25 Ιανουαρίου 2018

Τσιρώνης: Γεωγραφική έννοια η Μακεδονία – Δεν ανήκει όλη στην Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη στο Σκοπιανό.

«Η Μακεδονία που σήμερα είναι ελληνική, είναι ελληνική, επειδή πολέμησε ο ελληνικός στρατός και οι μακεδονομάχοι μας. Κανένας δεν βγήκε τότε να κάνει ένα συλλαλητήριο και να λέει ότι η Μακεδονία είναι αυτονόητα ελληνική επειδή ο Μέγας Αλέξανδρος είναι Έλληνας. Τίποτα δεν κερδήθηκε επειδή κάποτε έμενε εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος» δήλωσε ο κ. Τσιρώνης στον ΣΚΑΪ.

«Άρα αυτή τη στιγμή η Μακεδονία που τουλάχιστον είναι ελληνική, είναι ελληνική επειδή την απελευθέρωσε ο στρατός μας και επειδή έγινε η συνθήκη του Βουκουρεστίου, στην οποία ηττήθηκαν οι Βούλγαροι και η Μακεδονία μοιράστηκε. Το 60% στην Ελλάδα, αυτό που τώρα λέμε εμείς Μακεδονία δική μας, το 30% στην τότε Σερβία, αυτό που τώρα λέμε FYROM, και περίπου το 10% στη Μακεδονία του Πιρίν στη Βουλγαρία. Άρα μιλάμε για μια γεωγραφική έννοια που δεν ανήκει όλη στην Ελλάδα. Και εδώ είναι το δεύτερο ερώτημα: το πού θέλουμε να πάμε. Θέλουμε να καταλάβουμε τα Σκόπια, θέλουμε να κάνουμε όλη τη Μακεδονία ελληνική, θέλουμε να καταλάβουμε τη Βουλγαρία ή θέλουμε το δικό μας το κομμάτι να κατοχυρωθεί και να σεβαστούμε την συνθήκη του Βουκουρεστίου;» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε επίσης ότι για εκείνον είναι αυτονόητο ότι ο όρος «Μακεδονία» θα υπάρχει στο όνομα, γιατί αυτή η περιοχή είναι κομμάτι της Μακεδονίας.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι όταν έρθει το θέμα στην Βουλή θα πρέπει να ψηφίσουν και οι 300 κατά συνείδηση.

«Δεν θεωρώ ότι οι ΑΝΕΛ θα απειλήσουν να ρίξουν την κυβέρνηση» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν να απέχουν, να δηλώσουν παρών, να καταψηφίσουν ή να απουσιάσουν από την ψηφοφορία.

Όπως ανέφερε, το Σκοπιανό δεν αφορά σε προγραμματικές δηλώσεις τετραετίας. «Στις προγραμματικές δηλώσεις στις οποίες ο κ. Καμμένος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης δεν υπάρχει αναφορά στο θέμα των Σκοπίων», δήλωσε.

Πρόσθεσε τέλος ότι σε περίπτωση που πάει στη Βουλή το θέμα και κάποιοι βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν το ψηφίσουν και πάρει 155 ψήφους τότε ο κ. Καμμένος- αν θεωρεί ότι είναι casus belli- έχει κάθε συνταγματικό δικαίωμα να καταθέσει πρόταση μομφής. «Δεν πιστεύω ότι θα το κάνει όμως» ανέφερε.

Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΪ