03 Οκτωβρίου 2017

Νέο εύρημα αποδεικνύει και πάλι ότι ο Αϊνστάϊν είχε δίκαιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Το νέο εύρημα θα βοηθήσει στον προσδιορισμό «με μεγαλύτερη ακρίβεια» του διαστήματος από τον οποίον προέρχονται τα κύματα της βαρύτητας.

Διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακοίνωσε ότι μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακοίνωσε ότι εντόπισε κύματα βαρύτητας εκ νέου και αυτή τη φορά παρακολούθησε τη μορφή των κυμάτων που προήλθαν από το διάστημα μετά τη σύγκρουση μαύρων οπών, σύμφωνα με τον βρετανικό The Guardian.


Η ανακάλυψη έγινε από δύο ανιχνευτές του παρατηρητηρίου βαρυτικών κυμάτων LIGO, στο Χάνφορντ, στην Ουάσιγκτον και του Παρατηρητηρίου του Λίβινγκστον στη Λουϊζιάνα των ΗΠΑ, καθώς και το ιντερφερόμετρο Παρθένος, που βρίσκεται κοντά στην Πίζα στην Ιταλία. Η ανακοίνωση έγινε σε συνεδρίαση των υπουργών επιστημών της ομάδας G7 στην ιταλική πόλη του Τορίνο.

Πρόκειται για την ανίχνευση του τέταρτου κύματος, η οποία συνέβη μετά τη συγχώνευση δύο μεγάλων μαύρων οπών. Μια μικρή κίνηση στο σήμα που ανιχνεύτηκε από τα αστρονομικά εργαλεία στις 14 του περασμένου Αυγούστου θα μπορούσε να αντιστοιχεί στις τελευταίες στιγμές της συγχώνευσης που δημιουργήθηκε πριν από περίπου 1.800 δισεκατομμύρια χρόνια. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι μαύρες τρύπες με μάζες 31 και 25 φορές μεγαλύτερες από τον ήλιο αντίστοιχα, συνδυάστηκαν για να σχηματίσουν μια νέα μαύρη τρύπα.


Η σύλληψη των βαρυτικών κυμάτων που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 από το παρατηρητήριο LIGO αποτέλεσε την πρώτη πειραματική επαλήθευση της πρόβλεψης του Άλμπερτ Άϊνστάϊν, σχετικά με την θεωρία της σχετικότητας.

Σύμφωνα με τον αστρονόμο Τζον Βέϊτς του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, τα δεδομένα από τα εργαλεία του LIGO και της Παρθένου θα βοηθήσουν «να προσδιοριστεί ακριβέστερα η περιοχή στο διάστημα από τον οποίο προέρχονται τα κύματα». Επιπλέον, στο μέλλον αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στους επιστήμονες να στρέψουν τα επίγεια τηλεσκόπια σε στόχους για να δουν αν υπάρχει ορατό ίχνος της ίδιας της σύγκρουσης.


Το φαινόμενο των βαρυτικών κυμάτων προέβλεπε ο Albert Einstein στη θεωρία της σχετικότητας. Αυτά τα κύματα δημιουργούνται με την απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας μετά από σύγκρουση μεταξύ αντικειμένων τεράστιας πυκνότητας, όπως οι μαύρες τρύπες, παρέχοντας σχετικές πληροφορίες για την προέλευση των αστεριών.