22 Οκτωβρίου 2017

Μητσοτάκης: Tα τέσσερα βήματα εξόδου από την κρίση

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας: Επενδύσεις, Καινοτομία και Ανάπτυξη», ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η χώρα οδεύει προς το τέλος του 3ου προγράμματος χωρίς να έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών». Σημείωσε δε ότι «το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι άλλη μία πολιτική αυταπάτη».


Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως μείζον διακύβευμα για τη χώρα μας είναι να είναι παρούσα στις συζητήσεις ως ισότιμος συνομιλητής.

«Είναι αυτονόητο ότι όσο καλύτερη είναι η κατάσταση της χώρας, τόσο ισχυρότερη θα είναι η φωνή της. Γιατί το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται σήμερα ο τόπος μας είναι μια νέα πολιτική απάτη ή αυταπάτη. υπογράμμισε.
Επέκρινε την κυβέρνηση ότι «το πλεόνασμα για το οποίο πανηγυρίζουν, είναι το προϊόν μίας άγριας φορολόγησης της παραγωγικής Ελλάδας και υπενθύμισε με νόημα: «Οι δημοσιονομικές ανισορροπίες είχαν διορθωθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά».

Παρουσιάζοντας τα τέσσερα βήματα για έξοδο της χώρας από την κρίση ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «το σχέδιό μας είναι ρεαλιστικό και άμεσα εφαρμόσιμο» και πως οι μεταρρυθμίσεις στην Οικονομία τις οποίες προτείνει η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως εναρμονισμένες με την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα τέσσερα βήματα, κοστολογημένα και συγκροτημένα, όπως τα παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ προβλέπουν:

- Τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τη νομοθέτηση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος. "Η Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε - γιατί περί κατορθώματος πρόκειται - να έχει σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της οικονομίας τον υψηλότερο ή έναν από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

- Την άρση των ρυθμιστικών, των χωροταξικών και των άλλων γραφειοκρατικών εμποδίων για την υλοποίηση επενδύσεων. "Έχω προσωπικά δεσμευθεί για τη δημιουργία μίας και μόνης δημόσιας Αρχής σε επίπεδο υφυπουργού η οποία θα ασκεί όλες τις αδειοδοτικές αρμοδιότητες για τις στρατηγικές επενδύσεις εάν η καθ’ ύλην αρμόδια δημόσια Αρχή δεν το πράξει εντός μίας αποκλειστικής προθεσμίας", τόνισε.

- Την τόνωση της ρευστότητας της οικονομίας και η επιστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε ομαλές συνθήκες λειτουργίας. "Στόχος μας είναι να μπορούν οι τράπεζες να επιτελέσουν την πραγματική αποστολή τους, που είναι βέβαια η στήριξη των υγειών και παραγωγικών επενδύσεων", σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

- Τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, με αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών, την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης και τη δραστική καταπολέμηση της γραφειοκρατίας σε όλα τα επίπεδα. "Στην προσπάθεια αυτή είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε συμμάχους τους δημοσίους υπαλλήλους" υπογράμμισε.

Το πλεόνασμα προϊόν της άγριας φορολόγησης

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στάθηκε, με τόνους ιδιαίτερα αιχμηρούς, κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων. "Το πλεόνασμα για το οποίο η κυβέρνηση πανηγυρίζει είναι προϊόν της άγριας υπερφορολόγησης της παραγωγικής Ελλάδας, και βέβαια στάσης πληρωμών του ελληνικού Δημοσίου. Από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μέχρι την απονομή των συντάξεων.

Οι μεταρρυθμίσεις μένουν στα λόγια. Οι αγορές προϊόντων δεν απελευθερώνονται. Και οι επενδυτές αισθάνονται -και δικαιολογημένα- ότι έχουν απέναντι τους μια κυβέρνηση που εχθρεύεται την επιχειρηματικότητα και υψώνει αδικαιολόγητα εμπόδια σε κάθε επένδυση, μικρή ή μεγάλη. Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε επεξεργαστεί – και εξυπακούεται ότι επικαιροποιούμε συνεχώς – ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ριζική ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Κοστολογημένο και συγκεκριμένο. Ο κεντρικός στόχος μας είναι διττός: Αφενός να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών, και αφετέρου να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος για να βελτιωθούν οι προοπτικές μας και να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας", επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα από την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ

Εστιάζοντας στο ταξίδι του κ. Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε πως ο πρωθυπουργός πέρασε κάτω από τον πήχη των προσδοκιών και, μάλιστα, σε μία ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη χώρα συγκυρία. Παράλληλα, τόνισε πως ακόμα και στο θέμα της "αναγκαίας", όπως τη χαρακτήρισε αναβάθμισης των αεροσκαφών, τα ερωτήματα είναι πολλά και απαιτείται από το Μέγαρο Μαξίμου αξιόπιστη ενημέρωση.

"Στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αμερική, όπου δυστυχώς φαίνεται να χάθηκε μια πολύ καλή ευκαιρία, σε μια εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία. Θέσαμε τέσσερις στόχους σε σχέση με τον ρόλο της χώρας, τις επενδύσεις, τα εθνικά θέματα και το ρόλο της ομογένειας. Λυπάμαι που το λέω, αλλά σε όλα η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχη. Με εξαίρεση μερικά λόγια τυπικής διπλωματικής αβρότητας, δεν φαίνεται να υπήρξε κάποιο χειροπιαστό όφελος. Ούτε στις επενδύσεις. Ούτε στα εθνικά μας θέματα. Ούτε σε σχέση με το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας. Ακόμα και στο θέμα της αναγκαίας αναβάθμισης των πολεμικών μας αεροσκαφών, τα ερωτήματα είναι πολλά και ασφαλώς θα χρειαστεί αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς κάθε μέρα ακούμε και μια διαφορετική εκδοχή του τι θα συμβεί", είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πολίτες θυμούνται τα πεπραγμένα του

Απαντώντας στην ομιλία Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «προσποιήθηκε για μία ακόμα φορά πως προσγειώθηκε ουρανοκατέβατος στον Υμηττό».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης:

    Μίλησε για τα πρωτογενή πλεονάσματα, «ξεχνώντας» πως η κυβέρνηση Σαμαρά στην οποία μετείχε ως υπουργός, είχε υπογράψει πλεονάσματα ύψους 4% ως το 2030.
    Ισχυρίστηκε πως το 2014 η χώρα είχε μπει σε τροχιά ανάπτυξης, λησμονώντας ότι η τότε κυβέρνηση επέλεξε να εκτροχιάσει το πρόγραμμα για προεκλογικούς λόγους.
    Και, βεβαίως, απέφυγε να πει έστω και μία κουβέντα για την εκτόξευση της ανεργίας και της ύφεσης από το 2010 έως το 2014.
    Αναφέρθηκε στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, όταν ο ίδιος έχει μείνει στην ιστορία ως ο υπουργός των απολύσεων. Αυτή ήταν η δική του αντίληψη της αξιολόγησης.
    Έκανε νουθεσίες για το τραπεζικό σύστημα και τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, όταν ο ίδιος δεν έχει πει κουβέντα για το πώς θα ξεπληρώσει το κόμμα του τα 210 εκατ. ευρώ που χρωστάει στις τράπεζες.
    Μίλησε για περιορισμό των δημοσίων δαπανών, χωρίς να έχει την παρρησία να ομολογήσει πως αυτές θα προκύψουν από τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και συντριβή της δημόσιας Υγείας και Παιδείας.

«Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη, οι πολίτες όχι μόνο θυμούνται τα πεπραγμένα του, αλλά έχουν και την κρίση ώστε να αντιλαμβάνονται πως οι προγραμματικές του θέσεις βρίσκουν ευήκοα ώτα μόνο στην επιχειρηματική ελίτ που τον περιτριγυρίζει και όχι στην κοινωνική πλειοψηφία» κατέληξε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.