31 Οκτωβρίου 2017

Ερώτηση 31 βουλευτών της ΝΔ για τα προβλήματα στην επιχειρηματικότητα, λόγω φορολογίας

Οι καθυστερήσεις και η έλλειψη βούλησης στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, η βαριά φορολογία, οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, η γραφειοκρατία και η έλλειψη ρευστότητας, συνθέτουν το σκηνικό που οδηγεί στη φυγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό και στην αποεπένδυση, σύμφωνα με 31 βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι υπογράφουν ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας, Εργασίας, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.


Στην ερώτηση που υπογράφουν ο γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ντόρα Μπακογιάννη και 29 ακόμη βουλευτές της ΝΔ, επισημαίνεται ότι «ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός εταιρειών και επαγγελματιών εγκαταλείπουν την Ελλάδα, μεταφέροντας την έδρα τους ή ιδρύοντας νέες εταιρείες σε άλλες χώρες (πχ Βουλγαρία, Κύπρος), ώστε να ευνοηθούν από τη χαμηλότερη φορολογία, τις πιο λογικές ασφαλιστικές εισφορές και γενικότερα τη λιγότερη ?γραφειοκρατία? και τα εμπόδια».

Οι βουλευτές επικαλούνται έρευνα που έγινε σε 155 χώρες και δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση των χωρών με τους υψηλότερους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος για επιχειρήσεις.

Αναφέρονται επίσης σε έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, που βασίστηκε σε στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2016 και δείχνει ότι στην Ελλάδα ο φόρος που επιβάλλεται στις εταιρείες είναι 29%, όταν στη Βουλγαρία είναι μόλις 10%, στην Κύπρο 12,5%, στη Ρουμανία 16% και στην Τουρκία 20%.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν, στην Ελλάδα οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές (24,6%) το 2016 ήταν σχεδόν δέκα ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερες από το μέσο όρο των γειτονικών χωρών (15,2%), ενώ και ο ΦΠΑ ήταν τρεις μονάδες υψηλότερος από τον μέσο όρο των βαλκανικών και γειτονικών χωρών.