15 Οκτωβρίου 2017

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Brookings: Επιστροφή στον τόπο της… «kolotumba»

Με τη λέξη «κωλοτούμπα» να αποτελεί πλέον ένα γλωσσικό δάνειο, έστω και δημοσιογραφικά, καθώς η El Pais τη χρησιμοποίησε, στην προσπάθειά της να αποδώσει την αλλαγή στάσης του Κάρλες Πουτζδεμόντ μετά το δημοψήφισμα της Καταλονίας για την ανεξαρτητοποίησή της από την Ισπανία, αξίζει να ερευνήσουμε το πότε τέθηκαν οι βάσεις για να εισαχθεί ο παραπάνω όρος στο πολιτικό λεξιλόγιο της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, μας υπενθυμίζει πότε και από πού ξεκίνησαν όλα.

Ήταν Ιανουάριος του 2013. Ο ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση η Αριστερα βρισκόταν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες μετά τις εκλογές περνάει τον Ατλαντικό για να πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων στις ΗΠΑ, τη μεγάλη δύναμη την οποία κάθε Αριστερός που σέβεται τον εαυτό του, έχει κατηγορήσει τουλάχιστον μία φορά για όλα τα δεινά του τόπου.

Στο πρόγραμμα του τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπήρχε και μία ομιλία στο Ινστιτούτο Brookings. Το think tank της αμερικανικής ελίτ που συγκαταλέγεται στα ιδρύματα με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, με τις περισσότερες αναφορές, ενώ απολαμβάνει ευρείας εμπιστοσύνης, αφού θεωρείται η βασική «δεξαμενή» σκέψης που τροφοδοτεί με αναλύσεις, επεξεργασμένες θέσεις και με προτάσεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και γενικότερα την αμερικανική κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή.

Ο Αλέξης Τσίπρα παίρνει τον λόγο και μεταξύ άλλων λέει:

«Οι κινδυνολόγοι θα σας πουν ότι το κόμμα μας αν έρθει στην κυβέρνηση θα σκίσει τη δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, θα βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη, θα διακόψει τους δεσμούς της Ελλάδας με την πολιτισμένη Δύση, ότι η Ελλάδα θα γίνει μια νέα Βόρεια Κορέα. Αυτό είναι κινδυνολογία στα χειρότερά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα μου, δεν θέλει τίποτε από αυτά. Ήμασταν πάντα, και πάντα θα παραμείνουμε, ένα ευρωπαϊκό κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

1730 ημέρες μετά ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός πλέον, θα πάρει ξανά τον λόγο και την πλειονότητα όσων είπε το 2013, τα έχει αναιρέσει είτε με τα λόγια του, είτε με τις πράξεις του.

Έναν χρόνο μετά την πρώτη του ομιλία στο Ινστιτούτο Brookings, όταν η εξουσία είχε αρχίσει να διαφαίνεται στον ορίζοντα έλεγε με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο ότι θα καταργήσει τα Μνημόνια με έναν νόμο και ένα άρθρο και ότι θα σκίσει τα Μνημόνια και «θα είναι μέρα μεσημέρι». Το εντυπωσιακό είναι δε ότι ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωνε τους Αμερικάνους ότι δεν πρόκειται να σκίσει τις δανειακές συμβάσεις και τους Έλληνες πολίτες για το ακριβώς αντίθετο.

Η χώρα όχι απλά έφτασε μισό βήμα από την αποχώρηση από την Ευρωζώνη αλλά υπήρχε και σχέδιο για τη διαδικασία με την οποία θα γίνει αυτό και τα στάδια που θα επακολουθούσαν.

Οπότε ας περιμένουμε με αγωνία την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Ινστιτούτο Brookings την Τετάρτη για να ακούσουμε τις δεσμεύσεις του, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε για τα αντίθετα.
Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/alexis-tsipras-sto-brookings-epistrofi-ston-topo-tis-kolotumba