Στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού αλλά και στο γεγονός ότι τα φορολογικά έσοδα δεν έχουν αυξηθεί όπως αναμένονταν αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung σε δημοσίευμά της με τίτλο: «Δεν είναι μόνον Ακρόπολη και μουσακάς».
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «το καλοκαίρι του 2017 δεν είναι όλα κρίση στην Ελλάδα. Μετά από επτά χρόνια της διαρκούς εξαθλίωσης η χώρα αρχίζει επιτέλους να συνέρχεται. Η οικονομία αναπτύσσεται και ο τουρισμός κάνει αλματώδη βήματα τονίζει η εφημερίδα και προσθέτει:
«Ωστόσο τα φορολογικά έσοδα απογοητεύουν και οι ελεγκτές της εφορίας βρίσκονται επί ποδός».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας που δημοσιεύει η DW, «μια ματιά στο χάρτη αρκεί για να καταλάβει κανείς γιατί η Ελλάδα έχει τόσο μεγάλη ζήτηση (σσ. ως τουριστικός προορισμός): στην Τουρκία η όλο και πιο αυταρχική γλώσσα του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κρατά μακριά τους τουρίστες.
Τουρίστες κρουαζιερόπλοιων προτιμούν να περνούν περισσότερο χρόνο στα ελληνικά νησιά παρά να κάνουν στάση στους τουρκικούς σταθμούς.
Αίγυπτος; Τυνησία; Η αίσθηση είναι ότι έχουν γίνει πιο ανασφαλείς ως προορισμοί. Η Ελλάδα μπορεί να είναι φτωχή. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι επικίνδυνη χώρα».
Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος η κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των τουριστών δεν έχει αποφέρει την προσδοκώμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων που παραμένουν απογοητευτικά.
«Για τους ανθρώπους του κλάδου αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η φοροδιαφυγή συνεχίζεται χωρίς αναστολές. Γι΄ αυτό το λόγο οι οικονομικές αρχές επικεντρώνουν πλέον τους ελέγχους τους σε τουριστικές επιχειρήσεις.
Οι ελεγκτές δρουν προσποιούμενοι τους πελάτες. Η υπουργός Τουρισμού θεωρεί μεν σωστούς τους ελέγχους, δεν θεωρεί όμως τις ελληνικές επιχειρήσεις πιο εγκληματικές από άλλες. Εάν ήταν στο χέρι της η ίδια θα προχωρούσε σε άμεση μείωση της φορολογίας».