07 Νοεμβρίου 2017

Μητέρες θηλάζουν δημόσια τα μωρά τους στην πλατεία της Κομοτηνής [εικόνες]

Και η Κομοτηνή ήταν ανάμεσα στις πόλεις που συμμετείχαν στον 8o Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό μαζί με άλλες 55 πόλεις της Ελλάδας.

Οι μητέρες της πόλης θέλησαν να περάσουν το μήνυμα ότι ο δημόσιος θηλασμός είναι φυσιολογικός και ο ρατσισμός εις βάρος των γυναικών δεν χωράει στον 21ο αιώνα.

Το παρών έδωσαν Κομοτηναίες το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής στην κεντρική πλατεία της πόλης από τις 11:00 έως τις 13:00. Στις 12:00 έγινε η καταμέτρηση των μητέρων που εκείνη τη στιγμή θήλαζαν και έφταναν τις 23.


Το γεγονός ότι κάθε χρόνο ο δημόσιος θηλασμός γίνεται ολοένα και πιο αποδεκτός από την κοινωνία, ανέδειξε σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος της Ομάδας Ροδόπης, Στέλλα Στόικου. «Κάθε χρόνο έχει καθιερωθεί αυτή η εκδήλωση ενημέρωσης σχετικά με τον θηλασμό. Δίνουμε συμβουλές προς τις εγκύους και τις νεαρές μητέρες, και προσπαθούμε με την εκδήλωση να απενοχοποιήσουμε την εικόνα του δημόσιου θηλασμού. Είναι κάτι φυσιολογικό και δεν πρέπει μια μαμά να μένει κλεισμένη μέσα στο σπίτι της, για να θηλάσει.

Ο θηλασμός είναι κάτι φυσιολογικό μέσα στη ζωή της γυναίκας» δήλωσε μιλώντας στο xronos.gr για την εκδήλωση και τον δημόσιο θηλασμό.


Ναι στην εξωστρέφεια τέλος στον ρατσισμό
Σύμφωνα με την ίδια «τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια υπήρχε πολύ μεγαλύτερος ρατσισμός από ό,τι πλέον. Τόσο οι ομάδες θηλασμού και οι εκδηλώσεις τους όσο και η προβολή των δράσεων αυτών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχουν συντελέσει ώστε η εικόνα να είναι πιο οικεία προς όλο τον κόσμο, μεγαλύτερες και μικρότερες ηλικίες».

Η κα Στόικου εξηγεί κι ένα εύληπτο μήνυμα, μέσω του προσωπικού της βιώματος. «Υπήρχαν πολλά παιδάκια που όταν θήλαζα στο πάρκο ερχόντουσαν, κοιτούσαν με περιέργεια και ρωτούσαν τι συμβαίνει, γιατί δεν ήταν εξοικειωμένα. Όμως σιγά-σιγά οι αντιλήψεις αλλάζουν, και η ομάδα μας βάζει ένα λιθαράκι σε αυτό» αναφέρει.

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια εκτός από την αλλαγή στη νοοτροπία των ανθρώπων, έχει υπάρξει κι αλλαγή σε πλειάδα νομοθετημάτων και πλήθος εκδηλώσεων ενημέρωσης. «Το υπουργείο Υγείας τα τελευταία τρία χρόνια έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα για την προστασία του θηλασμού και την ενθάρρυνση γυναικών και επαγγελματιών υγείας. Έχουν ψηφιστεί νόμοι, γίνονται συνέδρια και κάθε χρόνο είμαστε καλύτερα», υπογραμμίζει σε αυτό το σημείο η Στέλλα Στόικου.


Τα οφέλη του μητρικού γάλατος
Ο θηλασμός έχει πλήθος οφέλη, κυρίως παρέχοντας αντισώματα στα βρέφη και ισχυροποιώντας το ανοσοποιητικό τους.
Πιο συγκεκριμένα, τα θετικά στοιχεία του μητρικού γάλακτος είναι πολλά, και μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: Αντισώματα περνούν από τη μάνα στο βρέφος και το προστατεύουν από της λοιμώξεις, ένζυμα του γάλακτος κάνουν ευκολότερη την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, είναι ελεύθερο μικροβίων, δε χρειάζεται χρόνος για ετοιμασίες, λιγότερη πιθανότητα αλλεργίας σε σχέση με το αγελαδινό, η λακταλβουμίνη που περιέχεται στο μητρικό γάλα μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, τα παιδιά που θηλάζουν έχουν λιγότερη πιθανότητα να γίνουν υπέρβαρα, είναι δωρεάν, έχει πάντα την κατάλληλη θερμοκρασία. 

Πηγή: xronos.gr