10 Ιανουαρίου 2018

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥΤΙΝ ΛΕΜΕ! Ρωσία: κατηγορούν για παιδική πορνογραφία τον ιστορικό που «ξεσκέπασε» τα εγκλήματα του Στάλιν

Με βαριές κατηγορίες για παιδική πορνογραφία και ψυχιατρική διαταραχή κατηγορείται ο ιστορικός που έφερε στο φως της δημοσιότητας αποδεικτικά στοιχεία για τα «εγκλήματα» της εποχής του Στάλιν.

Ο ιστορικός Γιούρι Ντμιτρίεφ, 61 ετών, που εδώ και χρόνια έχει επικεντρώσει το έργο του στην έρευνα των εγκλημάτων του Στάλιν, μεταξύ άλλων, έφερε στο φως και έναν ομαδικό τάφο 9.000 ανθρώπων από την εποχή της Μεγάλης Εκκαθάρισης στην ΕΣΣΔ, τη δεκαετία του 1930.

Ο βασικός «πονοκέφαλος» που προκύπτει στην κυβέρνηση της Ρωσίας από τις αποκαλύψεις του συγκεκριμένου είναι ότι οι πράξεις που αποκαλύπτει με στοιχεία, έρχονται σε αντίθεση με τη γραμμή του Κρεμλίνου, ότι δηλαδή η χώρα δεν πρέπει να ντρέπεται για το παρελθόν της. Για το λόγο αυτό, πέρσι ο πρόεδρος της χώρας ,Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστήριξε ότι «η υπέρμετρη δαιμονοποίηση του Στάλιν» έχει ως στόχο την υπονόμευση της χώρας.

Για το έργο του ο Ντμιτρίεφ έχει ήδη υποβληθεί σε ψυχιατρικές εξετάσεις που βγήκαν καθαρές. Ο δικηγόρος του ιστορικού εκφράζει τους έντονους φόβους του για εσκεμμένη κήρυξη του πελάτη του ως εσφαλμένα φρενοβλαβή.

Τώρα ο ιστορικός κατηγορείται για την εμπλοκή της υιοθετημένης κόρης του σε παιδική πορνογραφία,σε ηλικία 11 ετών, την παράνομη κατοχή «βασικών μερών» ενός όπλου και την έκλυση ηθών σε βάρος ανηλίκου.

Ορισμένοι από τους κυριότερους εκπροσώπους των γραμμάτων στη Ρωσία υποστηρίζουν ότι ο Ντμιτρίεφ διώκεται καθαρά για το αποκαλυπτικό έργο του.

Εάν κριθεί ένοχος, ο ιστορικός κινδυνεύει με 15ετή κάθειρξη.

Η ιστορία με το πορνογραφικό υλικό
Η ιστορία με το πορνογραφικό υλικό έχει «τραβήξει πολύ» αφού οι εμπειρογνώμονες που ορίστηκαν από το δικαστήριο δεν εντόπισαν πορνογραφικό υλικό στις εννέα φωτογραφίες της κόρης του, στις οποίες βασίστηκε και το κατηγορητήριο, ανατρέποντας κατά αυτόν τον τρόπο τα παλαιότερα ευρήματα άλλων ειδικών στους οποίους είχαν καταφύγει οι εισαγγελικές αρχές.

Στις 27 Δεκεμβρίου το δικαστήριο ζήτησε την επανεξέταση, για τρίτη φορά των ίδιων φωτογραφιών, έκανε δεκτό το αίτημα του εισαγγελέα να υποβληθεί ο Ντμιτρίεφ σε υποχρεωτική ψυχιατρική εξέταση για «σεξουαλικές παρεκκλίσεις» και απέρριψε το αίτημα να κρατηθεί ο κατηγορούμενος και μετά τις 28 Ιανουαρίου.

Ο δικηγόρος του, Βίκτορ Ανουφρίεφ, υποστηρίζει ότι η ψυχιατρική εξέταση διατάχθηκε παράνομα και τον αναγκάζει να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Καρελίας.

Να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2017 ο ιστορικός επισκέφτηκε αεροπορικώς το Κέντρο Σέρμπσκι, μια ψυχιατρική κλινική γνωστή κατά την σοβιετική εποχή για τις ψευδείς ψυχιατρικές εκτιμήσεις που επέτρεπαν στις αρχές να φυλακίζουν τους αντιφρονούντες σε ψυχιατρεία.