15 Ιανουαρίου 2018

ΜΕΤΑΜ ΑΠΟ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟ ΑΠ' ΤΙΣ ΑΞΥΡΙΣΤΕΣ! Η Κατρίν Ντενέβ ζητά συγγνώμη από τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

Με ελαφρώς απολογητική διάθεση,η Κατρίν Ντενέβ ζητά συγγνώμη από τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ξεκαθαρίζοντας τη θέση της γύρω από το θέμα σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Liberation.

Ποζάροντας στο εξώφυλλο της εφημερίδας, η Γαλλίδα ηθοποιός παραθέτει τη δική της εκδοχή μετά από μία εβδομάδα γεμάτη διαμάχες και επικρίσεις προς το πρόσωπό της, τονίζει πως παραμένει μία ελεύθερη γυναίκα.

Η συνέντευξή της βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των γαλλικών ΜΜΕ. 
 

Η Ντενέβ μαζί με άλλες 100 Γαλλίδες ακαδημαικούς, καλλιτέχνες και συγγραφείς συνυπέγραψαν ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Le Monde» την προηγούμενη εβδομάδα κάνοντας λόγο για ανοχή στην σεξουαλική ελευθερία, το επίμονο φλερτ και την ερωτική διεκδίκηση των ανδρών προς τις γυναίκες ενώ στράφηκε επίσης κατά της σύγχρονης μορφής φεμινισμού.

Λίγες ημέρες αργότερα,η Γαλλίδα ηθοποιός εξηγεί τη θέση της η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πυροδοτήσει τη δημόσια συζήτηση για τη λογοκρισία το κυνήγι μαγισσών,τα όρια του φλερτ αλλά και την πολιτική ορθότητα.

Στη συνέντευξή της απαντά στην κατακραυγή που προκάλεσε η υπογραφή της στην επίμαχη επιστολή ζητώντας συγγνώμη από τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης και μόνο από αυτά.

Η επιστολή, όπως επισημαίνει, δεν έλεγε σε κανένα σημείο της πως τα εγκλήματα αυτά είναι καλό πράγμα και επιμένει στη θέση της για ένα κόσμο που δεν θα καταδικάζει και και θα λογοκρίνει επειδή ένα hashtag του δίνει το δικαίωμα (αναφέρεται στο hashtag #Balancetonpork - (Κάρφωσε το Γουρούνι Σου) που ήταν αυτό που χρησιμοποίησαν οι γυναίκες στη Γαλλία σαν αντίστοιχο του #metoo).

«Ναι, υπέγραψα αυτό το κείμενο και ωστόσο μου φαίνεται απολύτως αναγκαίο σήμερα να τονίσω τη διαφωνία μου για τον τρόπο με τον οποίο ορισμένες από τις υπογράφουσες δίνουν στον εαυτό τους ατομικά το δικαίωμα να βγουν στα μέσα ενημέρωσης, αλλοιώνοντας το ίδιο το πνεύμα του κειμένου. Το να πει κανείς σε τηλεοπτικό δίκτυο ότι μπορείς να το απολαύσεις όταν σε βιάζουν είναι χειρότερο και από φτύσιμο στο πρόσωπο όλων εκείνων που έχουν πέσει θύματα αυτού του εγκλήματος... όταν υπογράφεις μανιφέστο που δεσμεύει και άλλα πρόσωπα, συγκρατείσαι, αποφεύγεις να τα πάρεις μαζί σου στη δική σου ρητορική ακράτεια. Είναι ποταπό. Και είναι προφανές ότι τίποτε σε αυτό το κείμενο δεν ισχυρίζεται ότι η παρενόχληση έχει κάτι καλό, διαφορετικά δεν θα το είχα υπογράψει».

Η Ντενέβ γράφει επίσης ότι: «Έχω δεχθεί κριτική επειδή δεν είμαι φεμινίστρια. Να θυμίσω ότι ήμουν μια από τις 343 τσούλες με την Μαργκερίτ Ντιράς και την Φρασουάζ Σαγκάν που υπέγραψα το μανιφέστο: "Εχω κάνει έκτρωση" που έγραψε η Σιμόν ντε Μποβουάρ;Η έκτρωση ήταν έγκλημα που επέσυρε φυλάκιση εκείνη την εποχή. Γι' αυτό θα ήθελα να πω στους ρατσιστές και τους συντηρητικούς κάθε είδους που θεώρησαν στρατηγική κίνηση να με υποστηρίξουν πως δεν μπορούν να με κοροϊδέψουν. Δεν θα έχουν ούτε την ευγνωμοσύνη μου, ούτε τη φιλία μου. Το αντίθετο. Είμαι μια ελεύθερη γυναίκα και θα μείνω τέτοια. Χαιρετώ αδερφικά όλα τα θύματα των βδελυρών πράξεων που μπορεί να ένιωσαν προσβεβλημένες από την επιστολή που δημοσιεύθηκε στην «Le Monde». Είναι σε αυτές και μόνο σε αυτές που ζητώ συγγνώμη.»

Μίνα Αγγελίνη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ