20 Φεβρουαρίου 2018

ΚΟΤΕΣ ΙΤΑΛΟΙ! Ετοιμο να αποχωρήσει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ από την ΑΟΖ Κύπρου -Λόγω τουρκικών απειλών

Σε διαδικασίες μετακίνησης από την θέση που βρίσκεται σταθερά εδώ και 10 μέρες, βρίσκεται το γεωτρύπανο Saipem 12000 την τελευταία ώρα.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του philenews, το γεωτρύπανο έχει απενεργοποιήσει τα συστήματα πλήρους σταθεροποίησης του, που ήταν σε λειτουργία από το απόγευμα της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου, οπότε και σταμάτησε την πορεία του προς τον στόχο «Σουπιά».

Ωστόσο για την ώρα δεν θα φύγει από την περιοχή, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του philenews, αφού αναμένονται αποφάσεις μετά τις υπό εξέλιξη διαδικασίες συντονισμού μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ΕΝΙ.

Σημειώνεται ότι το πλοίο γεωτρύπανο Saipem 12000 που βρίσκεται καθηλωμένο για 12 μέρες στη περιοχή, στις 8 Μαρτίου έχει προγραμματισμένη γεώτρηση στο Μαρόκο και θα πρέπει να αναχωρήσει.

Η Κύπρος εξέδωσε antinavtex -Νέα Navtex από την Τουρκία

Αργά το βράδυ, ολοκληρώθηκε η μαραθώνια σύσκεψη στο Προεδρικό, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε σχέση με τον χειρισμό του θέματος που προέκυψε με την ανανέωση του τουρκικής Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ.

Λίγο μετά, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κύπρου εξέδωσε antinavtex με NR 091/18 με την οποία ενημερώνει τους ναυτιλομένους ότι η τουρκική Navtex FA-96, NR 0258/18 είναι παράνομη και έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη αρχή για περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Αμεσα αντέδρασε η Τουρκία με νέα οδηγία προς ναυτιλομένους με αριθμό 0263/18 αναφέροντας πως οι Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν ισχύ καθώς δεν πρόκειται για το κράτος που ιδρύθηκε το 1960.

Οπως αναφέρει ο politis.com.cy στην προειδοποίηση ναυσιπλοΐας (navtex) που εξέδωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης με την οποία προειδοποιεί τους ναυτιλλομένους για την παράνομη τουρκική navtex που ανανεώθηκε σήμερα.

Το Κέντρο αναφέρει ότι η τουρκική navtex αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την υφαλοκρηπίδα και την περιοχή έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτή η ενέργεια είναι παράνομη, συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες ασφάλειας στη θάλασσα και αποτελεί ποινικό αδίκημα σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία, τονίζει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Τηλεφωνικός «πυρετός»: Τσίπρας-Αναστασιάδης και Τσίπρας-Μέρκελ

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε συν τοις άλλοις και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Sigma για το θέμα της νέας Navtex, που διαρκεί μέχρι τις 10 Μαρτίου, ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τον συντονισμό των επόμενων βημάτων.

Στην Σύνοδο της ΕΕ το θέμα της Navtex

Το θέμα της ανανέωσης μέχρι τις 10 Μαρτίου της παράνομης τουρκικής NAVTEX πρόκειται, σύμφωνα με έγκυρη πηγή που μίλησε στο ΑΠΕ, να τεθεί από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Παρασκευή.

Εξάλλου, μετά την αυριανή σύσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ο κ. Αναστασιάδης θα δεχθεί την πρέσβη των ΗΠΑ Κάθλιν Ντόχερτι, η οποία την περασμένη εβδομάδα ήταν στην Άγκυρα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.

Η αντιδραση του ψευδοκράτους

Στον απόηχο της ανανέωσης, της τουρκικής Navtex στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, το "υπουργικό συμβούλιο" της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου («ΤΔΒΚ») ανανέωσε για άλλα έξι χρόνια τη "συμφωνία" με την τουρκική κρατική ανώνυμη εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου στα ανοικτά της Κύπρου. Η ανακοίνωση της σχετικής απόφασης έγινε μετά την τετράωρη σημερινή συνεδρίαση του «υπουργικού συμβουλίου». Η «συμφωνία» είχε υπογραφεί το 2011 και αφορούσε τις έρευνες για πετρέλαιο στην «αποκλειστική οικονομική ζώνη» της «ΤΔΒΚ» .

Η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των όσων εκτυλίσσονται στην κυπριακή ΑΟΖ σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο, ανέφερε στη Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο υφυπουργός Ευρώπης Άλαν Ντάνκαν απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού των Συντηρητικών, Τερέζα Βίλιερς, η οποία ζητήσει από την Άγκυρα όπως το τουρκικό ναυτικό τερματίσει το μπλοκάρισμα της επιχείρησης για γεώτρηση στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Στην ιστορική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου για παροχή 64 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν του Ισραήλ στην ιδιωτική εταιρεία της Αιγύπτου Dolphinus σε διάστημα δεκαετίας για 15 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρεται εκτενώς δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας "Egypt Today". Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Αίγυπτος έχει ήδη υπογράψει συμφωνία και με την Κύπρο για μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στις Αιγυπτιακές ακτές.

Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις του πρώην επικεφαλής της Αιγυπτιακής Γενικής Εταιρείας Πετρελαίου και εμπειρογνώμονα, Μεντχάτ Γιούσεφ, ότι το Κάϊρο έχει μέχρι στιγμή υπερτερήσει της 'Αγκυρας στον αγώνα για την εξεύρεση πηγών αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς η Αίγυπτος συνεχίζει να εδραιώνει την συμμαχία της με την Ελλάδα, την Κύπρο και την περιοχή ευρύτερα.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούσεφ, η συμμαχία Αιγύπτου - Κύπρου είναι «η πιο ισχυρή του είδους της στην Μεσόγειο, γιατί οι δυο χώρες έχουν μεγάλα κοιτάσματα, ενώ είναι επίσης θετική για την Ε.Ε. η οποία επιθυμεί να εξασφαλίσει τις ανάγκες της για φυσικό αέριο εκτός του ρωσικού μονοπωλίου».

Ο ίδιος σημείωσε ότι, όταν δημιουργηθεί ο αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας από την μια πλευρά και Αιγύπτου από την άλλη, «η Αίγυπτος θα είναι το μοναδικό κέντρο για την διοχέτευση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη ή σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου δια μέσω των τερματικών υγροποίησης της».

Ο τρόπος της παροχής του φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο, γράφει το δημοσίευμα, είναι ακόμη υπό μελέτη και γι' αυτό δεν έχει ακόμη καθοριστεί η ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει η μεταφορά του.