10 Ιανουαρίου 2018

Αυλαία για το πολυνομοσχέδιο με διακομματικά πυρά για το επείγον

Με την παραδοσιακή αντιπαράθεση για τη διαδικασία του επείγοντος, που επέλεξε η κυβέρνηση για τη συζήτηση και ψήφισή του, ξεκίνησε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.


Σύσσωμη η αντιπολίτευση, εξέφρασε την κατηγορηματική της αντίθεση με το «επείγον» και εξαπέλυσε αιχμές περί «ευτελισμού» του Κοινοβουλίου κατά της κυβέρνησης, καταλογίζοντάς της ότι επιχειρεί να περάσει με διαδικασίες «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» και ρυθμίσεις που δεν αποτελούν προαπαιτούμενα.

Την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου και το γεγονός ότι νωρίτερα πρέπει να έχει συνταχθεί η έκθεση συμμόρφωσης, επικαλέστηκε ο Υπουργός Οικονομικών, για ν’ αποκρούσει τα διακομματικά πυρά, ομολογώντας, ωστόσο, ότι το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελούν αυτοτελή νομοσχέδια. Χαρακτήρισε μάλιστα «θαύμα» το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατόρθωσε να μετατρέψει τόσο σύντομα την πολιτική συμφωνία σε νομοσχέδιο και διαβεβαίωσε ότι το 95% με 98% των ρυθμίσεων αποτελούν προαπαιτούμενα για τη γ’ αξιολόγηση.

«Είναι απαξίωση του Κοινοβουλίου και της Δημοκρατίας αυτό που συμβαίνει σήμερα», σημείωσε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Δήμας, υπογραμμίζοντας τον τεράστιο όγκο των 1.531 σελίδων που καλούνται να διαβάσουν οι βουλευτές.

Την απόσυρση των ρυθμίσεων που δεν αποτελούν προαπαιτούμενα ζήτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, να σχολιάζει δηκτικά ότι: «δεν έχει μόνο προαπαιτούμενα. Η πολιτική επιλογή κυβέρνησης είναι να φέρει από αλλαγές που υπάρχουν στους κομμωτές και τις μανικιουρίστες μέχρι την απεργία».

«Μόνο ως κοροϊδία μπορεί να θεωρηθεί αυτή η διαδικασία κι όσον αφορά στον όγκο του νομοσχεδίου και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορεί συζητηθεί. Πρέπει να αποσυρθεί ολόκληρο. Είναι απαράδεκτο το πολυνομοσχέδιό σας και φυσικά η διάταξη που επιδιώκει να τσακίσει το δικαίωμα στην απεργία», σχολίασε αιχμηρά ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ.

Πλήρη ευτελισμό του κοινοβουλευτικού έργου συνιστά η επείγουσα διαδικασία και για το Ποτάμι. «Καταλαβαίνουμε τις ημερομηνίες (σ.σ. Eurogroup) αλλά δεν μπορούμε να τα καταπίνουμε όλα αμάσητα», σημείωσε ο Γιώργος Μαυρωτάς.

Για πολυνομοσχέδιο το οποίο οι βουλευτές δεν προλαβαίνουν να διαβάσουν καν, έκαναν λόγο ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων και ο Γιώργος Γερμενής από τη Χρυσή Αυγή.

Πέραν του Ευκλείδη Τσακαλώτου, τη γραμμή «άμυνας» της κυβέρνησης ανέλαβε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, δια της μεθόδου «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», κατηγορώντας τη ΝΔ ότι ως κυβέρνηση κατέθετε τα νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για να καταλήξει λέγοντας: «θα γίνουν όλες οι συνεδριάσεις κανονικά απλώς η μία πιο κοντά στην άλλη. Θα δουλέψουμε απλώς πιο πολύ σε πολύ λιγότερες ημέρες. Άρα μη δημιουργείτε εντυπώσεις εκεί που δεν υπάρχουν».

Ο Υπουργός Οικονομικών πάντως, ενοχλημένος από την ομαδική κριτική και ιδίως αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιτέθηκε στον εισηγητή της Χρήστο Δήμα, καλώντας τον να είναι πιο μετριοπαθής εξαιτίας των διαδικασιών express που επέλεγε ως κυβέρνηση η ΝΔ. «Θυμηθείτε ποια ήταν η δική σας στάση ως αντιπολίτευση τότε, τι λέγατε και τι λέτε τώρα. Άρα όταν μιλάτε για μετριοπάθεια να κάνετε αυτοκριτική πρώτα», αντέτεινε ο κ. Δήμας κατηγορώντας τον κ. Τσακαλώτο και τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία.

Πάντως, δεδομένου ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει «και το μαχαίρι και το πεπόνι», η διαδικασία του επείγοντος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/364184/aulaia-gia-to-polunomoshedio-me-diakommatika-pura-gia-to-epeigon