26 Ιανουαρίου 2018

ΝΔ: Τα Σκόπια είχαν υποσχεθεί το αεροδρόμιο από το 1995

Το Σύνταγμα των Σκοπίων είναι η πιο καυτή πατάτα, επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση

Φωτιές εντός και εκτός Ελλάδας άναψαν οι διαπραγματεύσεις για το μακεδονικό με τον τρόπο που γίνονται. Το Σύνταγμα των Σκοπίων είναι η πιο καυτή πατάτα. Η αναθεώρηση του αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να αλλάξει η ονομασία τη FYROM και να απαλειφθούν αλυτρωτικές αναφορές.

Ο Ζάεφ είπε στον Τσίπρα ότι δεν έχει σήμερα την πλειοψηφία στη Βουλή. Και έτσι είναι. Από τους 120 βουλευτές της βουλής των Σκοπίων το κόμμα του σκληρού εθνικιστή Γκρουέφσκι έχει 51, ο κυβερνητικός συνασπισμός με τους Αλβανούς του Ζάεφ έχει 62 και η αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτεί 80 βουλευτές.

Γι αυτό και δεν έγινε καμία αναφορά στις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών και κινήθηκαν σε θέματα χαμηλής πολιτικής.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος επισήμανε ότι δεν υπήρξε καμία σαφής αναφορά από την πλευρά του Έλληνα Πρωθυπουργού στην ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, που είναι ο μόνος τρόπος, η μοναδική πραγματική εγγύηση, για να διασφαλισθεί το τέλος κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού εκ μέρους των Σκοπίων.

Τόνισε επίσης ότι τα Σκόπια δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε κινήσεις μετονομασίας του αεροδρομίου και λεωφόρων, κινήσεις που στο μέλλον ή από άλλη Κυβέρνηση στα Σκόπια, μπορούν εύκολα να ανακληθούν. Μία τέτοια περίπτωση είναι η αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου των Σκοπίων από Μέγας Αλέξανδρος σε Κίρο Γκλιγκόροφ. Μπορεί να γίνει με υπουργική απόφαση η οποία μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Ο Κ.Κουμουτσάκος υπενθύμισε επίσης ότι το αεροδρόμιο είναι υποχρέωσή των που πηγάζει από το Άρθρο 7 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995. «Αντίθετα, η Ελλάδα σε αντιστάθμισμα δίνει κάτι που είναι οριστικό και δεν ανακαλείται» τόνισε.

«Δηλαδή την προώθηση της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ στην Πρωτοβουλία Αδριατικής - Ιονίου και την κύρωση της 2ης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης των Σκοπίων με την Ε.Ε. στο ελληνικό Κοινοβούλιο.» Η ΝΔ ανησυχεί ιδιαιτερα για το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση Τσίπρα φαίνεται να υιοθετεί τη λογική “τεμαχισμού” των ζητημάτων, ενώ είναι διαχρονική θέση της Ελλάδας ότι η επίλυση στο ζήτημα του ονόματος, με το εύρος εφαρμογής (erga omnes) και την κατάργηση του αλυτρωτισμού αποτελούν ως ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο, την προϋπόθεση για να απελευθερωθεί η διαδικασία προσκλήσεως στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν θα συζητούσε τίποτε αν τα Σκόπια δεν δεσμευόντουσαν πρώτα ότι θα αλλάξουν το Σύνταγμά τους. «Δεν θα δεχόμουν καμία αναφορά σε «Μακεδονικό Έθνος», όπως έκανε χωρίς να πάρει καμία απάντηση από την Κυβέρνηση ο κ. Νίμιτς» συνέχισε. «Θα στηριζόμουν στην εμπιστοσύνη του λαού. Και πιστεύω ότι έτσι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που να αξιοποιεί την ευνοϊκή συγκυρία.»

Τα συλλαλητήρια
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπσκογιάννη δήλωσε ότι δεν θα πάει στο συλλαλητήριο για το σκοπιανό που θα γίνει στην Αθήνα. «Ο καθένας από τους βουλευτές της ΝΔ είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει» δήλωσε στο «Σκάι». « Εγώ δεν θα πάω, αλλά σέβομαι αυτούς που θα πάνε και δεν θα κουνάω το δάχτυλο» τόνισε. Σύμφωνα με τη βουλευτή της ΝΔ «είναι έγκλημα όλος ο κόσμος να λέει τα Σκόπια ‘’Μακεδονία’’ και εμείς να τους λέμε ‘’φούφουτους’’» (σκαι). Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις του 2008 είπε ότι «η τότε κυβέρνηση και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα χαράξαμε κοινή εθνική γραμμή πάνω στην όποια πάτησε σήμερα ο κ. Τσίπρας».

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο σύμβουλος στρατηγικής του προέδρου Κυρ.Μητσοτάκη Τάκης Θεοδωρικάκος είπε ότι η θέση της ΝΔ είναι σήμερα να μην έχει τον όρο Μακεδονία το όνομα των Σκοπίων.

Το ΕΛΚ
Αντικρουόμενα μηνύματα έστειλε και το Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα. Ο πρόεδρος του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ χαιρέτισε το «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του θέματος της ονομασίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι ελπίζει σε «συγκεκριμένα» αποτελέσματα, σύμφωνα με το Euractiv. «Ελπίζω ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση θα βρεθεί και καλωσορίζουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα», δήλωσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του έσπευσε να την χαρακτηρίσει «κόλαφο» για τη ΝΔ και τον ίδιο τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντίθετα την πλήρη εμπιστοσύνη του ΕΛΚ στη ΝΔ και τον πρόεδρο της για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, με σημερινή ανάρτησή του στο Twitter: «Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στη ΝΔ, το φιλοευρωπαϊκό κόμμα της Ελλάδος και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και να βάλει τάξη στον κυβερνητικό του συνασπισμό. Ο εταίρος του στην κυβέρνηση, κ. Καμμένος έχει ήδη απορρίψει όλες τις πιθανές λύσεις».
Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/nd-ta-skopia-ichan-iposchethi-to-aerodromio-apo-to-1995