07 Φεβρουαρίου 2018

ΒΙΝΤΕΟ-Ιστορική στιγμή: Ο «Falcon Heavy» του Έλον Μασκ ξεκίνησε το ταξίδι για τον Άρη!

Εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο - Ο πύραυλος ύψους 70 μέτρων της SpaceX μπορεί να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον «κόκκινο πλανήτη» για ένα δισ. χρόνια

Εντυπωσιακά πλάνα και μοναδικές φωτογραφίες από την εκτόξευση του πυραύλου «Falcon Heavy» (και την θεαματική προσγείωση των 2 βοηθητικών πυραύλων), της SpaceX, ο οποίος θα ταξιδέψει έως τον πλανήτη Άρη, με στόχο να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον «κόκκινο πλανήτη», κατέγραψε ο φακός της κάμερας, σε μία ιστορική μέρα για το μεγάλο σχέδιο της εξερεύνησης του Διαστήματος.

Ο πύραυλος έχει ύψος 70 μέτρα και 27 κινητήρες και μεταφέρει μεταξύ άλλων το κόκκινο «Tesla Roadster», προσθέτοντας πόντους στο εντυπωσιακό αυτό εγχείρημα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της SpaceX, Έλον Μασκ ο γιγαντιαίος πύραυλος θα μπορεί να παραμείνει σταθερό σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη για ένα δισεκατομμύριο χρόνια.

Ο πύραυλος μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 63.800 κιλά σε μια τροχιά γύρω από την Γη και 16.800 κιλά στον Κόκκινο Πλανήτη, σύμφωνα με την εταιρεία SpaceX, του Έλον Μασκ. Ο CEO των Tesla και Space X είχε προαναγγείλει την εκτόξευση του πυραύλου «Falcon Heavy» από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ και μάλιστα από την ίδια εξέδρα από την οποία εγκατέλειψε τη Γη, στις 20 Ιουλίου του 1969, το «Apollo 11».

Η σημερινή εκτόξευση του Falcon Heavy από το ακρωτήριο Κανάβεραλ εγκανιάζει τη συνεργασία της NASA με την SpaceX, η οποία αφορά τη χρήση των εγκαταστάσεων της NASA για τα επόμενα 20 χρόνια.

Στην παρθενική πτήση του ο πύραυλος μεταφέρει στο εσωτερικό του ένα κόκκινο ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο Tesla Roadster, που κατασκευάζει η αυτοκινητοβιομηχανία του Μασκ.

Ο τολμηρός επιχειρηματίας αποκάλυψε μετά την εκτόξευση από το ιστορικό Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα ότι έτρεμε από το φόβο του για την έκβαση της εκτόξευσης και ότι έδινε πιθανότητες 50-50 κάτι να πάει στραβά σε αυτό το πρώτο τεστ.

«Ένιωσα μια μεγάλη ανακούφιση. Είχα στο μυαλό μου την εικόνα μιας γιγάντιας έκρηξης στην εξέδρα, μιας ρόδας να πέφτει από ψηλά και να κυλάει μόνη της στο δρόμο. Αλλά ευτυχώς τίποτε από αυτά δεν συνέβη», δήλωσε ο Έλον Μασκ μετά την πετυχημένη εκτόξευση.

Ο πύραυλος Falcon Heavy (Βαρύ Γεράκι), που έχει ύψος 70 μέτρων και διαθέτει 27 μηχανές προώθησης, ουσιαστικά αποτελείται από τρεις μικρότερους συνενωμένους δίπλα-δίπλα πυραύλους Falcon 9 της SpaceX. Μπορεί να μεταφέρει βάρος έως 64 τόνων σε χαμηλή τροχιά, δηλαδή όσο ζυγίζουν περίπου πέντε διώροφα λονδρέζικα λεωφορεία, με κόστος 90 εκατομμυρίων δολαρίων ανά εκτόξευση.

Ο επόμενος αμερικανικός πύραυλος σε επιδόσεις σήμερα είναι ο Delta IV Heavy της United Launch Alliance (συνεταιρισμού της Lockheed Martin και της Boeing), που μπορεί να μεταφέρει σχεδόν το μισό φορτίο και με σχεδόν τετραπλάσιο κόστος (350 εκατ. δολάρια). Λόγω αυτής της πολύ ευνοϊκής σύγκρισης υπέρ του, το «Βαρύ Γεράκι» αναμένεται να αποτελέσει το «βαρύ πυροβολικό» των διαστημικών πτήσεων στο μέλλον.

Στην πρώτη αυτή πτήση που μετέφερε το αυτοκίνητο Tesla, μια κούκλα με διαστημική στολή κάθεται στη θέση του οδηγού, ενώ το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου παίζει ξανά και ξανά την μεγάλη επιτυχία του Ντέιβιντ Μπάουι "Space Oddity", σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό. Αν όλα πάνε καλά, το ανώτερο τμήμα του πυραύλου θα θέσει σε ελλειπτική τροχιά το Tesla γύρω από τον Ήλιο, η οποία θα φθάσει έως τον 'Αρη.

Δείτε φωτογραφίες από την εκτώξευση και την εντυπωσιακή επιστροφή και προσγείωση των 2 βοηθητικών πυραύλων...