19 Δεκεμβρίου 2017

ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΟΛΚΗΣ! Τη μείωση του ΦΠΑ για οίκους ευγηρίας και μονάδες φροντίδας ΑμΕΑ ανακοίνωσε ο Χουλιαράκης

Την μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% για τους οίκους ευγηρίας και τις μονάδες φροντίδας ατόμων με αναπηρίες και ΑμΕΑ ανακοίνωσε ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης στην Βουλή κατά την τοποθέτησή του για τον προϋπολογισμό του 2018.


Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να αντικρούσει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που περιλαμβάνει σημαντική μείωση φορολογικών συντελεστών, λέγοντας από την μια πως η κυβέρνηση σχεδιάζει αντίστοιχη μείωση φόρων ύψους 3,5 δις ευρώ εως το 2021 και από την άλλη χαρακτηρίζοντας το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης «εκτός πραγματικότητας».

«Η μείωση φόρων της ΝΔ θα υλοποιηθεί μέσω μείωσης των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε 2%. Η άλλη όψη του νομίσματος της μείωσης πρωτογενών είναι η περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους. Σας βεβαιώνω ότι στόχοι της τάξης 2% για τα έτη έως το 2022 προϋποθέτουν κούρεμα χρέους. Η ΝΔ δηλαδή σκοπεύει να προτείνει ονομαστική μείωση χρέους ή να κάνει μονομερείς ενέργειες» είπε αρχικά ο κ. Χουλιαράκης για να συνεχίσει «Γι αυτό και ήρθε η μεταμόρφωση της ΝΔ και ανακοίνωσε ότι η αδιαπραγμάτευτη μείωση φόρων θα γίνει και χωρίς μείωση χρέους καθώς θα είναι αυτοτροφοδοτούμενη. Δηλαδή, η ΝΔ υποστηρίζει πως θα μειώσει κατά 2 δις ευρώ τους φόρους και στην ίδια χρονιά θα δημιουργηθούν αντίστοιχα έσοδα. Στην ουσία πρόκειται για απόδραση από την πραγματικότητα. Το επιχείρημα ότι η μείωση φόρων θα φέρει εντός του ίδιου έτους αντίστοιχα έσοδα είναι εκτός πραγματικότητας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών  υποστήριξε πως «Δεν υπάρχει πιο συντεταγμένη πρόταση εξόδου από την κρίση από αυτή που ακολουθεί η κυβέρνηση» ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως «Κλειδί για την άρση αβεβαιότητας και τη βελτίωση του κλίματος ήταν η εκτέλεση του προϋπολογισμού 2016 και 2017 και γενικότερα η πορεία των δημόσιων οικονομικών τα 2 τελευταία χρόνια».

Απαντώντας δε σε σχόλιο του κ. Χρήστου Σταϊκούρα που του επισήμανε ότι η χώρα επέστρεφε στην κανονικότητα ήδη από το 2014 αλλά ανατράπηκε η πορεία από τον ΣΥΡΙΖΑ, ειπε «Όντως, το 2014 ήταν χρονιά ανεμικής ανάκαμψης. Όμως το τέλος του 2014 και το τέλος του δεύτερου προγράμματος βρήκε την χώρα  με επιτόκια δανεισμού  8% και χωρίς ταμειακά διαθέσιμα για να στηριχθεί ανεξάρτητη έξοδος στις αγορές. Δεν έχω αμφιβολία ότι το Φεβρουάριο του 2015 περίμενε στην γωνία ένα νέο πρόγραμμα».

Χρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ