05 Φεβρουαρίου 2018

Και οι Ελληνες του εξωτερικού βγήκαν στους δρόμους για τη Μακεδονία! [εικόνες]

Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες κατέκλυζαν τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας γύρω από την πλατεία Συντάγματος, εκατοντάδες Κύπριοι πραγματοποιούσαν πορείες σε Λεμεσό και Λευκωσία.

Περίπου 200 άτομα, όπως μεταδίδει το sigmalive, μετείχαν στην πορεία στη Λεμεσό, που οργάνωσαν το ΕΑΚ και μαθητικές και φοιτητικές ανεξάρτητες οργανώσεις. Η πορεία ξεκίνησε από το Διοικητήριο και κατέληξε στην Πλατεία Ηρώων, ενώ ολοκληρώθηκε λίγο μετά το απόγευμα.




Στη Λευκωσία την πορεία διοργάνωσε ο Παν.Συ.Φι ΑΠΟΕΛ. (Φωτογραφίες: sigmalive.com)

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία έκαναν οι ομογενείς και στο Λονδίνο!

Ελληνικές σημαίες πλημμύρισαν, όμως, και το Λονδίνο. Δεκάδες ομογενείς συγκεντρώθηκαν μπροστά από το βρετανικό κοινοβούλιο, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στο ογκώδες συλλαλητήριο της Αθήνας, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Η Μακεδονία είναι ελληνική».

Οι συγκεντρωθέντες έψελνα τον εθνικό ύμνο και τραγούδησαν το «Μακεδονία ξακουστή», ενώ αποχώρησαν από το σημείο χωρίς να προκληθεί αναστάτωση.



Διαδήλωση ομογενών στη Φρανκφούρτη
Διαδήλωση έκαναν και στη Φρανκφούρτη το απόγευμα του Σαββάτου Έλληνες ομογενείς. Περίπου 600 διαδηλωτές συνοδευόμενοι από αστυνομικούς πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της οικονομικής πρωτεύουσας της Γερμανίας και κατέληξαν στην πλατεία της Όπερας. Ανέμιζαν ελληνικές σημαίες, φώναζαν συνθήματα όπως «Η Μακεδονία είναι ελληνική» και ζητούσαν να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, όπως μετέδωσε η Frankfurter Rundschau.




«Δεν θα παραχωρήσουμε τη Μακεδονία», είπε ο Αναστάσιος Τριστίδης, ένας εκ των διοργανωτών, που ταξίδεψε από τη Στουτγάρδη για να διαδηλώσει κατά της ελληνικής κυβέρνησης. «Δεν θέλουμε πια αυτή την κυβέρνηση. Ξεπουλά την ιστορία και το όνομά μας», δήλωσε επισημαίνοντας ότι μόνον ο λαός έχει δικαίωμα στο όνομα, όχι οι πολιτικοί.

Οι διαδηλωτές έφθασαν και μέχρι το ελληνικό προξενείο, και ευτυχώς δεν σημειώθηκαν επεισόδια, καθώς λίγο νωρίτερα Σκοπιανοί είχαν οργανώσει αντιδιαδήλωση στην Rossmarkt κοντά στην πλατεία της Όπερας.

Καναδάς
Συγκεντρώσεις κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια πραγματοποίησαν και οι Ελληνες του Καναδά.

Στο Τορόντο, Ελληνες ομογενείς με σημαίες και πλακάτ στα χέρια διαδήλωσαν στους δρόμους: