13 Φεβρουαρίου 2018

Βρούτσης: Μετά από 3 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, δραματική η κατάσταση στην αγορά εργασίας

«Οι αποκλίσεις στην αγορά εργασίας διευρύνονται και το χάσμα με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. μεγαλώνει», δήλωσε ο τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας

«Δραματική» χαρακτήρισε την κατάσταση στην αγορά εργασίας, στην Ελλάδα, ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση.


Ο κ. Βρούτσης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «μετά από 3 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι αποκλίσεις στην αγορά εργασίας διευρύνονται και το χάσμα με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. μεγαλώνει».

Πιο αναλυτικά η δήλωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας:  «Τα στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση, αποκαλύπτουν τη δραματική κατάσταση στην αγορά εργασίας της χώρας μας, μετά από τα 3 χρόνια  διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Την ώρα που η απασχόληση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της στο γενικό σύνολο της Ε.Ε. ενισχύονται, η Ελλάδα διατηρεί την αρνητική πρωτιά σε όλους τους δείκτες απασχόλησης. Μάλιστα, οι αποκλίσεις, αντί να μειώνονται διευρύνονται, και το χάσμα με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. μεγαλώνει.

Πιο συγκεκριμένα, για το 3ο τρίμηνο του 2017, τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι άκρως αποκαλυπτικά:

-η Ελλάδα καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στη Ε.Ε. (58%).
-το 73,4% των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή έχουν παραμείνει εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από 12 μήνες.
-καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας στην Ε.Ε. (15,3%). καθώς και το υψηλότερο ποσοστό πολύ μακροχρόνιας ανεργίας (άνω των 24 μηνών) (11%).
σημειώνεται μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας (-0,8%).
-η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν παρουσιάζει σταθερή τάση βελτίωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών, παρά το γεγονός ότι στην Ε.Ε. η κατάσταση των νοικοκυριών βελτιώνεται σε ετήσια βάση (κυρίως λόγω της αύξησης των εσόδων από την εργασία).
-το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών παραμένει κάτω από το επίπεδο του 2008.

Η πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι σκληρή: Ασθενική αποκλιμάκωση της ανεργίας, χαμηλοί μισθοί, υπερφορολόγηση, εξοντωτικές εισφορές, απόλυτη επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στην αγορά εργασίας, δημιουργία της γενιάς των «φτωχών» εργαζομένων των 342 ευρώ - που πλέον καθίστανται η μεγάλη πλειονότητα των νέων προσλήψεων.

Την ίδια στιγμή στην Ε.Ε., η ανεργία πλησιάζει τα προ κρίσης επίπεδα με σταθερό ρυθμό, καταγράφεται το υψηλότερο επίπεδο απασχόλησης που έχει καταγραφεί ποτέ (72,3%), η κατάσταση των νοικοκυριών βελτιώνεται σταθερά, με ποσοστό ανάπτυξης περίπου 1,5% σε ετήσια βάση, ενώ αυξάνονται σημαντικά οι μόνιμες θέσεις εργασίας και οι θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Η ανάπτυξη επανήλθε στην Ευρώπη. Η αντιφατική και αντιαναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης, όμως, ματαιώνει τις θυσίες των πολιτών και κρατά τη χώρα μας καθηλωμένη σε συνθήκες μόνιμης κρίσης και υποαπασχόλησης».