22 Φεβρουαρίου 2018

Η στιγμή του ξεπεσμού: Τα χάχανα του Πολάκη απέναντι στον Πικραμμένο

Ο Γιώργος Παπαχρήστου στα «Νέα» «συστήνει» στον Παύλο Πολάκη να συμβουλευτεί τους αρχαίους σοφούς που δίδαξαν «ήθος».

Χάχανα, απέναντι σε έναν άνθρωπο και σε μια προσωπικότητα, αυτή του Παναγιώτη Πικραμμένου, που στα 72 του χρόνια κλήθηκε για πρώτη φορά να αναμετρηθεί με την προσωπική του διαδρομή και ιστορία, ήταν η στάση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Μπορεί λίγοι να ξαφνιάστηκαν με τη συμπεριφορά του, γιατί συνηθίζει να είναι αντιδραστικός και όχι μόνο, αλλά χθες στη Βουλή έδειξε το λιγότερο αγένεια.


Ο Γιώργος Παπαχρήστος στη στήλη του στα «Νέα» «Στίγμα» καταγράφει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όχι το ήθος του Παναγιώτη Πικραμμένου, αυτό είναι δεδομένο για όλους, αλλά την έλλειψη ήθους από την πλευρά του Παύλου Πολάκη.

Ο Γιώργος Παπαχρήστος επικαλείται έναν από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας, τον Πιττακό Μυτιληναίο και τη φράση του σχετικά με την πολιτική και τους πολιτικούς: «Αρχή άνδρα δείκνυσι».

Και σημειώνει: «Το θυμήθηκα χθες παρακολουθώντας τη συζήτηση στη Βουλή για το σκάνδαλο της Novartis, και ειδικότερα το σκηνικό εκείνο όπου ο "πολλά βαρύς και όχι" υπουργός Πολάκης "ξεράθηκε" στα γέλια ακούγοντας έναν ηλικιωμένο άνθρωπο, ο οποίος πέρασε όλη του τη ζωή υπηρετώντας το δίκαιο, να δηλώνει με σπασμένη φωνή και δάκρυα στα μάτια αθώος των κατηγοριών ενός κουκουλοφόρου ότι χρηματιστήκε. Στην κορυφαία του, ίσως, στιγμή που ο άνθρωπος αυτός, ο κύριος Παναγιώτης Πικραμμένος, αισθανόταν ότι αναμετράται με την Ιστορία και την προσωπική του διαδρομή, ένας Πολάκης, ο γνωστός, χαχάνιζε!

Ενημερωτικά αναφέρω ότι ο Πιττακός είχε, προσέξτε, προ 2.700 ετών τονίζει για κάτι περιπτώσεις Πολλάκη της εποχής του το ακόλουθο: "Γελά δ’ ο μωρός καν τι μη γελοίον ει», το οποίο σημαίνει στην καθομιλουμένη σήμερα "γελά ο ανόητος και όταν ακόμα δεν υπάρχει κάτι το γελοίο"!...».

Και συνεχίζει το δημοσίευμα:

«Θα συνεχίσω αυτό το μάθημα περί Πιττακού του Μυτιληναίου, βέβαιος ων ότι ο περί ου ο λόγος υπουργός αγνοεί παντελώς την ύπαρξή του - ξέρει τόσα άλλα άλλωστε, όπως κατά καιρούς έχει αποδείξει, με την ευγένεια και την καλλιέπειά του, πόσο καλλιεργημένος είναι, οπότε σιγά να μην εμπίπτει στο γνωστικό του αντικείμενο ο σοφός Λέσβιος! Μεταξύ πολλών άλλων ο σοφός Πιττακός έχει πει και το ακόλουθο - ταιριάζει, νομίζω, γάντι με την περίπτωση Πολάκη: "Βλεβερόν ακρασία".

Ήτοι "η ακράτεια είναι βλαβερή", αυτό, γιατρός είναι, δεν χρειάζεται την παραμικρή επεξήγηση για το τι σημαίνει.

Επίσης έχει πει και το εξής: "Γνώθι σ' αυτόν» - σ' αυτό δεν χρειάζεται καμία εξήγηση, το λέμε και σήμερα, εκείνος είμαι βέβαιος το αγνοεί παντελώς. Ακόμη αυτός ο καλός άνθρωπος έχει πει το "Άρχων κοσμεί σ' αυτόν", το οποίο σημαίνει: "Όταν κυβερνάς, να φροντίζεις οι πράξεις σου να αποτελούν κόσμημα", κάτι που, ως γνωστόν, ο Πολάκης το ακολουθεί, όπως όλοι γνωρίζουμε, κατά γράμμα!

Και τέλος, αυτός ο Πιττακός έχει πει και το εξής προφητικό, πάντα για τους πολλάκηδες του καιρού του, αγνοώντας προφανώς το χθεσινό περιστατικό στη Βουλή εις βάρος του προέδρου Πικραμμένου: "Κακοπραγούντα μη ονείδιξε επί γαρ τούτοις νέμεσις θεών κάθηται", το οποίο σε μετάφραση σημαίνει "άνθρωπο που δυστυχεί μην τον ονειδίζεις, είναι από τα πράγματα που προκαλούν την αγανάκτηση και την τιμωρία των θεών", Πολάκη μου…».

Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/stigmi-tou-xepesmou-ta-chachana-tou-polaki-apenanti-ston-pikrammeno