10 Φεβρουαρίου 2018

Η Ζωή Κω/λου με τον γκ@μενο πήγαν Ισλανδία για ν' αποδείξουν ότι... υπάρχει εναλλακτική

Συναντήθηκε με την πρωθυπουργό της χώρας, τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, πολιτικούς, καλλιτέχνες, συγγραφείς, επιστήμονες κι ακτιβιστές που πήραν μέρος στο κίνημα κατά του χρέους
Περιοδεία στην Ισλανδία πραγματοποίησε η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου προσκεκλημένη του πρώην υπουργού Οικονομικών της χώρας Ogmundur Jonasson.


Η πρώην πρόεδρος της ελληνικής Βουλής συνοδευόταν από το στέλεχος της Πλεύσης Ελεύθεριας Διαμαντή Καραναστάση και πραγματοποίησαν σειρά ομιλιών, συνεντεύξεων και επαφών με τεράστια σημασία για τη χώρα μας.

«Πριν από 8 χρόνια, οι Ισλανδοί πολίτες, αντιμέτωποι με τις διεθνείς αγορές και τα εγχώρια συμφέροντα, προκάλεσαν δημοψήφισμα, ψήφισαν ΟΧΙ στην πληρωμή του χρέους των ιδιωτικών τραπεζών από το Κράτος τους, επέβαλαν τη διαγραφή του χρέους αυτού και υποχρέωσαν τους πολιτικούς να βρουν εναλλακτικές για τη χώρα τους.
Η Ισλανδία στοχοποιήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο ως «χώρα-τρομοκράτης», μπήκε στο στόχαστρο των διεθνών οικονομικών συμφερόντων, υπέστη οικονομικά αντίποινα, αλλά δεν χρέωσε τους πολίτες για την οικονομική κακοδιαχείριση πολιτικών και τραπεζιτών. Παρέπεμψε σε δίκη τον Πρωθυπουργό για τη χρεοκοπία και οδήγησε στη φυλακή δεκάδες τραπεζίτες-υπαίτιους της καταστροφής.

Η Ισλανδία αποτελεί την απόδειξη ότι υπάρχει εναλλακτική.

Και γι' αυτό δεν μιλά κανείς στην Ελλάδα για την Ισλανδία» αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Στη διάρκεια της τετραήμερης παραμονής τους στην Ισλανδία, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Διαμαντής Καραναστάσης συναντήθηκαν με την Πρωθυπουργό της χώρας, τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, πολιτικούς, καλλιτέχνες, συγγραφείς, επιστήμονες κι ακτιβιστές που πήραν μέρος στο κίνημα κατά του χρέους, ιστορικούς και άλλες προσωπικότητες.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Διαμαντής Καραναστάσης ήταν οι κεντρικοί ομιλητές στην επίσημη εκδήλωση για την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στην Βιβλιοθήκη του Ρέικιαβικ, το μεσημέρι του Σαββάτου. Τις ομιλίες τους για την ελληνική εμπειρία άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον οι Ισλανδοί πολίτες, που εξέφρασαν την αμέριστη αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό.

Xρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ