09 Ιανουαρίου 2018

Ο Ισημερινός προσπαθεί να διώξει τον Ασάνζ από την πρεσβεία του στο Λονδίνο

Ο Ισημερινός ψάχνει διαμεσολαβητή με τη Βρετανία για το θέμα του ιδρυτή του Wikileaks

Τέλος στη φιλοξενία του ιδρυτή του ιστοτόπου Wikileaks, Τζουλιάν Ασάνζ στην πρεσβεία του στο Λονδίνο προσπαθεί να βάλει ο Ισημερινός. Ο Ασάνζ έχει βρει καταφύγιο στο κτίριο εδώ και πέντε χρόνια.


Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών, το Εκουαδόρ αναζητά έναν τρίτο διαμεσολαβητή για να βοηθήσει να υπάρξει συμφωνία με τη Βρετανία για τον Ασάνζ.

Η υπουργός Μαρία Φερνάντα Εσπινόζα υποστήριξε ότι το Εκουαδόρ «εξετάζει και διερευνά τη δυνατότητα διαμεσολάβησης» για να σταματήσει η πεντάχρονη παραμονή.
Η ανακοίνωση έρχεται λίγους μήνες αφότου ο πρόεδρος του Ισημερινού, Λένιν Μορένο προειδοποίησε τον Ασάνζ να αποφύγει τις πολιτικές δηλώσεις καθώς και το σχολιασμό ζητημάτων που αφορούν τους συμμάχους της χώρας.

Ο Ασάνζ είχε στηρίξει με δηλώσεις του τους Καταλανούς αυτονομιστές. Ο Μρένο έχει ζητήσει από τον ιδρυτή του Wikileaks να μείνει εκτός ισπανικής κρίσης.

Απαντώντας στο twitter, ο Ασάνς κατηγόρησε το Μορένο ότι προσπάθησε να τον κάνει να σωπάσει, γράφοντας: «Αν ο Μορένο θέλει να διαμαρτυρηθεί για τις αναφορές μου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ισπανία, θα πρέπει να το κάνει ρητά -και το κάνει μαζί με τη νομική βάση» είχε γράψει.

Ο πρόεδρος έχει δεσμευτεί δημοσίως ότι θα στηρίξει το άσυλο του Ασάνζ «όσο η ζωή του ενδέχεται να βρίσκεται σε κίνδυνο», αλλά χαρακτήρισε τον Ασάνζ ως «χάκερ».

Η εγκατάσταση του Τζουλιάν Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο έγινε πριν πέντε χρόνια, για να αποφύγει τη σύλληψη για κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση στη Σουηδία. Οι καταγγελίες έχουν αποσυρθεί από τους εισαγγελείς της Σουηδίας, ωστόσο ο Ασάνζ παραμένει στην πρεσβεία. Ο ίδιος έχει πει ότι πρέπει να παραμείνει, καθώς εκφράζει φόβους ότι θα εκδοθεί στις ΗΠΑ και θα αντιμετωπίσει δίκη για τη διαρροή απόρρητων αμερικανικών εγγράφων στα Wikileaks.