07 Νοεμβρίου 2017

ΤΡΙΚΥΜΙ ΕΝ ΚΡΝΙΩ! Παρασκευόπουλος: Πρέπει να αλλάξει ο νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών

Mετά το σάλο που προκάλεσαν οι χθεσινές του δηλώσεις ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, προέβη σε διευκρινίσεις.

«Δεν είπα ότι έχει δίκιο να διαμαρτύρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ότι έχει δίκιο πως θα πρέπει να καταργηθεί, γιατί ο νόμος ήταν προσωρινός», είπε μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» ο κ. Παρασκεύπουλος και εξήγησε ότι ο νόμος «έπρεπε...
να ισχύσει στην περίοδο που ίσχυσε, διότι οι φυλακές μας ήταν σε υπερσυμφόρηση, σε συνθήκες που καταδικαζόμασταν». «Όταν κάθονται περισσότερο στις φυλακές, γίνονται πιο επιθετικοί», συμπλήρωσε και τόνισε για τον νόμο ότι «πέτυχε γιατί έχουμε λιγότερη εγκληματικότητα».

Ταυτόχρονα εξαπέλυσε επίθεση κατά των ΜΜΕ κάνοντας λόγο για υπερβολικούς τίτλους και αναφορές στο νόμο «Παρασκευόπουλου». «Οι ανακρίβειες είναι καθημερινές και εξαιτίας αυτών οδηγείται στην αγανάκτηση ο πολίτης», είπε σχετικά.

«Φυσικά και θα αλλάξει ο νόμος», είπε ερωτηθείς σχετικά και διευκρίνισε ότι, «η ελληνική νομοθεσία προβλέπει πολύ βαριές ποινές και πολύ ελαφρύς νόμους απόλυσης».

Αναφερόμενος στις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο νόμο αποσυμφόρησης, μίλησε για αλλαγή γενικά του Σωφρονιστικού Κώδικα. «Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι να δούμε τη νομοθεσία στο σύνολό της και να φτιάξουμε έναν νέο νόμο, στο σύνολό του και να μην στηριζόμαστε στους νόμους της αποσυμφόρησης», είπε σχετικά, προαναγγέλλοντας νέο ποινικό κώδικα «έχει ετοιμαστεί και είναι στα τελευταία στάδια των συζητήσεων», εξήγησε μιλώντας για αλλαγή γενικά του Σωφρονιστικού Κώδικα.

Επανερχόμενος στο ζήτημα του νόμου Παρακεύοπουλου, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι δεν πρέπει να ονομάζεται έτσι καθώς στοχοποιείται το όνομά του. Όπως εξήγησε πάντως με τους νόμους της αποσυμφόρησης των φυλακών, «βγαίνουν όλοι οι κρατούμενοι».

«Τα δύο τελευταία χρόνια βγήκαν 10.000 κρατούμενοι. Έχουμε να κάνουμε με πρόσκαιρες ποινές, δηλαδή ούτως ή άλλως θα απολύονταν, απλώς με τους νόμους μετά το 2005, επιταχύνεται η απόλυση», ανέφερε και διερωτήθηκε, «τι να κάνουμε, να τους κρατήσουμε όλους ισόβια μέσα;».

«Αυτοί που βγαίνουν υποτροπιάζουν, διεθνώς. Βγαίνουν πολλοί, εγκληματούν λίγοι», είπε και τόνισε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μία περίπτωση ως παράδειγμα καθώς δεν αποτυπώνεται ο νόμος. Για το συγκεκριμένο ζήτημα σημείωσε μάλιστα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τα ποσοστά στην Ελλάδα. Ωστόσο, για τα ποσοστά στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν στοιχεία, όπως είπε ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Παραμένοντας στο ίδιο ζήτημα είπε ότι «και να έμεναν παραπάνω, κανένας δε μας λέει ότι δεν θα εγκληματήσουν», ενώ τόνισε ότι, «σε όλες τις χώρες του κόσμου, αυτοί που έχουν πρόσκαιρες ποινές απολύονται και μετά υποτροπιάζουν. Το ότι ξέρει ο νόμος ή τα δικαστήρια ότι θα υποτροπιάσουν, δε σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν κάτι γι’αυτό. Αν κάτσουν παραπάνω, θα γίνουν πιο επιθετικοί».

«Ο εγκλεισμός κάνει τον άνθρωπο χειρότερο, γιατί τον αποκόπτει από την οικογένεια και την εργασία. Η φυλακή προκαλεί κοινοτική αποδιοργάνωση. Η επανένταξη είναι το εργαλείο για να έχουμε λιγότερη εγκληματικότητα στις φυλακές», σημείωσε ο πρώην υπουργός.

Ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε και στην περίπτωση του εκτελεστή του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου ο οποίος πήρε άδεια από τις φυλακές Κασσάνδρας και δραπέτευσε. «Το ότι πήρε άδεια και πήγε στην Κασσάνδρα, δεν έχει σχέση με το νόμο», είπε και διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι «τα φορτώνουμε όλα στο νόμο».

Παράλληλα διαμαρτυρήθηκε και για την περίπτωση των Γεωργιανών για τους οποίους ειπώθηκε ότι εκμεταλλεύτηκαν τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου σημειώνοντας ότι τελικά μόνο ένας είχε φυλακιστεί για τέσσερις μήνες.

«Όλοι όσοι βγαίνουν από τη φυλακή, βγαίνουν με τον αποσυμφορητικό νόμο και αυτό πρέπει να σταματήσει». «Επείγεται η ψήφιση καινούριο σωφρονιστικού νόμου και όταν αυτό ισχύσει, δεν θα χρειάζεται αποσυμφορητικός νόμος», σημείωσε επίσης.

.«Ο νόμος μου επαναλαμβάνεται, έχει διάρκεια και επαναλαμβάνεται. Τώρα έχει ψηφιστεί από την υπουργεία του Κοντονή», είπε και τόνισε ότι ο νόμος. «Δεν ισχύει ότι αυτός ο νόμος στοχοποιείται στους βιασμούς και τα βαριά εγκλήματα. Η διάκριση γίνεται στο δικαστήριο. Δεν είναι το ίδιο ο βιασμός με την κλοπή ή τη ληστεία. Υπάρχουν ελαφρυντικά, θεσμοί που οδηγούν στη διαβάθμιση, ο θεσμός της χάριτος και άλλα που αποδεικνύονται στην πράξη», δήλωσε επίσης και συνέχισε:«Το βαρύ έγκλημα μπορεί να το κάνει και κάποιος που είχε κλειστεί στη φυλακή για ένα ελαφρύ έγκλημα».

Τέλος, συμφώνησε με τη δήλωση του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι «η εγκληματικότητα έχει μειωθεί τελευταία». «Η συμφόρηση είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και 30 χρόνια. Είναι θέμα του παρελθόντος», σημείωσε.