29 Ιανουαρίου 2018

ΘΕΛΟΥ ΑΜΟΡΦΩΤΟΥΣ ΣΤΟΚΟΥΣ ΝΑ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠ' ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ! Έφθασαν οι «black Fridays» στα δημοτικά σχολεία

Το είχαμε μάθει ως «ρόδα, τσάντα και κοπάνα». Ρόδα στα δημοτικά σχολεία της χώρας είναι δύσκολο να υπάρξει λόγω των μικρών για οδήγηση ηλικιών, όμως με την καινούργια δράση της υποχρεωτικής παραμονής της σχολικής τσάντας στα σχολεία, η κοπάνα από τα μαθήματα λαμβάνει πλέον θεσμικό χαρακτήρα.


Κι αυτό με υπογραφή του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου. Συγκεκριμένα, χιλιάδες γονείς έλαβαν επιστολές την περασμένη εβδομάδα με την οποία ο υπουργός προσωπικά επικοινωνούσε τη δράση να αφήνουν οι μαθητές την τσάντα στο σχολείο μία Παρασκευή το μήνα.

Στόχος του προγράμματος «Τσάντα στο σχολείο» όπως αναφέρει η επιστολή που παρουσιάζουμε είναι οι μαθητές να αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους και να μην επιβαρύνονται από επιπλέον μαθήματα στο σπίτι. Όπως τονίζει η επιστολή που έλαβαν οι γονείς ανά την επικράτεια «η παραμονή της τσάντας στο σχολείο δεν αποτελεί μια συμβολική παρέμβαση αλλά επιδιώκεται οι μαθητές και οι μαθήτριες να μην ασχολούνται με την προετοιμασία μαθημάτων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου».

Και η επιστολή προσθέτει: «η δράση υλοποιείται με σκοπό να στηρίξει ουσιαστικά την επικοινωνία γονέων – παιδιών και να συμβάλλει σε μια γενικότερη επανεκτίμηση της σημασίας και του ρόλου των εργασιών στο σπίτι, σε σχέση με τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών και μαθητριών…

Σε καμία περίπτωση πάντως η υλοποίηση της δράσης δεν πρέπει να οδηγήσει σε μετάθεση των κατ’ οίκων εργασιών που συνήθως ανατίθενται το Σαββατοκύριακο στις άλλες ημέρες της εβδομάδας». Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως η δράση θα εξελιχθεί έως το τέλος της σχολικής χρονιάς (Ιούνιος) ενώ οι διευθυντές καλούνται να παρακολουθούν στενά την εφαρμογή της μαζί με τους Σύλλογους διδασκόντων.

Ενδιαφέρον έχει επίσης ένα σημείο της επιστολής Γαβρόγλου στο οποίο τονίζεται πως «ο Σύλλογος Διδασκόντων δύναται να αποφασίσει την εφαρμογή της δράσης και σε περισσότερα του ενός Σαββατοκύριακα το μήνα».