21 Νοεμβρίου 2017

Ποιοι θα πληρώσουν το λογαριασμό του 2018 και το υπερπλεόνασμα

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Υπερπλεόνασμα και το 2018 «χτίζει» η κυβέρνηση στις πλάτες των φορολογούμενων και των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ όταν ο στόχος του προγράμματος είναι 3,5% του ΑΕΠ. Δηλαδή, η κυβέρνηση σκοπεύει να πάρει από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις επιπλέον 540 εκατ. ευρώ από τα αρχικώς προϋπολογισθέντα, τη στιγμή μάλιστα που έχει κατακριθεί από τους πιστωτές της χώρας για την πρακτική της αυτή.


Μετά το «στράγγισμα» των φορολογούμενων το 2017 η κυβέρνηση συνολικά υπολογίζει να πάρει 1,9-2 δισ. ευρώ από τους ίδιους ανθρώπους, αυξάνοντας τις εισφορές, καταργώντας επιδόματα αλλά και αυξάνοντας τους φόρους, όπως για παράδειγμα το φόρο επί των ακινήτων.

Συγκεκριμένα, 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν υψηλότερους φόρους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών. Την ίδια τακτική, δηλαδή της υπρρφορολόγησης ακολούθησε η κυβέρνηση και το τρέχον έτος, επιβαρύνοντας υπέρμετρα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ο αρχικός στόχος του πλεονάσματος ήταν 1,75% του ΑΕΠ και όπως όλα δείχνουν θα κλείσει στο 3,1% του ΑΕΠ. Ωστόσο, εξαιτίας της διανομής του κοινωνικού μερίσματος το υπερπλεόνασμα περιορίζεται στο 2,4% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 2,5%, ο οποίος ωστόσο θα βασίζεται αποκλειστικά στην υπερφορολόγηση και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ο λογαριασμός του 2018 πάει στους:

1. Χαμηλοσυνταξιούχους: Περίπου 140.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα λάβουν για τελευταία φορά το επίδομα στα τέλη του μήνα, μαζί με το κοινωνικό μέρισμα, καθώς από το νέο έτος καταργείται. Από τους 220.000 δικαιούχους μόλις 80.000 θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το νέο έτος το επίδομα. Όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2018 το εναπομείναν ποσό που θα δοθεί το 2018 για το ΕΚΑΣ έχει περιοριστεί στα 81 εκατ. ευρώ από 319 εκατ. ευρώ. φέτος . Το 2019 θα περιοριστούν περαιτέρω οι συνταξιούχοι αλλά και το ποσό καθώς το επίδομα περιορίζεται σε μόλις 45-50 ευρώ ,ενώ και από το 2020 καταργείται οριστικά.

2. Ελεύθερους επαγγελματίες: Θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών μέσω του υπολογισμού των εισφορών επί του αθροίσματος φορολογητέου εισοδήματος και καταβληθέντος εντός του 2017 εισφορών. Από το νέο έτος 1η Ιανουαρίου οι εισφορές θα καθορίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί, οδηγώντας σε αυξήσεις που θα ξεκινούν από 8% και σταδιακά, με την κατάργηση και των εκπτώσεων που η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει για μερίδα μη μισθωτών, θα φθάσουν έως και το 38%. Ουσιαστικά, συνεχίζεται οι οικονομική αφαίμαξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων καθώς μαζί με τους φόρους δίνουν το 60% του εισοδήματος τους στο ελληνικό δημόσιο. Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να περιορίσει τη νέα, απότομη επιβάρυνση που θα προκύψει, έχει ήδη προβλέψει ότι το 2018 θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των εισφορών –για κύρια ασφάλιση 20%, υγεία 6,95%, επικούρηση 3,5% και εφάπαξ 4% (όπου προβλέπεται)– το 85% του φορολογητέου εισοδήματος. Βέβαια, το 2019 η έκπτωση του 15% θα καταργηθεί.

3. Ιδιοκτήτες ακινήτων: Περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι με μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία θα κληθούν να πληρώσουν την αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Με δεδομένο ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει και παραμένει τουλάχιστον στα 2,65 δις. ευρώ όποια μείωση γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αντισταθμιστεί από τις αυξήσεις που θα γίνουν σε πολλές φθηνές περιοχές αλλά κυρίως από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και τις παρεμβάσεις στο συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σήμερα σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

4. Μισθωτούς και συνταξιούχους: Περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθό ή σύνταξη άνω των 9.000 ευρώ τον χρόνο θα διαπιστώσουν μια μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο. Η μείωση θα προκύψει από την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% που γίνεται στην μηνιαία παρακράτηση φόρου.

5. Τρίτεκνους - πολύτεκνους: Μπαίνει μαχαίρι στο πολυτεκνικό επίδομα (500 ευρώ ανά παιδί) που κοστίζει στον προϋπολογισμό περίπου 250 εκατ. ευρώ.

6. Κατοίκους 32 νησιών: Καταργείται το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ με τους μειωμένους κατά 30% συντελεστές σε 32 νησιά της χώρας. Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος θα επιβαρύνει το σύνολο των κατοίκων και θα προκαλέσει σημαντικές αυξήσει σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Στα νησιά που θα υποστούν την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, συμπεριλαμβάνονται η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λήμνος, η Κως κ.λ.π.

7. Στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης: Μειωμένο κατά 50% θα είναι και το επίδομα θέρμανσης ή κατά 58 εκατ. ευρώ. Η μείωση θα αφορά τη χειμερινή σεζόν 2017-2018, που σημαίνει ότι το επίδομα του Ιανουαρίου είτε θα δοθεί σε πολύ λιγότερους είτε θα περιοριστεί για όλους κατά 50%.

http://www.liberal.gr/arthro/177661/oikonomia/forologika/poioi-tha-plirosoun-ton-logariasmo-tou-2018.html