21 Νοεμβρίου 2017

Ενταση στη Μυτιλήνη -Για να απομακρυνθούν οι σκηνές των μεταναστών από πλατεία

Ενταση επικράτησε στη Μυτιλήνη, όταν επιχειρηματίες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαπφούς, απαιτώντας να απομακρυνθούν οι μετανάστες που είχαν εγκατασταθεί εκεί με σκηνές πριν από περίπου 20 ημέρες.


Ομάδα επιχειρηματιών εστίασης της προκυμαίας και της γύρω περιοχής ζήτησαν την άμεση εφαρμογή του νόμου που δεν επιτρέπει το στήσιμο σκηνών σε δημόσιους χώρους, ενώ είχαν ενημερώσει σχετικά τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, όπως και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στην πλατεία Σαπφούς έσπευσαν ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός και ο αντιεισαγγελέας πρωτοδικών Μυτιλήνης, αλλά προκλήθηκε ένταση καθώς εκεί βρέθηκαν και ακραία στοιχεία, αλλά και αλληλέγγυοι και μέλη ΜΚΟ. Αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ απειλήθηκαν επεισόδια, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Επειτα από διαπραγματεύσεις, παρουσία δικηγόρου ΜΚΟ, ξεστήθηκαν οι σκηνές και οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στην αστυνομία. Το πρωί της Τετάρτης θα γίνει προσπάθεια να μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας, πλην αυτής του καταυλισμού της Μόριας, στην οποία και αρνούνται να πάνε.

Ο κ. Γαληνός δήλωσε ότι το περιστατικό αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η Λέσβος τα τελευταία χρόνια.

«Το νησί μας φιλοξενεί πάνω από 9.000 ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να στριμωχθούν σε εγκαταστάσεις για 3.500 άτομα. Είναι δεδομένο, ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, τα πράγματα θα εξελίσσονται όπως σήμερα, ίσως και χειρότερα. Εμείς στείλαμε τα μηνύματά μας, με όλους τους τρόπους. Βλέπω, δυστυχώς, ότι ο αρμόδιος υπουργός και το αρμόδιο υπουργείο, εμμένει στην πολιτική του γεωγραφικού περιορισμού, όπως την χαρακτηρίζουν, στην πραγματικότητα όμως εμμένουν στην ομηρία της Λέσβου και των συμπατριωτών μας. Αν υπήρχε η παραμικρή ευαισθησία θα έπρεπε σήμερα να έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, με μεταφορά των μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε κέντρα που παραμένουν κλειστά εδώ και καιρό», δήλωσε σχετικά.

Ο δήμαρχος Λέσβου προανήγγειλε και νέες κινητοποιήσεις, στην Αθήνα, είτε στη Βουλή είτε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Αν δεν βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατόν, θα έχουμε καταστάσεις οι οποίες θα είναι ανεξέλεγκτες και θα ντροπιάσουν συνολικά την Ελλάδα στη διεθνή κοινότητα», τόνισε.