11 Φεβρουαρίου 2018

Απέτυχε ο Εξωδικαστικός: Σε έξι μήνες υποβλήθηκαν 15.500 αιτήσεις, αλλά ρυθμίστηκαν μόλις 15 υποθέσεις

Με μεγάλες καθυστερήσεις στη ρύθμιση των οφειλών τους προς τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς πιστωτές βρίσκονται οι επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί την υπαγωγής τους στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.


Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων είναι ένας θεσμός, ο οποίος έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και 192 ημέρες και ο οποίος έχει ως βασική επιδίωξη να ανακουφιστούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και οι οποίες λόγω της παρούσας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμών των οφειλών τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ο εξωδικαστικός έχει αποτύχει έως σήμερα να ανακουφίσει όσους αιτήθηκαν την υπαγωγή τους σε αυτό. Από τις 3 Αυγούστου 2017 ως και τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου του 2018 περίπου 15.550 νομικά πρόσωπα συμπλήρωσαν τις αιτήσεις υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Το μέγεθος των οφειλών των εν λόγω επιχειρήσεων ξεπερνά τα 604,5 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, από τις 15.550 αιτήσεις έχουν ρυθμιστεί μόλις οι 15, γεγονός που καταμαρτυρεί την καθολική αποτυχία του θεσμού να δώσει άμεση ανακούφιση σε βιώσιμες επιχειρήσεις.

Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί προβλήματα και στους πιστωτές.