13 Φεβρουαρίου 2018

Διχάζουν το κοινό οι τσιρλίντερ της Βόρειας Κορέας: Εντυπωσιακές ή... θλιβερές;

Μερίδα του κοινού δείχνει να απολαμβάνει τα νούμερά τους, ενώ άλλοι τα βρίσκουν «τρομακτικά» και «ανατριχιαστικά» - Στο πλάι τους πάντα σωματοφύλακες για να ελέγχουν κάθε τους βήμα


Όταν οι πάνω από 180 νεαρές γυναίκες, ντυμένες με πανομοιότυπα κόκκινα ρούχα, μπήκαν για πρώτη φορά στο γήπεδο χόκεϊ της νοτιοκορεάτικης πόλης Γκανγκνιόνγκ τη Δευτέρα, το πλήθος ξέσπασε σε ενθουσιώδη ξεφωνητά.

Σχεδόν όλοι οι θεατές έβγαλαν την ίδια κιόλας στιγμή τα κινητά τους τηλέφωνα για να φωτογραφήσουν τις τσιρλίντερ της Βόρειας Κορέας, που ήταν ήδη πιο διάσημες από τα μέλη των ολυμπιακών ομάδων που είχαν έρθει να παρακολουθήσουν.

Ενώ οι Βορειοκορεάτισσες τσιρλίντερ έψαχναν τα καθίσματά τους, απ' όπου θα εμψύχωναν τις παίκτριες της ενοποιημένης ομάδας Νότιας και Βόρειας Κορέας στον αγώνα τους κατά της ομάδας χόκεϊ της Σουηδίας, πολλοί θεατές τους απηύθυναν ερωτήματα, στο οποία εκείνες απαντούσαν απλά με ένα συγκρατημένο χαμόγελο. Ωστόσο οι περισσότεροι από τους θεατές που κάθονταν τριγύρω αρκέστηκαν στο να τις κοιτούν επίμονα και να τις φωτογραφίζουν, χωρίς να δείχνουν κανένα ενδιαφέρον να επικοινωνήσουν μαζί τους.


Καθισμένες σε έξι διαδοχικές σειρές, οι τσιρλίντερ φώναζαν με μια φωνή συνθήματα υπέρ της ομάδας τους. Κάθε τους κίνηση ήταν συντονισμένη με το σύνολο, κάθε κούνημα της σημαίας ή χειροκρότημα προσεκτικά ενορχηστρωμένο.

Ωστόσο, και για τις δύο πλευρές, αυτή η συνάντηση ήταν ένα ξεκάθαρο δείγμα του πόσο διαφορετικά έχουν εξελιχθεί η Βόρεια και η Νότια Κορέα μετά από 65 χρόνια διαφορετικής πορείας.

Τα διεθνή ΜΜΕ δείχνουν ενθουσιασμένα με τις 180 τσιρλίντερ του κράτους του Κιμ Γιονγκ Ουν, που συνοδεύουν μια αποστολή μόλις 22 αθλητών. Την άποψή τους συμμερίζονται αρκετοί Νοτιοκορεάτες. «Είμαι χαρούμενη που βρίσκονται εδώ. Ήρθαν να επευφημήσουν την ίδια ομάδα με εμένα. Νιώθω σαν να έρχομαι πιο κοντά με τον λαό τους, σαν να είμαστε ξανά μια χώρα. Αυτό είναι εξάλλου κάτι στο οποίο ελπίζουμε όλοι», είπε στον Guardian μια 26χρονη νοσοκόμα από τη Σεούλ.


Για άλλους συμπατριώτες της ωστόσο, το θέαμα των τσιρλίντερ του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι απλά θλιβερό και ανατριχιαστικό. «Το θέαμα είναι κάτι πολύ παρωχημένο, σαν κάτι που θα έβλεπες τη δεκαετία του 70. Τις λυπάμαι. Αν αυτή είναι η εικόμα που θέλουν να δείξουν στον κόσμο, σκέψου πόσο πίσω θα είναι οι υπόλοιποι συμπατριώτες τους», είπε στη βρετανική εφημερίδα ένας 25χρονος άνδρας που καθόταν κοντά στις γυναίκες.

Στο τέλος της κάθε σειράς από τσιρλίντερ κάθονται πάντα «σωματοφύλακες» που υπενθυμίζουν ότι, παρά τα φαινόμενα, αυτές οι γυναίκες παραμένουν αιχμάτωτες ενός από τα πιο κτηνώδη καθεστώτα στον κόσμο και ότι το παραμικρό «παράπτωμά» τους που εκθέτει τον Κιμ Γιονγκ Ουν θα καταγραφεί, και μπορεί να τιμωρηθεί ακόμα και με θάνατο!