17 Οκτωβρίου 2017

Το σκάνδαλο του ΕΚΑΠΤΥ να έρθει στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, ζητά η αντιπολίτευση

Της Γιάννας Σουλάκη

Δεκάδες φακέλους για την υπόθεση που ταράζει τα τελευταία 24ωρα τον πολύπαθο χώρο της Υγείας, έχει προσκομίσει στις αρμόδιες αρχές ο Χάρης Παπαδάκης, ο πρώην ισχυρός κυβερνητικός παράγοντας, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ) και μέχρι πρότινος ειδικός σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.


Ο άνθρωπος που μήνυσε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό για ανοχή και προσπάθεια αποσιώπησης, και την πρόεδρο του ΕΟΦ Κατερίνα Αντωνίου για «άσκηση βίας» προς το πρόσωπό του στην κατεύθυνση της απόκρυψης στοιχείων που αφορούσαν κατάχρηση πόρων του υπουργείου Εξωτερικών -όπως υποστήριξε ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΑΠΤΥ σε πληρωμένες καταχωρήσεις του στον τύπο πριν από λίγες ημέρες- μένει να αποδείξει τις σοβαρότατες καταγγελίες του, για τις οποίες τον πρώτο λόγο τώρα έχει η δικαιοσύνη.

Κι ενώ η μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, φαίνεται να «καίει» την κυβέρνηση, με κατηγορίες, όπως: αποσιώπηση καταγγελιών για κακοδιαχείριση, απιστία, κατάχρηση κονδυλίων ΕΣΠΑ, εικονικές αγορές εκατομμυρίων από προηγούμενες διοικήσεις και να εκθέτει ευθέως το πρόσωπο του ίδιου του υπουργού της Υγείας, επισήμως η Αριστοτέλους έχει αποφύγει να τοποθετηθεί.

Κύκλοι που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως, διαρρέουν στις εφημερίδες και τα μέσα, ότι ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΑΠΤΥ Χάρης Παπαδάκης, παύθηκε από τα καθήκοντά του με Υπουργική Απόφαση του Ανδρέα Ξανθού προ δεκαπενθημέρου, ως «διοικητικά ανεπαρκής και ανίκανος να διαχειριστεί αποτελεσματικά την δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρέθηκε ο φορέας, ενώ είχε πάρει σαφή εντολή από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διερευνήσει και να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη τις προηγούμενες διοικήσεις, που ευθύνονται για την κατάσταση αυτή και τις διαχειριστικές ατασθαλίες που προηγήθηκαν».

Οι επικεφαλής του υπουργείου Υγείας, πάντως, δεν απαντούν στο εύλογο ερώτημα, γιατί ενώ γνώριζαν δεν είχαν φέρει οι ίδιοι το θέμα της κακοδιαχείρισης και των σκανδάλων του ΕΚΑΠΤΥ στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την Υγεία, η οποία τους τελευταίους μήνες -με πρωτοβουλία του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ- διερευνά σκάνδαλα κι έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της «κάθαρσης» στην Υγεία κατά τα έτη 1997-2014.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά τώρα, τόσο την άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, όσο και την επέκταση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία, ώστε να συμπεριληφθεί η διετία 2015-2016.

Ο Τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. και βουλευτής Επικρατείας κ. Βασίλης Οικονόμου, δήλωσε ότι:«Είναι προφανές ότι η Δικαιοσύνη έχει γίνει κοινωνός των συγκεκριμένων καταγγελιών και – ως εκ τούτου – αναμένουμε, με μεγάλο ενδιαφέρον, την παρέμβασή της», ενώ οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα. Εύη Χριστοφιλοπούλου και κ. Κώστας Μπαργιώτας  σε ερώτηση τους στη Βουλή  προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ζητούν επέκταση της εξεταζόμενης περιόδου για τα σκάνδαλα στην Υγεία:

«Κατά «σύμπτωση», την τρέχουσα εβδομάδα, που αποκαλύπτονται τα παραπάνω πρωτοφανή και σκανδαλώδη, δεν προγραμματίστηκε συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία. Γίνεται ολοένα και πιο φανερό, ότι η πρότασή μας για επέκταση της εξεταζόμενης περιόδου κατά τη διετία 2015 – 2016 ήταν απολύτως δικαιολογημένη», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δύο βουλευτές.

http://www.liberal.gr/arthro/172158/ygeia/eidiseis/to-skandalo-tou-ekapty-na-erthei-stin-exetastiki-epitropi-tis-boulis-zita-i-antipoliteusi.html