24 Φεβρουαρίου 2018

Μάρτιν Σελμάγερ: Το «τέρας» του Γιούνκερ είναι φιλέλληνας

Ο πρώτος Γερμανός που αναλαμβάνει γενικός γραμματέας στην Κομισιόν - Υποστηρίζει με θέρμη την παραμονή της Ελλάδας στην Ε.Ε

Εργασιομανής, 47 Μαΐων, ο Γερμανός Μάρτιν Σελμάγερ, είναι ένθερμος υποστηρικτής της παραμονής της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Από 1ης Μαρτίου, όταν θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντα του γ.γ της Κομισιόν  και θα το γιορτάσει με τη σύζυγό του πίνοντας μπύρα...

To 2015, μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχαν υψώσει ανάστημα σε Σόιμπλε και Μέρκελ υποστηρίζοντας με θέρμη ότι δεν πρέπει να υπάρξει Grexit.

Ο Σελμάγερ, τον οποίο ο πρόεδρος της Κομισιόν επονομάζει με τρυφερότητα «το τέρας των Βρυξελλών», ανήκει στο κόμμα της Μέρκελ, των Χριστιανοδημοκρατών. Ωστόσο, δεν ανήκει στην «ομάδα» της Γερμανίδας καγκελαρίου γιατί πολύ απλά εκφράζει τις δικές του απόψεις οι οποίες δεν συνάδουν με αυτές του κόμματος.

Είναι ο φόβος κι ο τρόμος στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρώτος Γερμανός που φτάνει στη θέση του γενικού γραμματέα, η οποία του δίνει το «πάνω χέρι» στη λειτουργία της διοίκησης του θεσμού.

Το αξίωμα δεν έχει απαραιτήτως χρονικό περιορισμό. Για παράδειγμα, η Ιρλανδή Κάθριν Ντέι παρέμεινε στη θέση αυτή επί μία δεκαετία.

Ο Σελμάγερ σπούδασε νομικά και εντάχθηκε στο δυναμικό της Κομισιόν το 2004 στη θέση του εκπροσώπου. Προήχθη σε επικεφαλής του γραφείου της επιτρόπου από το Λουξεμβούργο Βίβιαν Ρέντινγκ.Στη συνέχεια μπήκε στην υπηρεσία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ηγήθηκε της εκστρατείας που επέτρεψε στον «κύριο ευρώ» να λάβει το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια να διορισθεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις ευρωεκλογές.

O Σελμάγερ χρειάζεται μόνο τέσσερις ή πέντε ώρες ύπνου, γράφει νομικά σχόλια τη νύχτα και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Passau. Η σύζυγός του, επίσης δικηγόρος, εργάζεται γι΄αυτόν ορισμένες φορές. Θεωρείται αδίστακτος και ουκ ολίγες φορές έχει απειλήσει μαζί με τον Γιούνκερ τους ευρωβουλευτές ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν διαρροές για τα όσα λέγονται στην Κομισιόν.

Μίνα Αγγελίνη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ