07 Νοεμβρίου 2017

Τετραετής ποινή στην Ολυμπιονίκη του μαραθωνίου -Απέδωσε το θετικό δείγμα σε εξωμήτρια κύηση

Τετραετής αποκλεισμός από τους αγώνες επιβλήθηκε στην Ολυμπιονίκη του μαραθωνίου, Τζεμίμα Σάμγκονγκ, η οποία είχε βρεθεί θετική στην απαγορευμένη ουσία ερυθροποιητίνη.


Η δρομέας από την Κένυα προσπάθησε να εξηγήσει το θετικό δείγμα υποστηρίζοντας ότι η ουσία βρέθηκε στον οργανισμό της έπειτα από νοσηλεία της, λίγες ημέρες πριν περάσει από έλεγχο. Ομως δεν έπεισε.

Η επιτροπή που εξέτασε την υπόθεση δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η Σάμγκονγκ πήγε στο νοσοκομείο και έλαβε θεραπεία για εξωμήτρια κύηση, όπως είχε υποστηρίξει η ίδια. Μάλιστα, έκριναν ότι η κατάθεσή της ήταν το λιγότερο αντιφατική. «Ηταν μία προσπάθεια να μας εξαπατήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά η απόφαση, σύμφωνα με το NBC.

Η Σάμγκονγκ έγινε το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο η πρώτη Κενυάτισα που κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στον μαραθώνιο. Ομως, το δείγμα που έδωσε σε έλεγχο στις 28 Φεβρουαρίου 2017 προέκυψε θετικό σε ερυθροποιητίνη.

Στην κατάθεσή της στην επιτροπή είχε υποστηρίξει ότι πήρε την ουσία ακούσια, όταν επισκέφθηκε νοσοκομείο στο Ναϊρόμπι 6 ημέρες πριν περάσει από έλεγχο, όπου έλαβε θεραπεία για εξωμήτρια κύηση. Ισχυρίστηκε ότι είχε ισχυρούς πόνους και πως της έκαναν μετάγγιση αίματος και της χορήγησαν άγνωστο φάρμακο, από γιατρό που δεν κατονόμασε. Ομως, δεν είχε κανένα έγγραφο που να τα πιστοποιεί όλα αυτά.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του ελέγχου δεν είχε αναφέρει την επίσκεψή της στο νοσοκομείο. Η ίδια είπε ότι το έκανε γιατί η εξωμήτρια κύηση είναι ταμπού και ήθελε να το κρύψει από τον σύζυγο και μάνατζερ της. Η μόνη καταγραφή επίσκεψής της στο νοσοκομείο ήταν τον Απρίλιο (μετά τον έλεγχο δηλαδή) όταν και έκανε ερωτήσεις για θεραπεία σχετικά με την εξωμήτρια κύηση.

ΡΟΥΛΑ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
iefimerida