23 Οκτωβρίου 2017

Πόσα λίτρα ούρων υπάρχουν σε μια δημόσια πισίνα; -Η επιστήμη απαντά

Επιστήμονες προσπάθησαν να επιβεβαιώσουν αν οι δημόσιες πισίνες περιέχουν πράγματι ίχνη ούρων μέσα στο νερό, θέμα που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και την υγιεινή τους.

Το να ουρεί κάποιος σε μια δημόσια πισίνα είναι μια αντικοινωνική πρακτική και δύσκολα γίνεται αποδεκτή. Ωστόσο, όλοι το ξέρουν: οι κολυμβητές ουρούν μέσα στο νερό, ακόμη κι αν υπάρχει κάποιος δίπλα τους! Για να διαπιστωθεί και επιστημονικά, ερευνητές επιχείρησαν να μάθουν αν αυτός ο θρύλος είναι πραγματικός.

Ο ομάδα των ερευνητών πήρε δείγματα σε 31 δημόσιες πισίνες, σε δύο πόλεις του Καναδά. Η ερευνήτρια Lindsay Blackstock και η ομάδα της διαπίστωσαν, πράγματι, ίχνη ούρων μέσα στο νερό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους 75 λίτρα ούρων βρίσκονται σε κάθε πισίνα μεσαίου μεγέθους και 30 λίτρα ούρων σε πισίνα μικρού μεγέθους.

Η είδηση έγινε γνωστή από την βρετανική εφημερίδα «Guardian» η οποία αποκαλύπτει ότι 75 λίτρα ούρων ισοδυναμεί με έναν τεράστιο κάδο σκουπιδιών.

Η έρευνα μπορεί να προκάλεσε χαμόγελα, αλλά αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι δεν ενοχλούνται να ουρούν μέσα σε δημόσια πισίνα και ότι προτιμούν να «ανακουφίζονται» επί τόπου παρά να κάνουν μερικά βήματα ως τις τουαλέτες.

«Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την έρευνα για να εκπαιδεύσουμε το κοινό στις πρακτικές υγιεινής», δήλωσε η Lindsay Blackstock, και πρόσθεσε:

«Πρέπει όλοι να προσέχουμε την συμπεριφορά μας απέναντι στους άλλους και να κάνουμε τον κόπο να επισκεπτόμαστε την τουαλέτα όταν η φύση το απαιτεί».

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δεν είναι πρωτοφανή. Ηδη, σε ανώνυμη μελέτη που έγινε το 2012, το 19% των ενηλίκων ομολογούσαν ότι είχαν ουρήσει τουλάχιστον μια φορά σε δημόσια πισίνα.

Ουρούν και οι επαγγελματίες κολυμβητές

Οι επαγγελματίες κολυμβητές κολυμπούν σε ακόμη πιο βρώμικα νερά. Ο άνθρωπος με τα περισσότερα μετάλλια στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, Μάικλ Φελπς, ομολόγησε ότι η ούρηση στην πισίνα είναι «μια αποδεκτή συνήθεια».

«Νομίζω ότι όλος ο κόσμος ουρεί μέσα στις πισίνες. Το χλώριο διώχνει τα ούρα, επομένως δεν πειράζει», δήλωσε ο Φελπς.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι μακροπρόθεσμα τα ούρα στο νερό μπορούν να προκαλέσουν άσθμα ή αναπνευστικά προβλήματα όταν αναμειγνύονται με αντισηπτικά ή χημικά.