24 Φεβρουαρίου 2018

Η τουρκική "πειρατεία" στις Βρυξέλλες - Βίντεο από το θερμό επεισόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ παρουσιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής

Σκηνικό σύρραξης στήνει η Άγκυρα γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ. Σήμερα υπήρξε νέα εμπλοκή, καθώς τουρκικά πλοία εμπόδισαν το πλωτό ιταλικό γεωτρύπανο Sapiem να κινηθεί προς τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3.


Την πολεμική ατμόσφαιρα αποκαλύπτουν οι διάλογοι μεταξύ των δύο καπετάνιων.

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1 με όσα συνέβησαν στην κυπριακή ΑΟΖ


Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Κυριακίδης από τον ΑΝΤ1 Κύπρου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, οπτικοακουστικό υλικό από την τουρκική "πειρατεία" έφτασε στα χέρια του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με σκοπό να το παρουσιάσει στους ομολόγους του στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Το επεισόδιο κατέγραψαν τόσο οι κάμερες στο πλωτό γεωτρύπανο όσο και οι κάμερες που διαθέτει το κέντρο συντονισμού, έρευνας και διάσωσης της Κύπρου, με τις τουρκικές απειλές για τη βύθιση του πλοίου να καταγράφονται μέσω των ασυρμάτων.

Το πλοίο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ «SAIPEM 12000» μετέβη στο λιμάνι της Λεμεσού, όπου θα παραμείνει για περίπου τέσσερις μέρες και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Μαρόκο.

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι αναβάλλεται η γεώτρηση της ΕΝΙ στον στόχο «Σουπιά», αλλά, δήλωσε, «δεν ακυρώνονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας». Μιλώντας από τις Βρυξέλλες στο ΡΙΚ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως ήδη το γεωτρύπανο αναχώρησε για το Μαρόκο, ενώ για το επεισόδιο ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής στις Βρυξέλλες της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», μετά τις σημερινές εξελίξεις η Λευκωσία επιδιώκει πλέον ξεκάθαρη διασύνδεση της ευρωτουρκικής συνάντησης κορυφής, που προγραμματίστηκε για τις 26 Μαρτίου, στη Βάρνα, με τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ.