19 Ιανουαρίου 2018

Τα Σκόπια πρόλαβαν και ανακοίνωσαν το τετ α τετ Τσίπρα - Ζάεφ

Tην είδηση για τη συνάντηση ανήγγειλε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο οποίος εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

«Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μεταξύ των δύο φιλικών χωρών υπάρχει διάθεση να έρθουν ακόμη πιο κοντά και να βρεθεί μία λύση στο θέμα του ονόματος, λύση αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές, προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ από την πόλη Στρούγκα όπου παρέστησε στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων, καθώς σήμερα στη χώρα εορτάζονται τα Θεοφάνεια (με το Ιουλιανό ημερολόγιο).

Ωστόσο, ο επανέλαβε ότι η όποια λύση προωθηθεί στο ζήτημα της ονομασίας θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, προκειμένου οι πολίτες της χώρας να αποφανθούν επί αυτής.

Νωρίτερα, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ αποδοκίμασε τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις μετά τη συνάντηση με τον Νίμιτς θεωρώντας ότι έγιναν για εσωτερική κατανάλωση ενώ προειδοποίησε την...χώρα του ότι δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει την ευκαιρία για λύση. Την ίδια στιγμή ωστόσο και ο ίδιος δεν παρέλειψε να απευθυνθεί στην κοινή γνώμη των Σκοπίων με τη φράση « είμασταν και θα είμαστε Μακεδόνες».

Ντιμιτρόφ αδειάζει τον Ναουμόφσκι και δηλώνει «Ήμασταν και θα είμαστε Μακεδόνες»
«Ήμασταν και είμαστε Μακεδόνες» διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, αναφερόμενος στις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα τις ονομασίας, σημειώνοντας πως το ενδιαφέρον εστιάζεται στη «διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας». Παράλληλα, ο ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας αποδοκίμασε τις δηλώσεις του διαπραγματευτή Βάσκο Ναουμόφσκι, σημειώνοντας πως έγιναν περισσότερο για «εσωτερική κατανάλωση».

Πρέσβης ΠΓΔΜ: Οι προτάσεις Νίμιτς δεν αποτελούν αξιοπρεπή λύση
Ο Ντιμιτρόφ εξέφρασε την έκπληξή του και αποστασιοποιήθηκε πλήρως από τις δηλώσεις του Γκρούεσφκι, σημειώνοντας δε ότι με τις δηλώσεις αυτές του Ναουμόφσκι προξενείται πρόβλημα, αφής στιγμής που αυτές ακούστηκαν και μεταδόθηκαν στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε, οι δηλώσεις έγιναν περισσότερο για «εσωτερική κατανάλωση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σε συνέντευξή που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, ανέφερε ακόμη ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει σύντομα συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Γκιόργκι Ιβάνοφ: Χρειάζεται προσοχή στην ονομασία
Χρειάζεται προσοχή στο ονοματολογικό με σεβασμό στη Χάρτα του ΟΗΕ αλλά και στην ενδιάμεση συμφωνία, διαμήνυσε ο Πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Αναφερόμενος εμμέσως στο θέμα του ονόματος, υποστήριξε ότι «αυτό το έτος προσφέρει στο ΝΑΤΟ την ευκαιρία να επανορθώσει την αδικία που έκανε στη ‘’Μακεδονία’’ το 2008 στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου και να προσκαλέσει τη χώρα μας να συμμετάσχει στη Συμμαχία».

Βέβαια, για να γίνει αυτό, γνωρίζει πολύ καλά και ο ίδιος ότι θα πρέπει να έχει επιλυθεί το θέμα της ονομασίας. Αξίζουμε, πρόσθεσε, «το καθεστώς ένταξης στο ΝΑΤΟ, όχι μόνο για την υιοθέτηση των αναγκαίων, και αρκετά σκληρών μεταρρυθμίσεων, αλλά και για τη συνεισφορά μας στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια με τη συμμετοχή μας σε σειρά ειρηνευτικών αποστολών» τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, και πρόσθεσε:

«Είμαστε ένα αξιόπιστο μέλος της διεθνούς κοινότητας, είμαστε έτοιμοι να γίνουμε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ» υποστήριξε ο Ιβάνοφ.

O πρόεδρος της ΠΓΔΜ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για την κυβέρνηση Ζάεφ για το νομοσχέδιο για την αλβανική γλώσσα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν βιαζόμαστε, λαμβάνονται αντιπαραγωγικές αποφάσεις, οι οποίες αντί για τη συνύπαρξη οδηγούν σε διαιρέσεις».
Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/ta-skopia-prolavan-ke-anakinosan-to-tet-tet-tsipra-zaef