08 Σεπτεμβρίου 2017

ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΟΥΤΕ ΕΝΑ €! Reuters: Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συμφώνησαν σε μείωση του QE

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σύμφωνησαν χθες ότι το επόμενο βήμα της κεντρικής τράπεζας θα είναι περιορισμός του QE, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.


Πηγές τις οποίες επικαλείται το διεθνές πρακτορείο, επισημαίνουν ότι οι αξιωματούχοι της τράπεζας συζήτησαν τέσσερις επιλογές.

Οι δυνατότητες που συζητήθηκαν από την ΕΚΤ περιλάμβαναν -χωρίς να περιορίζονται σε αυτές- στη μείωση της αγοράς assets στα 40 δισ. ευρώ μηνιαίως ή 20 δισ. ευρώ, με options επέκτασης από έξι έως εννέα μήνες.

Οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να υποστηρίζεται από μια ευρεία συναίνεση, ανέφεραν οι πηγές, υποδηλώνοντας ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής είναι πρόθυμοι να αποφύγουν την επανάληψη της δημόσιας διαφωνίας που ακολούθησε τις προηγούμενες αποφάσεις, όταν όσοι αντιδρούσαν στις εθνικές κεντρικές τράπεζες και ακόμη και στο ίδιο το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, άσκησαν δημοσίως κριτική στις αποφάσεις.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες του Reuters. Πάντως χθες η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια ενώ οι αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική μετατέθηκαν για το φθινόπωρο.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου αποφασίστηκε τα επιτόκια να παραμείνουν αμετάβλητα, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστεί ως το Δεκέμβριο του 2017 ή και αργότερα, μέχρι να υπάρξει μια βιώσιμη προσαρμογή στον πληθωρισμό.

Επεσήμανε ωστόσο πως η ΕΚΤ θα αποφασίσει αυτό το φθινόπωρο για την ρύθμιση των εργαλείων άσκησης της νομισματικής πολιτικής.