25 Ιανουαρίου 2018

«Πήγε για μαλλί και βγαίνει κουρεμένος»

Του Πέτρου Τρουπιώτη*

«Μακεδονικό γιοκ». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για την χθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Zaev, στο Νταβός της Ελβετίας.

Τρεις ώρες, οι δυο πρωθυπουργοί, με τα άσπρα πουκάμισα χωρίς γραβάτα, συζητούσαν το ζήτημα και είναι σαφές ότι ανακάλυψαν και οι δυο ότι δεν υπάρχει μέλλον.


Και δεν υπάρχει μέλλον παρότι και οι δυο θα ήθελαν να το «λύσουν, έστω όπως-όπως τώρα. Γιατί και οι δυο από την μια επιθυμούν να έχουν μια «νίκη» για την οποία να πανηγυρίσουν στο εσωτερικό τους και από την άλλη επιθυμούν διακαώς να ικανοποιήσουν όλους αυτούς σε Ευρώπη και εκτός, που τους «πιέζουν» για να τελειώνει το θέμα.

Μόνον που όπως γίνεται και πάλι σαφές, το θέμα δεν είναι, πια, απλό.

Ιδίως μάλιστα, όταν το βγάζεις από το ράφι, υπό την πίεση άλλων και για να δημιουργήσεις αντιπερισπασμό στο εσωτερικό σου.

Α, και χωρίς να έχεις επεξεργαστεί συγκεκριμένη στρατηγική που να μπορεί να «περάσει» στο εσωτερικό της χώρας σου.
Αυτό που συμβαίνει, όπως γίνεται μέρα με την μέρα πιο σαφές με τον κ Τσιπρα και το θέμα αυτό είναι αυτό που λέει ο λαός « πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος».

Γιατί ο έλληνας πρωθυπουργός, κάτω από την ανάγκη του να ικανοποιήσει τους Ευρωπαίους (και όχι μόνον) που τον πιέζουν για δικούς τους οικονομικούς και γεωστρατηγικούς λόγους να λύσει το θέμα « όπως –όπως», το έβγαλε στην επιφάνεια. Βιαστικά, χωρίς στρατηγική, χωρίς σχέδιο.

Μάλιστα του φάνηκε, «ωραία ιδέα» για να αποπροσανατολίσει το εσωτερικό μέτωπο και να απομακρύνει για μια ακόμα φορά την κοινή γνώμη από τα σκληρά οικονομικά μέτρα.

Ήλπιζε μάλιστα, αφελώς, ότι μπορεί να έχει και «νίκη».

Μόνον που, ως συνήθως συμβαίνει στον πολιτικό του χώρο, κινήθηκε, χωρίς να έχει ούτε αίσθηση της κοινής γνώμης, ούτε βεβαίως την συναίνεση της.

Και «έπεσε από τα σύννεφα» με τις αντιδράσεις πολιτικών αλλά και πολιτών.

Ο κ Τσιπρας, αν είχε ο ίδιος αλλά και συνεργάτες του αίσθηση των δεδομένων, θα ήξερε ότι ο κ Zaev όχι μόνον δεν προλαβαίνει να αλλάξει τα δεδομένα του Συντάγματος, ως τον Ιούνιο, αλλά δεν μπορεί να το κάνει λογά εσωτερικών αντιδράσεων. Αντιδράσεων από πολλές πλευρές.

Έτσι, η όλη προσπάθεια, ήταν βέβαιο ότι δεν θα μπορούσε να καταλήξει σε «αίσιο τέλος» και μάλιστα στα στενά χρονικά πλαίσια που έχουν τεθεί.  Και κυρίως δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία σε όνομα που δεν θα οδηγούσε τον κ Τσιπρα σε εσωτερική «κατάρρευση» και πιθανόν πτώση.

Τώρα λοιπόν, ο κ Τσιπρας, προσπαθεί να διαχειριστεί με φράσεις περί «κάλου κλίματος» και ανάγκης ειλικρινούς διάλογου και αλλά παρόμοιε, την νέα πολιτική του ήττα Και μάλιστα σε θέμα που ο ίδιος επέλεξε, ελπίζοντας ότι θα έχει και νίκη πολιτική και θα δημιουργήσει ρήγμα στην επελαύνουσα αξιωματική αντιπολίτευση.

Μόνον που τελικά συνέβη το αντίθετο.

Και πολιτική ήττα έχει πια στο εσωτερικό, (και αδυναμία δείχνει σε διεθνές επίπεδο) και ρήγμα προκάλεσε στην κυβέρνηση του.
Αντίθετα, ο συγκυβερνήτης του κ Καμμένος, θα μπορούσε να δηλώνει «νικητής», μια μπορεί (βασίμως δε) να υποστηρίζει ότι λόγω της σθεναρής στάσης του απετράπη να υπάρξει η λέξη Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων.

Είπαμε, ο πρωθυπουργός «πήγε για μαλλί και βγαίνει κουρεμένος»….

*Ο Πέτρος Τρουπιώτης είναι δημοσιογράφος.

 http://www.liberal.gr/arthro/187369/apopsi/arthra/isonpige-gia-malli-kai-bgainei-kouremenossin-.html