23 Ιανουαρίου 2018

Γιατί έπραξε σωστά ο Μητσοτάκης

Του Σάκη Μουμτζή

Η Νέα Δημοκρατία ευθύς ως επανέκαμψε το Σκοπιανό ζήτημα, οχυρώθηκε πίσω από την εθνική θέση που διατυπώθηκε στο Βουκουρέστι το 2008 και η οποία απορρίφθηκε από την κυβέρνηση της FYROM.


Μάλιστα, κορυφαία στελέχη της δήλωσαν πως αφού η συγκεκριμένη πρόταση δεν έγινε δεκτή, η νέα διαπραγμάτευση θα πρέπει να αρχίσει από μηδενική βάση.

Δηλαδή η σύνθετη ονομασία δεν αποτελεί κεκτημένο.

Μέχρις εδώ όλα καλά.

Τα προβλήματα για την Νέα Δημοκρατία άρχισαν όταν εξαγγέλθηκε το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Αμηχανία και αφωνία ήταν η πρώτη αντίδραση.

Μάλιστα, υφείρπε η φήμη πως, εσωκομματικά, ειδοποιήθηκαν οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος να απόσχουν από το συλλαλητήριο.

Κάποια βουλευτές, με πολιτικό εκτόπισμα, είχαν την επιδερμική άποψη πως το Σκοπιανό είναι ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Η βάση της παράταξης στην Μακεδονία πάγωσε. Οι βουλευτές άρχισαν να λαμβάνουν τα σχετικά μηνύματα και αντιλήφθηκαν το μέγεθος της ζημίας που μπορούσε να γίνει.

Έτσι, η ηγεσία του κόμματος δήλωσε πως όσοι βουλευτές θέλουν, μπορούν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Ήταν μια σωστή απόφαση.

Ως γνωστόν η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ένα, ακραιφνώς, κεντρώο κόμμα. Είναι ένα κόμμα της Δεξιάς και του Κέντρου. Προσπαθεί να παντρέψει την συντήρηση με τον φιλελευθερισμό.

Απλά πράγματα.

Ένα βασικό ιδεολογικό στοιχείο του συντηρητικού χώρου είναι η Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Είναι μια αδιαπραγμάτευτη θέση που καθορίζει τις συμπεριφορές εκατομμυρίων Ελλήνων.

Η κατ΄ελάχιστον αμφισβήτηση αυτού του ιδεολογημάτος αποτελεί casus belli για την συντηρητική παράταξη και όχι μόνον. Γενιές ολόκληρες διαπαιδαγωγήθηκαν με τους Μακεδονομάχους και τους Βαλκανικούς πολέμους.
Έτσι το σύνθημα «η Μακεδονία είναι Ελληνική» ξεφεύγει από τα όρια της Κεντροδεξιάς παράταξης και έχει αναγορευθεί σε έναν Εθνικό μύθο. Και οι Εθνικοί μύθοι όταν αποδομούνται, αποδομείται και η Εθνική συνοχή.

Η απόφαση του Κ.Μητσοτάκη να αφήσει ελεύθερους τους βουλευτές του κόμματος του να αποφασίσουν αν θα πάνε στο συλλαλητήριο ή όχι, προκάλεσε αντιδράσεις από ένα τμήμα της Κεντροαριστεράς.

Προφανώς, κάνουν κριτική στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας με άξονα τις δικές τους ιδεολογικές και πολιτικές συντεταγμένες. Και είναι λογικό αυτό, γιατί διαφορετικά δεν θα υπήρχαν δύο ξεχωριστά κόμματα.

Ο Κ.Μητσοτάκης λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον του δικού του κόμματος και τον σκοπό που υπηρετεί. Να κερδίσει τις εκλογές και να κυβερνήσει.

Τα μεγάλα, μαζικά, λαϊκά κόμματα, βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους πολίτες. Αφουγκράζονται τον ψυχισμό τους και τα μηνύματα τους. Τα γκρουπόσκουλα έχουν την πολυτέλεια να αυτοαναγορεύονται σε φωτισμένες πρωτοπορίες.

Μετά το συλλαλητήριο της Κυριακής έχει δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό μέσα στο οποίο χωρά και η δημιουργία ενός σχήματος στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Μέλημα του Κ.Μητσοτάκη είναι είτε να περιορίσει την εμβέλεια αυτού του νέου κόμματος είτε να αποτρέψει την δημιουργία του.

Λύσεις υπάρχουν και για το ένα σενάριο και για το άλλο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να στραφεί και η πολιτική γραμμή που θα προβάλλει η Νέα Δημοκρατία για την συγκέντρωση που θα γίνει στην Αθήνα.

Το πλήθος θα είναι τεράστιο για να το αφήσει έρμαιο στα χέρια ακραίων και ανεξέλεγκτων στοιχείων.

Τα μεγάλα και σοβαρά κόμματα βρίσκονται δίπλα στο πλήθος. Δεν το αφήνουν ορφανό.

http://www.liberal.gr/arthro/186932/apopsi/s-moumtzis/giati-epraxe-sosta-o-mitsotakis-.html