27 Δεκεμβρίου 2017

ΗΠΑ: Σε δημοπρασία μια Mercedes του Αδόλφου Χίτλερ

Στο «σφυρί» θα βγάλει ο οίκος  Worldwide Auctioneers μια πολυτελή Mercedes που χρησιμοποιούσε ο Χίτλερ σε μετακινήσεις του στη Γερμανία. Η δημοπρασία θα γίνει στο Σκότσντεϊλ της Αριζόνα, στις ΗΠΑ.


Γνωστή ως «Super Mercedes», το μοντέλο Mercedes-Benz 770K Grosser, μπορεί να τρέξει μέχρι 160 χιλιόμετρα την ώρα και ήταν ισχυρό όργανο προπαγάνδας του Γ΄ Ράιχ.

Ο Χίτλερ επέλεξε το συγκεκριμένο όχημα για να πραγματοποιήσει θριαμβευτική παρέλαση στο Βερολίνο το 1940 μετά τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας. Επίσης, το χρησιμοποίησε και για μια επίσκεψη του δικτάτορα της Ιταλίας, Μπενίτο Μουσολίνι. 
Είναι ένα από τα μόλις τέσσερα μοντέλα του αυτοκινήτου αυτού που κατασκευάστηκαν το 1939.

Το αυτοκίνητο κατασχέθηκε προς το τέλος του πολέμου, στη Γαλλία, από αμερικανικές δυνάμεις οι οποίες, αγνοώντας την προέλευσή της, τη διέθεσαν στο πάρκο αυτοκίνητων της στρατιωτικής αστυνομίας.

Μετά τον πόλεμο, η Mercedes αγοράστηκε από έναν ιδιώτη στο Βέλγιο, στη συνέχεια βρέθηκε στην κατοχή μιας ένωσης βετεράνων πολέμου στη Βιρτζίνια, πριν επιστρέψει στην Ευρώπη το 2002.

Ο οίκος Worldwide Auctionneers δεν διευκρίνισε την ταυτότητα του σημερινού κατόχου του οχήματος, αλλά ανακοίνωσε ότι το 10% των εσόδων από την πώληση θα δοθεί σε εκστρατείες ενημέρωσης για το ναζισμό και το Ολοκαύτωμα.