29 Οκτωβρίου 2017

Όταν ο Πάνος μιλούσε γαλλικά

Η βραδιά της Κάρλα στο «Παλλάς», το κλαμπ φίλων του Σαρκοζί και οι δεσμεύσεις στην Dassault

Το καλοκαίρι του 2008, ο Νικολά Σαρκοζί επισκέφθηκε την Αθήνα και εκφώνησε ομιλία στη Βουλή με την οποία τόνιζε τις παραδοσιακές σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας. Η νεόνυμφη τότε σύζυγός του, Κάρλα Μπρούνι, δεν τον είχε συνοδεύσει στην επίσκεψή του αυτή, αφού απέφευγε να εκτεθεί ακόμη στα διεθνή μίντια. Τα χρόνια πέρασαν και φθάσαμε στο φθινόπωρο του 2017. Στις αρχές της εβδομάδας, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας επέστρεψε στην Ελλάδα αυτή τη φορά ως σύζυγος της Κάρλα Μπρούνι, η οποία επέλεξε να ανοίξει τον κύκλο της διεθνούς περιοδείας της ως τραγουδίστριας-τραγουδοποιού στην Αθήνα και το Θέατρο «Παλλάς». Πλήθος πολιτικών και κοσμικών παρέστησαν και χειροκρότησαν ζωηρά την πολύ γοητευτική ομολογουμένως καλλιτεχνική παρουσία της. Σε περίοπτη θέση, το ζεύγος Πάνου Καμμένου Ελενας Τζούλη, με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να συνεγείρεται μάλιστα από την ερμηνεία της Κάρλα Μπρούνι στο δημοφιλές τραγούδι των Depeche Mode «Enjoy the Silence» (ελληνιστί «Απόλαυσε τη σιωπή»). Η παρουσία του Π. Καμμένου στο Θέατρο «Παλλάς» δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία, αφού η σχέση του με τη Γαλλία, τον Σαρκοζί και την κεντρική πολεμική βιομηχανία Dassault έχει βαθύ και πολύ ενδιαφέρον παρελθόν. Το γεγονός, επίσης, ότι το ζεύγος Καμμένου απέφυγε κάθε εκ του σύνεγγυς -προσωπικήεπαφή με το ζεύγος Σαρκοζί επίσης δεν είναι τυχαίο.

Αλλά ας θυμηθούμε τα γεγονότα. Ηταν στα μέσα της δεκαετίας του 2000 όταν στην Αθήνα συγκροτήθηκε το «Σωματείο Ελλήνων Φίλων του Νικολά Σαρκοζί», του υποψήφιου προέδρου της Γαλλίας. Μεταξύ των μελών, ο τότε επικεφαλής της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής και βουλευτής της Ν.Δ. Πάνος Καμμένος, ο βουλευτής Χρήστος Ζώης, επίσης μέλος της εν λόγω Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, και ο διευθυντής της κραταιάς βιομηχανίας της Γαλλίας Dassault και αντιπρόσωπος των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, Ανρί Λερουά, που προωθούσε την αγορά τους από τη χώρα μας. τα στελεχη Σημειωτέον ότι ιδρυτικό στέλεχος του κλαμπ ήταν και ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, Χρήστος Χούμπαυλης. Μεταξύ των μελών του κλαμπ των Ελλήνων υποστηρικτών του Ν. Σαρκοζί υπήρξε μεγάλη αμοιβαιότητα και στενή επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος έλκει μέρος της καταγωγής του από την Ελλάδα (σ.σ. Θεσσαλονίκη), ενώ στήριξε στη συνέχεια με όλες του τις δυνάμεις τον Κ. Καραμανλή για το ιστορικό βέτο κατά της ένταξης των Σκοπίων το 2008. Στα ρεπορτάζ της εποχής στον αθηναϊκό Τύπο («Ελευθεροτυπία» κ.τ.λ.), ιδιαίτερη προβολή είχαν οι εκλεκτικές σχέσεις που διατηρούσε ο πολύ επώνυμος δικηγόρος του Παρισιού Ν. Σαρκοζί με την οικογένεια Dassault. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το «ξεκαθάρισμα» της κληρονομιάς της δυναστείας είχε ανατεθεί στο δικηγορικό γραφείο του Γάλλου προέδρου. Ο κ. Λερουά δήλωνε τότε για τον κ. Σαρκοζί: «Πρόκειται για μια συναρπαστική προσωπικότητα. Εμένα μου αρέσει που δεν μιλάει σαν πολιτικός.

Δεν μασάει τα λόγια του». Στο ερώτημα, δε, αν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μήνυμα στο ότι, ενώ κατείχε υψηλό αξίωμα στην Dassault, συμμετείχε εμφανώς στο «Σωματείο Ελλήνων Φίλων του Ν. Σαρκοζί», μαζί με εν ενεργεία Ελληνες πολιτικούς, απαντούσε ως εξής: «Η Dassault είναι μια ιδιωτική και όχι κρατική εταιρεία. Είμαστε στο έτος 2007 και ο καθένας μπορεί ελεύθερα να εκφράζει τη γνώμη του. Εχω, άλλωστε, συνεργάτες που είναι σοσιαλιστές. Είμαστε μια εταιρεία με διεθνή παρουσία, αλλά πλέον δραστηριοποιούμαστε περισσότερο στα αεροσκάφη τύπου Falcon…». Κι αν το 2007 «ο καθένας μπορούσε να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του», το 2017, σε περιβάλλον διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ. ΕΛ., μπορεί πλέον και να την αναιρεί ανά πάσα στιγμή. Οπως συνέβη με τα εξοπλιστικά, οπότε οι κ. Τσίπρας Καμμένος συμφώνησαν με τις ΗΠΑ την αναβάθμιση των F-16, αφήνοντας στα «κρύα του λουτρού» τους Γάλλους για την αγορά Rafale, παρά τις υποσχέσεις προς τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα.
Δημήτρης Γιαννακόπουλος
Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/otan-panos-milouse-gallika#.WfWGf9tpRjQ.twitter