο δύσκολα όσο δείχνει το τελικό 95-94 για να χάσουν με τη σειρά τους το χρυσό λίγες ημέρες αργότερα από τους Ιταλούς.

Ένα από τα πράγματα που έχουμε να θυμόμαστε ωστόσο από το Ευρωμπάσκετ του 1983 είναι οι εμφανίσεις του Σαμπόνις με τους 28 (3 Ιουνίου) και τους 26 πόντους (1 Ιουνίου) να του εξασφαλίζουν την 1η και την 3η θέση της σχετικής λίστας. Ο μοναδικός με δύο παρουσίες μαζί με τους Λούκα Ντόντσιτς και Λούμπος Μπάρτον!


Γιούλιους Μίχαλικ (Ευρωμπάσκετ 1991)


Ο Γιούλιους Μίχαλικ δεν πραγματοποίησε σπουδαία καριέρα αλλά ακόμα και έτσι μπορεί να περηφανεύεται πως έχει σημειώσει μία από τις πιο παραγωγικές βραδιές νεαρού παίκτη στην ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Στις 25 Ιουνίου του 1991 η Τσεχοσλοβακία επικράτησε της Ελλάδας με 123-113 με τον 19χρονο φόργουορντ να κάνει ό,τι θέλει απέναντι στην ελληνική άμυνα και να σταματάει τελικά στους 26 πόντους!

Αξίζει να σημειωθεί πως στη συγκεκριμένη διοργάνωση η Εθνική μας Ομάδα είχε τερματίσει 5η, η αντίστοιχη της Τσεχοσλοβακίας είχε καταλάβει την 6η θέση ενώ κορυφαίος σκόρερ είχε αναδειχθεί ο Νίκος Γκάλης με 32.4 πόντους ανά παιχνίδι.


Λούμπος Μπάρτον (Ευρωμπάσκετ 1999)


Ο Λούμπος Μπάρτον αποσύρθηκε από την ενεργό δράση στις αρχές της αγωνιστικής περιόδου 2016-2017 ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο μία καριέρα η οποία μεταξύ άλλων περιελάμβανε 69 συμμετοχές στην Ευρωλίγκα και 11 διαφορετικούς συλλόγους.

Σε Εθνικό επίπεδο ο πρώην φόργουορντ δεν έχει πανηγυρίσει κάποια επιτυχία με την Εθνική Τσεχίας όμως καταφέρνει να βρίσκεται στη συγκεκριμένη λίστα χάρη στους 26 πόντους (0/5 δίποντα, 5/13 τρίποντα, 11/11 βολές) που είχε πετύχει στο Ευρωμπάσκετ του 1999.

Αυτή η εμφάνιση ήταν επί της ουσίας ο λόγος που το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του επικράτησε της Ελλάδας με 83-72 καταλαμβάνοντας στη συνέχεια την 12η θέση.


Ντράζεν Πέτροβιτς (Ευρωμπάσκετ 1983)


Όσα πράγματα και να γράψεις δεν αρκούν για τον Ντράζεν Πέτροβιτς! Ο κορυφαίος για πολλούς Ευρωπαίος παίκτης όλων των εποχών δεν θα μπορούσε να λείπει από μία λίστα που αφορά το σκοράρισμα. Αιτία στέκονται οι 25 πόντοι του 19χρονου τότε Ντράζεν στο Ευρωμπάσκετ του 1983.

Στις 3 Ιουνίου του 1983 η Γιουγκοσλαβία αντιμετώπισε την Γερμανία σε ένα κατά τ’ άλλα αδιάφορο παιχνίδι αφού οι δύο ομάδες είχαν αποκλειστεί ήδη από την διεκδίκηση των μεταλλίων. Αυτό που ξεχώρισε εντός παρκέ ήταν η “μονομαχία” των Ντέτλεφ Σρεμπφ (20π) και Ντράζεν Πέτροβιτς (25π) η οποία είχε για νικητή τον δεύτερο.

Ήταν μόνο η πρώτη παράσταση από τις δεκάδες που ακολούθησαν σε Ευρώπη και ΝΒΑ για τον Μότσαρτ του μπάσκετ! Πραγματικά αξεπέραστος…


Βλάντε Ντίβατς (Ευρωμπάσκετ 1987)


Ακόμα ένας Γιουγκοσλάβος θρύλος, ακόμα ένας παίκτης που πραγματοποίησε μεγάλη καριέρα σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο! Η Γιουγκοσλαβία πανηγύρισε την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας και ένας από τους λόγους, εκτός φυσικά του Ντράζεν Πέτροβιτς, ήταν ο Βλάντε Ντίβατς.

Ο σπουδαίος σέντερ αγωνιζόταν για πρώτη φορά σε σημαντική διοργάνωση με τη φανέλα της χώρας του όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να ολοκληρώσει το τουρνουά με μέσο όρο 13.5 πόντους. Η βραδιά που ξεχωρίζει για τον 19χρονο Ντίβατς είναι αυτή απέναντι στην Ρουμανία (120-78) στις 7 Ιουνίου του 1987 όταν και σταμάτησε στους 25 πόντους.

Ήταν μόνο η αρχή μίας καριέρας που περιελάμβανε συνολικά 6 μετάλλια (3 χρυσά, 1 ασημένιο, 2 χάλκινα) σε Ευρωπαϊκό, Παγκόσμιο και Ολυμπιακούς Αγώνες.


Λούμπος Μπάρτον (Ευρωμπάσκετ 1999)


To Ευρωμπάσκετ του 1999 ήταν η διοργάνωση των σπουδαίων εμφανίσεων για τον Λούμπος Μπάρτον! Ο Τσέχος φόργουορντ είναι μαζί με τον Άρβιντας Σαμπόνις και τον Λούκα Ντόντσιτς οι τρεις μοναδικοί παίκτες που συναντάει κανείς δύο φορές στην πρώτη δεκάδα των πιο παραγωγικών παιχνιδιών σε νεαρή ηλικία (έως 19 ετών).

Εκτός από τους 26 πόντους κόντρα στην Ελλάδα, ο Μπάρτον βρέθηκε σε εξαιρετικό βράδυ και απέναντι στην Λιθουανία (78-62) οδηγώντας την ομάδα του στη νίκη με 24 πόντους, 4 ριμπάουντ και το ιδιαίτερα εντυπωσιακό 6/6 τρίποντα!

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τσέχος ολοκλήρωσε τελικά το Ευρώμπασκετ με το εξωφρενικά υψηλό 61.3% έξω από τα 6.25 με τη συγκεκριμένη επίδοση να είναι η υψηλότερη σε ολόκληρο του τουρνουά!


Τόνι Κούκοτς (Ευρωμπάσκετ 1987)


Πέτροβιτς, Ντίβατς, Τζόρτζεβιτς, Πάσπαλι, Κούκοτς και άλλοι! Μία ματιά στο ρόστερ της Γιουγκοσλαβίας είναι ικανή να τρομάξει κάθε αντίπαλο και μόνο τυχαίες δεν πρέπει να θεωρούνται οι μετέπειτα επιτυχίες αλλά και το γεγονός πως τρία ιερά τέρατα από αυτή τη φουρνιά περιλαμβάνονται στη λίστα.

Μετά τους Πέτροβιτς και Ντίβατς, ο Τόνι Κούκοτς είναι ο παίκτης που συμπληρώνει την τριάδα χάρη στους 23 πόντους που πέτυχε στις 7 Ιουνίου του 1987 απέναντι στη Ρουμανία.

Σε ηλικία μόλις 19 ετών ο χαρισματικός φόργουορντ έγραψε το όνομα του στα βιβλία της ιστορίας με τις πιο παραγωγικές βραδιές. Πλέον, ο Λούκα Ντόντσιτς τριάντα χρόνια μετά έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα και να ανατρέψει το top 10.


Λούκα Ντόντσιτς (Ευρωμπάσκετ 2017)


Ο Λούκα Ντόντσιτς ήταν χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα του φετινού Ευρωμπάσκετ! Σκόραρε, δημιούργησε, έπαιξε άμυνα, χάρισε θέαμα, έβγαλε πάθος αλλά πάνω από όλα δεν φοβήθηκε στα 18 του να βγει μπροστά και να ηγηθεί της Εθνικής Σλοβενίας στον δρόμο προς το χρυσό.

Το έκανε σε κάθε παιχνίδι όμως τα δύο που ξεχώρισαν ήταν αυτά απέναντι στην Λετονία με τους 27 πόντους αλλά και την Ελλάδα με τους 22! Για ακόμα ένα βράδυ ο Ντόντσιτς ήταν ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας του και με 4/5 δίποντα, 3/7 τρίποντα, 5/7 βολές πλήγωσε όσο κανείς άλλος την ελληνική άμυνα.

Πλέον, με την διοργάνωση να έχει ολοκληρωθεί με ιδανικό τρόπο, το “wonderkid” ετοιμάζεται για νέες προκλήσεις τόσο στην Ευρωλίγκα όσο και τα επόμενα χρόνια σε ΝΒΑ και Εθνικό επίπεδο.

http://www.eurohoops.net/el/eurobasket-el/514352/top10-doncic-petrovic-kukoc/