10 Ιανουαρίου 2018

Οι Γερμανοί δεν ξέρουν…

Του Γιάννη Παντελάκη

Οι γερμανοί δημοσιογράφοι και αναλυτές έχουν ένα σαφέστατο έλλειμμα πληροφόρησης για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Χωρίς ν' αποκλείεται και η σκοπιμότητα από την πλευρά τους, γράφουν στις εφημερίδες τους ότι η επιτήρηση των δανειστών στη χώρα μας θα κρατήσει έως το 2059! Ούτε τον Τζανακόπουλο, ούτε καν τον Τσίπρα δεν έχουν ακούσει που λένε ότι το 2018 κλείνει οριστικά και αμετάκλητα η σκληρή περίοδος των μνημονίων και της λιτότητας και θα αποκατασταθούν οι αδικίες της οκταετίας.


Μπορεί οι Γερμανοί πολιτικοί-ιδιαίτερα η Μέρκελ-να έχουν μετατραπεί στους καλύτερους φίλους του έλληνα πρωθυπουργού, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι δημοσιογράφοι εκεί που γράφουν ο,τι νομίζουν. Ενδεχομένως να είναι διαπλεκόμενοι κι αυτοί, μάλλον κάτι τέτοιο συμβαίνει. Ένας αρθρογράφος της εφημερίδας Berliner Morgenpost, έγραψε χθες ότι «Οι Οίκοι συνεχίζουν να κατατάσσουν τα Ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία «σκουπίδια» (junk) και ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό την επιτήρηση των πιστωτών μέχρι ν αποπληρώσει και το τελευταίο δάνειο. Σύμφωνα με τους τωρινούς υπολογισμούς αυτό θα διαρκέσει μέχρι το 2059». Τόσο υπερβολικός είναι.

Όπως και εκείνος της Suddetsghe Zeitung άλλωστε που χαρακτηρίζει τη χώρα μας «βαθειά χρεωμένη» και ένας άλλος της Zeit που είχε γράψει ότι «πολλοί Ελληνες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό» και ένας τρίτος της Handelsblatt που είχε αμφισβητήσει ότι η Ελλάδα αποδεσμεύεται από τους δανειστές το καλοκαίρι. Γενικότερα, υπάρχουν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι που όχι απλά δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα, αλλά αμφισβητούν την επιτυχία της Ελληνικής κυβέρνησης.
Μια κυβέρνηση ωστόσο, η οποία μπορεί να καταφέρνει κάτι σχεδόν μαγικό. Να προωθεί στη Βουλή μερικές ακόμα σκληρές αποφάσεις – για μαζικούς πλειστηριασμούς, περιορισμό των απεργιών, πωλήσεις ΔΕΗ κ.ο.κ.- και το ενδιαφέρον της κοινωνίας να είναι στραμμένο αλλού, όπως στην συνέντευξη της κυρίας Μπαζιάνα. Η επικοινωνιακή ικανότητα της σημερινής κυβέρνησης να μεταθέτει την προσοχή της κοινής γνώμης και ν αλλοιώνει την πραγματικότητα, πρέπει να διδάσκεται στα Πανεπιστήμια. Οι ικανότητές της στην προπαγάνδα, είναι μοναδικές, αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουν όλοι.

http://www.liberal.gr/arthro/184877/apopsi/g-pantelakis/oi-germanoi-den-xerouni.html