14 Φεβρουαρίου 2018

ΝΔ: Αμφιβολίες για τον Καμμένο και τη διαχείριση της κρίσης

Έντονες αμφιβολίες εκφράζονται στη ΝΔ για το αν ο Πάνος Καμμένος, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος όλο το τελευταίο διάστημα βρίσκεται υπό συνεχή πολιτική πίεση, είναι ικανός να διαχειριστεί ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα όπως είναι αυτό με την Τουρκία.


Αν μάλιστα προσθέσει κανείς στα παραπάνω ότι οι επιλογές του αμφισβητούνται ακόμα και εντός των ορίων της κυβέρνησης, στην οποία είναι μέλος, τα ερωτήματα που προκύπτουν και τα οποία απασχολούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι πολλά.

Στην Πειραιώς μάλιστα, η απάντηση στα παραπάνω είναι ξεκάθαρη και δεδομένη. «Σε μία τόσο δύσκολη χρονική συγκυρία, που η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο συνεχώς αυξάνει, είναι κρίμα για τη χώρα που υπουργός Άμυνας είναι ο Πάνος Καμμένος» αναφέρουν πηγές από τον στενό κύκλο του του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίες στο όλο «κάδρο» έβαζαν και την πρόσφατη υπόθεση με την Σαουδική Αραβία που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

H ίδια πηγή επισήμαινε το φόβο και την ανησυχία που υπάρχει στην οδό Πειραιώς πως κάτι πολύ σοβαρό μπορεί να συμβεί εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων και ο κ. Καμμένος να μην μπορεί να το διαχειριστεί, αμφισβητώντας ευθέως την ικανότητα του υπουργού Άμυνας.

Διάχυτη είναι η αίσθηση στην ΝΔ, πως ο Πάνος Καμμένος δεν αποτελεί τον πολιτικό εκείνο που θα μπορούσε να καθησυχάσει τις εύλογες ανησυχίες των πολιτών, την ώρα που η Τουρκία θα επιχειρούσε να κλιμακώσει την κατάσταση στο Αιγαίο.

«Κάποιος που είναι σε δύσκολη “πολιτικά” θέση, η προφανής αυτή αδυναμία θα εκφραστεί και στο υπουργικό χαρτοφυλάκιο που διαθέτει» σημειώνει συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, που αποτυπώνει την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Πάνου Καμμένου.

Παρόλαυτα σε μία κίνηση που αποδεικνύει, σύμφωνα με τα γαλάζια στελέχη, τον τρόπο σκέψης του Κυριάκου Μητσοτάκη η ΝΔ αποφάσισε το ολιγοήμερο «πάγωμα» της κατάθεσης στο κοινοβούλιο της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού στην Σαουδική Αραβία.

Μία υπόθεση, στη δικογραφία της οποίας εμπλέκεται το όνομα του Πάνου Καμμένου. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούν για μία επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία αποδεικνύει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάζει πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον και όχι το όποιο κομματικό όφελος.

Η απόφαση αυτή ήρθε μετά από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την συμμετοχή των αρμόδιων τομεαρχών Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου και Άμυνας Βασίλη Κικίλια, αλλά και στενών συνεργατών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η συζήτηση έβγαλε κυρίως δύο συμπεράσματα:

– Οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στους χειρισμούς της στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας είναι δεδομένες αλλά δεν είναι η κατάλληλη ώρα να αναδειχθούν από τη ΝΔ.

– Κοινή εκτίμηση όλων όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη ήταν η έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης των προκλήσεων από πλευράς της Τουρκίας, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.