30 Οκτωβρίου 2017

Ποιοι πρώην βουλευτές δεν διεκδικούν αποζημιώσεις εκατομμυρίων από το Δημόσιο

Άλλοι άλλαξαν κινητά, άλλοι σταθερά, διεύθυνση, οδό και αριθµό. Άλλοι πάλι, παρότι κατά το παρελθόν και για την χρονική περίοδο για την οποία συνάδελφοί τους ζητούν αναδροµικά αποζηµιώσεις από το Δηµόσιο, διετέλεσαν υφυπουργοί, σήµερα δηλώνουν στην Karfitsa πως είναι «απλοί πολίτες και δεν επιθυµούν να προβούν σε καµία δήλωση».
Ο νόµος Κατρούγκαλου που νοµιµοποιεί πρώην βουλευτές να αξιώσουν αυτές τις αποζηµιώσεις, προκάλεσε πολιτική θύελλα και έντονες αντιδράσεις από όλα τα κόµµατα.

Της Έλενας Καραβασίλη

Πρώην βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, µε αγωγές τους στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ζήτησαν µε νόµιµο τόκο και αναδροµικά, διαφορές αποδοχών εκατοντάδων εκατ. ευρώ, αλλά και αποζηµιώσεις για ηθική βλάβη (καθώς µε τον τότε ισχύοντα νόµο, οι βουλευτές όφειλαν να παραιτηθούν από το επάγγελµα που εξασκούσαν προκειµένου να εκπροσωπήσουν το λαό). Οι αγωγές είχαν κατατεθεί µετά την απόφαση του Μισθοδικείου το 2006 µε την οποία αυξήθηκαν οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών όµως, η συγκεκριµένη απόφαση δεν εφαρµόστηκε στους µισθούς και συντάξεις των βουλευτών. Εκατό πρώην βουλευτές, δικαιώθηκαν δικαστικά και ζητούν την εξίσωση των αποδοχών τους µε αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδροµικά από το 2009 και µετά.

Όλα τα ονόµατα

Σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα, οι πρώην και συνταξιούχοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που φέρονταν να είχαν καταθέσει κατά το παρελθόν αγωγές, µε τις οποίες διεκδικούσαν αναδροµικά διαφορές αποδοχών είναι: Αλ. Ακριβάκης, Ιωάν. Ανθόπουλος, Ελένη Ανουσάκη, Παν. Αντωνακόπουλος, Γεωργ. Ανωµερίτης, Μαρία Αρσένη, Ιωαν. Βαθειάς, Ιωάν. Βαίνας, Βασ. Βασιλακάκης, Ηλ. Βλαχόπουλος, Χρ. Βοσνάκης, Αλέξ. Βούλγαρης, Δηµ. Γεωργακόπουλος, Ιωάν. Γιαννακόπουλος, Μόσχος Γικόνογλου, Γκαλήπ Γκαλήπ, Μ.Ζορµπά, Χρήστος Θεοδώρου, Ιωαν. Θωµόπουλος, Λάµπρος Κανελλόπουλος, Θεόδ. Κατσανέβας, Ελεονώρα – Νόρα Κατσέλη – Καλογεροπούλου, Ιωάν. Καψής, Θεόδ. Κολιοπάνος, Ευτ. Κοντοµάρης, Βασ. Κοντογιαννόπουλος (1974 – 1993 ΝΔ και 1996 – 2000 ΠΑΣΟΚ), Σωκρ. Κοσµίδης, Θεόδ. Κοτσώνης, Δηµ. Κουλουριάνος (ευρωβουλευτής), Φλώρος Κωνσταντίνου, Εµµ. Λουκάκης, Αναστ. Μαντέλης, Αλεξ. Μπαλτάς, Αθαν. Μπάτσος, Φραγκ. Παπαδέλλης, Ελισάβετ Παπαζώη, Ηλ. Παπαηλίας, Βασ. Παπανικόλας, Χρ. Σµυρλής – Λιακατάς, Ιωάνν. Σουλαδάκης, Σωτ. Στολίδης, Λεων. Τζανής, Ιωάνν. Τσακλίδης, Παντ. Τσερτικίδης, Βασ. Τσιλίκας, Παν. Φωτιάδης, Αλεξ. Χρυσανθακόπουλος και Αναστ. Χωρέµης. Από την πλευρά της ΝΔ οι πρώην βουλευτές που κατέθεσαν αγωγές είναι: Νικ. Αγγελόπουλος, Παν. Αδρακτάς, Θεοδ. Αναγνωστόπουλος, Απ. Ανδρεουλάκος, Ιωαν. Βαληνάκης, Σταυρ. Δαϊλάκης, Γεωργ. Δεικτάκης, Θεοφ. Δηµοσχάκης, Πέτρ. Δούκας, Ελεύθ. Ζαγορίτης, Σοφία Καλαντζάκου, Ηλ. Καλλιώρας, Γεώργ. Καλός, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Αναστ. Καραµάριος, Αντ. Καρπούζας, Θεόδ. Κασίµης, Νικ. Κατσαρός, Θεόδ. Κατσίκης, Κεφαλογιάννης, Βασ. Κορκολόπουλος, Ιωάν. Κοσµίδης, (ευρωβουλευτής), Ανδρ. Κουτσούµπας, Γεώργ. Κωνσταντόπουλος, Θεόφ. Λεονταρίδης, Μιχ. Λιάπης, Αναστ. Λιάσκος, Λεων. Λυµπερακίδης, ‘Αρια Μανούσου – Μπινοπούλου, Πέτρ. Μαντούβαλος, Παν. Μελάς, Αντων. Μπέζας, Μιχ. Μπεκίρης, Βασ. Παππάς, Αριστ. Παυλίδης, Αδάµ Ρεγκούζας, Δηµ. Σαµπαζιώτης, Παν. Σκανδαλάκης, Θεοδ. Σολδάτος, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Αριστ. Σταθάκης, Νικ. Σταυρογιάννης, Αποστ. Σταύρου, Νικ. Τσιαρτσιώνης, Κων. Τσιπλάκης, Αριστ. Τσιπλάκος, Γεώργ. Τσούρνος, Παρθένα Φουντουκίδου – Θεοδωρίδου, Αντ. Φούσας, Χρ. Φώλιας, Ηλ. Φωτιάδης και Ευγέν. Χαϊτίδης.

Διαχώρισαν τη θέση τους

Με ανακοινώσεις στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης και δηλώσεις τους, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που φρόντισαν να διαχωρίσουν τη θέση τους και να ξεκαθαρίσουν πως δεν διεκδικούν πλέον αυτά τα χρήµατα. Ο Νικ. Νικολόπουλος παραιτήθηκε κάθε αξιώσεως από το Ελληνικό Δηµόσιο στις 15.3.2012, ο Ιωάνν. Πλακιωτάκης µε δήλωσή του στα µέσα είπε ότι παραιτήθηκε των διεκδικήσεών του, ο Ιορδ. Τζαµτζής ανακοίνωσε πως κατέθεσε δήλωση παραίτησής του από την διεκδίκηση των αναδροµικών, ο Σάββας Τσιτουρίδης τόνισε ότι «από το 2011 έχω παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση διαφοράς αποδοχών µου από τη Βουλή». Ο κ. Τατούλης είχε αναφέρει πως: «από τις αρχές του 2010 έχω παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση διαφοράς αποδοχών µου από τη Βουλή των Ελλήνων. Συνεπώς δε µε αφορά η όποια διεκδίκηση βουλευτών και πρώην βουλευτών που διεκδικούν αναδροµικά». Την πρόθεσή του να µην εισπράξει το οποιοδήποτε χρηµατικό ποσό ως αποτέλεσµα της προσφυγής του στη Δικαιοσύνη είχε εκφράσει και ο πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος, ενώ ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και πρώην δήµαρχος Βόλβης Δηµήτρης Γαλαµάτης, έχει αποσύρει την αγωγή του. Την παραίτησή του από την εν λόγω αξίωση ανακοίνωσε και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Κελέτσης. Επίσης η πρώην βουλευτής Αθηνά Κόρκα σηµειώσε πως: «Όσον µε αφορά, όπως ανακοίνωσα και στο παρελθόν, έχω παραιτηθεί από τη διεκδίκηση αναδροµικών αµοιβών για τα χρόνια που ήµουν βουλευτής από το 2011, µε τις υπ’ αριθµ. 35617/29.12.2011 και 35619/29.12.2011 παραιτήσεις µου στο πρωτοδικείο Αθηνών». Σε δηλώσεις του στην Karfitsa ο πρώην βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης δήλωσε πως «την εποχή που κάναµε τις προσφυγές ήταν σωστό και νόµιµο, όµως ήταν και µία εποχή ανύποπτη για την… κρίση που επερχόταν. Εγώ από τα τέλη Ιουλίου έχω δώσει στη δικηγόρο µου εντολή να µην προχωρήσει σε Έφεση για τη διεκδίκηση βουλευτικών αποζηµιώσεων». Επίσης, ο πρώην υπουργός Μαργαρίτης Τζίµας τόνισε πως «δεν διεκδικώ τίποτε από το Ελληνικό κράτος. Δεν κατέθεσα αγωγή εναντίον του και δεν θα πάρω αναδροµικά». Ο πρώην υπουργός Γιώργος Ορφανός δήλωσε στην Karfitsa πως παραιτήθηκε από την διεκδίκηση των αποζηµιώσεων πριν από πεντέµισι χρόνια. «Ένιωσα πως οι συνθήκες της εποχής ήταν τόσο πιεστικές για τον καθέναν από εµάς, που θα ήταν δύσκολο να διεκδικήσει κανείς κάποια χρήµατα, παρόλο που εκ των αποφάσεων φαίνεται να τα δικαιούται. Είναι άσχηµο ο εκπρόσωπος του λαού να διεκδικεί στις µέρες µας χρήµατα που εκείνος αδυνατεί να βγάλει σε αυτήν την δύσκολη οικονοµική συγκυρία», εξήγησε ο κ. Ορφανός. Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Γιάννης Ιωαννίδης τόνισε στην Karfitsa πως παρότι το όνοµά του δεν βρέθηκε ποτέ στις λίστες όσων διεκδικούν αναδροµικά αποζηµιώσεις από το Δηµόσιο, θα πρέπει να ενηµερωθεί πλήρως και επαρκώς προτού προβεί σε κάποια δήλωση. Παρόλα αυτά ο ίδιος υπογράµµισε ότι: «πρέπει να ασχοληθούµε µε πολύ πιο σοβαρά ζητήµατα. Προτεραιότητα έχουν οι πολίτες που δεν έχουν να φάνε…».
[ΔΕ: Και οι Τσιτουρίδης Λεονταρίδης έχουν δηλώσει ότι παραιτήθηκαν της διεκδίκησης]

Εκτός κόµµατος όσοι διατηρήσουν τις προσφυγές

Άστραψαν και βρόντηξαν οι πρόεδροι των κοµµάτων, µε τη Νέα Δηµοκρατία να ανακοινώνει πως οι πρώην βουλευτές της οφείλουν να συναισθανθούν την κραυγαλέα πρόκληση που συνιστά για τους πολίτες µια τέτοια αξίωση, ακόµη και αν αυτή είναι νόµιµη µε την κατάπτυστη ρύθµιση Κατρούγκαλου. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε µάλιστα πως όσοι πρώην βουλευτές δεν αποσύρουν την προσφυγή τους, «θα έχουν θέσει εαυτούς εκτός κόµµατος». «Είχαµε έγκαιρα ζητήσει να αποσυρθούν οι προσφυγές των πρώην βουλευτών» αναφέρει και η Δηµοκρατική Συµπαράταξη προσθέτοντας: «Το ζήτηµα αυτό στην εποχή της κρίσης, λειτουργεί αρνητικά στην κοινωνία. Γι’ αυτό καλούµε και πάλι όσους πρώην βουλευτές έχουν προσφύγει, να παραιτηθούν από τα επιδικασθέντα ποσά», ενώ ο επικεφαλής του Ποταµιού Σταύρος Θεοδωράκης «τιτίβισε»: «Οι πρώην βουλευτές να µην πάρουν τα αναδροµικά. Υπάρχουν άλλες επείγουσες προτεραιότητες. Η νέα γενιά δεν µπορεί συνεχώς να παραγκωνίζεται».

«Φρένο» από το ΥΠΟΙΚ

Δεν αποτελεί προτεραιότητα στην τρέχουσα δηµοσιονοµική συγκυρία η ικανοποίηση του αιτήµατος βουλευτών για λήψη αναδροµικών, επισηµαίνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονοµικών, ενώ σηµειώνουν πως δεν πρόκειται να εκδοθεί στο προσεχές µέλλον σχετική υπουργική απόφαση. Απαντώντας το υπουργείο Εργασίας πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι η Ν.Δ. ως κυβέρνηση µε δικό της νόµο, του 2008, δηµιούργησε το θέµα και έδωσε «σήµα» διεκδίκησης αναδροµικών σε πρώην βουλευτές. Σύµφωνα µε το υπουργείο Εργασίας, χωρίς τον νόµο, οι αποφάσεις αυτές θα ήταν άµεσα εκτελεστές και στο σύνολο των χρηµάτων που επιδίκασαν, όπως ισχύει για όλους τους άλλους συνταξιούχους και κάθε Έλληνα πολίτη. «Αντιθέτως», συµπληρώνει του υπουργείο Εργασίας, «µε τη διαδικασία πληρωµής που προβλέφθηκε, θα ρυθµιστεί ο τρόπος και ο ρυθµός αποπληρωµής τους µε υπουργική απόφαση, ώστε να µην επιβαρύνει απότοµα και υπέρµετρα το δηµόσιο ταµείο».

karfitsa.gr