24 Οκτωβρίου 2017

Ο έλεγχος των τεχνικών κλιμακίων εντόπισε τρύπα 540 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2018

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Δημοσιονομικό κενό 0,3% του ΑΕΠ εντόπισαν, προς το παρόν, τα τεχνικά κλιμάκια και ενημέρωσαν σχετικά τους επικεφαλής των θεσμών. Συγκεκριμένα τα τεχνικά κλιμάκια την πρώτη εβδομάδα παραμονής τους στην Αθήνα διαπίστωσαν ότι ο προϋπολογισμός του 2018 παρουσιάσει τρύπα 540 εκατ. ευρώ με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν μέχρι σήμερα.
Την εκτίμηση τους στηρίζουν στο γεγονός ότι η υπεραπόδοση των εσόδων του ΕΦΚΑ το 2017 αλλά και οι μειωμένες δαπάνες για συντάξεις κατά το τρέχον έτος  δεν θα επαναληφθούν το 2018 δηλαδή, δεν είναι διατηρήσιμες.

Ωστόσο, όπως ενημέρωσαν τους προϊσταμένους τους, η εκτίμηση αυτή είναι επισφαλής κάτι που σημαίνει ότι όταν δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία του προϋπολογισμού του Οκτωβρίου, τόσο στον τομέα των δαπανών όσο και στον τομέα των εσόδων θα μπορούν να εκτιμήσουν με μεγαλύτερη σιγουριά το ένα η κυβέρνηση θα καταφέρει το επόμενο έτος να πετύχει το δύσκολο στόχο που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Τουλάχιστον στον τομέα των εσόδων οι πιστωτές της χώρας θέλουν να δουν τα στοιχεία του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα τις εισπράξεις των έμμεσων. Και αυτό διότι τον Οκτώβριο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρώνουν τον ΦΠΑ του καλοκαιριού. Με δεδομένο ότι ο τουρισμός πήγε εξαιρετικά φέτος αναμένουν και ανάλογη επίδοση στον τομέα αυτό. Εάν όμως τα έσοδα διατηρηθούν κολλημένα στα περυσινά επίπεδα, δεν αποκλείεται το δημοσιονομικό κενό να ανοίξει και τότε όλα τα δεδομένα είναι ανοιχτά.

Αυτό σημαίνει ότι  δεν αποκλείεται τόσο οι ευρωπαίοι εταίροι μας, όσο και το ΔΝΤ να ζητήσουν πρόσθετα μέτρα. Εάν πάντως διατηρηθεί το κενό στα χαμηλά επίπεδα του 0,3% είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο οι θεσμοί να δεχθούν ότι οι όποιες τροποποιήσεις χρειαστούν να γίνουν εντός του έτους. Δηλαδή, να ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής.

Όλα αυτά όμως θα κριθούν τον επόμενο μήνα όπου θα επανέλθουν οι θεσμοί στην Αθήνα. Βέβαια, την ερχόμενη Πέμπτη θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο προϋπολογισμός τους 2018 αλλά σε κάθε περίπτωση οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν λίγο πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.

Πάντως η Αθήνα επιμένει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος  θα επιτευχθεί και δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σίγουρο εάν θα επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,4%.

Κοινωνικό μέρισμα

Εκνευρισμένοι πάντως εμφανίστηκαν οι θεσμοί με τις δηλώσεις υπουργών που κάνουν λόγο για κοινωνικό μέρισμα 1 δις. ευρώ σε ένα εκατομμύριο πολίτες. Και αυτό καθώς πέρυσι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος είχε δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να επαναλάβει το ατόπημα της διανομής της όποιας μελλοντικής υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος με τα δικά της μέτρα και σταθμά. Οι πιστωτές θέλουν το υπερπλεόνασμα, το οποίο συμφωνούν ότι θα επιτευχθεί σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου να διοχετευτεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ένα τμήμα του να κατευθυνθεί στο ταμειακό απόθεμα (cash buffer) το οποίο θα χρησιμοποιηθεί μετά το τέλος του προγράμματος. Σημειώνεται ότι στον ίδιο ταμειακό απόθεμα κατευθύνονται και τα χρήματα από τις εκδόσεις που έχει κάνει το ελληνικό δημόσιο αλλά και από τις μελλοντικές καθώς και τα χρήματα που θα πιστώσει ο ESM μετά την έξοδο από το πρόγραμμα

Ληξιπρόθεσμα χρέη

Τη στρόφιγγα για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης ύψους 800 εκατ. ευρώ αναμένεται να ανοίξει ο ESM την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς τα στοιχεία που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς έδειξαν ότι έχουν πραγματοποιηθεί επιστροφές υψηλότερες από τις προβλεπόμενες και συγκεκριμένα ανήλθαν στα 1,5 δισ. ευρώ. Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ μετά το τέλος της συνάντησης σημείωσε ότι το θέμα «έχει τελειώσει, διαπιστώνεται ότι υπάρχει καθαρή μεταβολή των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου κατά 1,5 δισ. ευρώ στο διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου, ή 1,25 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου», με μεγάλη προσπάθεια όπως είπε πολλών φορέων, αναφέροντας συγκεκριμένα την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ESM τονίζεται ότι «Το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα εξετάσει στις 26 Οκτωβρίου την αξιολόγηση των θεσμών για την πρόοδο της Ελλάδας στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ταμείο.

Όπως αναφέρεται, μια θετική αξιολόγηση θα ανοίξει το δρόμο στο Συμβούλιο να εξετάσει την εκταμίευση των υπόλοιπων 0,8 δισ. ευρώ, που προορίζονται για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο ESM υπενθυμίζει στην ανακοίνωση ότι στις 7 Ιουλίου, το Συμβούλιο ενέκρινε την τρίτη δόση βοήθειας προς την Ελλάδα που ανέρχεται σε 8,5 δισ. ευρώ και την εκταμίευση 7,7 δισ. ευρώ.

http://www.liberal.gr/arthro/173300/oikonomia/2017/o-elegchos-ton-technikon-klimakion-entopise-trupa-540-ekat-euro-ston-propologismo-tou-2018.html