27 Φεβρουαρίου 2018

Επιμένει να τους ΞΕΒΡΑΚΩΝΕΙ η ΝΔ: Ο Πάιατ είπε από ΜΟΝΟΣ του στον Μητσοτάκη ότι στις έρευνες του FBI για Novartis δεν εμπλέκεται Έλληνας πολιτικός

Μητσοτάκης-Πάιατ συμφώνησαν να συνταχθεί στα ελληνικά και αγγλικά η εξής δήλωση: «Η έρευνα του FBI επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο. Δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά Έλληνες πολιτικούς» τονίζουν από τη ΝΔ


Η ΝΔ επιβεβαιώνει ξεκάθαρα ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα δήλωσε πως στην έρευνα του FBI για τη Novartis δεν εμπλέκεται Έλληνας πολιτικός.

Η σημερινή, νεότερη, ανακοίνωση της ΝΔ με την οποία ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως ο κ. Πάιατ ήταν αυτός που άνοιξε τη συζήτηση για τη Novartis και του μετέφερε ότι:

α) στις έρευνες που έχει ήδη πραγματοποιήσει το FBI  δεν εμπλέκεται κανένας Έλληνας πολιτικός και
β) η εν εξελίξει έρευνα του FBI δεν σχετίζεται με Έλληνες πολιτικούς, καθώς επικεντρώνεται σε παραβιάσεις της αμερικανικής νομοθεσίας και ότι η αμερικανική πλευρά δεν επιθυμεί την οποιαδήποτε ανάμιξή της στις αντίστοιχες έρευνες που διεξάγει η ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς αυτές αφορούν την ενδεχόμενη παραβίασης της ελληνικής έννομης τάξης.

Επισημαίνεται ότι η σημερινή απάντηση από το γραφείο Τύπου της ΝΔ εκδόθηκε μετά το non paper που κυκλοφόρησε από το Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Δευτέρας.

Το πρωθυπουργικό γραφείο επικαλούνταν επικοινωνία του διπλωματικού συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα με τον Τζέφρι Πάιατ για να στηρίξει τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρεσβευτής των ΗΠΑ «ουδέποτε αναφέρθηκε στο εάν υπάρχουν ή όχι Έλληνες πολιτικοί στις έρευνες του FBI για το σκάνδαλο Novartis».

Με μια πολύ σκληρή ανακοίνωσε στην οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εγκαλείται για το θράσος με το οποίο αμφισβήτησε τη δήλωση του πρεσβευτή των ΗΠΑ, η ΝΔ αποκαλύπτει ότι μετά τη συνάντησή τους οι κ. Μητσοτάκης και Pyatt συμφώνησαν να εκδοθεί μια ανακοίνωση που να περιλαμβάνει και την κάτωθι δήλωση του Πρέσβη, η οποία μέσω των επιτελείων τους συντάχθηκε γραπτώς και στα ελληνικά και στα αγγλικά, ως είθισται, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία.

Οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επισημαίνουν μάλιστα ότι η δήλωση που συμφωνήθηκε να κοινοποιηθεί στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα μεταξύ της ΝΔ και των συνεργατών του πρεσβευτή των ΗΠΑ ήταν η εξής: «Η έρευνα του FBI επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο. Δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά Έλληνες πολιτικούς».

Τονίζουν μάλιστα από τη ΝΔ ότι τη δήλωση αυτή «την αναπαρήγαγε δημοσίως ο κ. Pyatt μέσω Twitter».

Το βράδυ της Πέμπτης, έπειτα από ερώτηση που έκανε το protothema.gr, εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας είπε: «Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποιο σχόλιο επί των ελληνικών ερευνών, οι οποίες είναι ξεχωριστές από κάθε νομική διαδικασία στις ΗΠΑ που συνδέεται με παραβίαση των Αμερικανικών νόμων».

Με τη δήλωση αυτή, ο εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ ξεκαθαρίζει με σαφήνεια ότι οι ελληνικές έρευνες είναι ξεχωριστές από τις νομικές διαδικασίες στις ΗΠΑ που συνδέονται με την παραβίαση των αμερικανικών νόμων. Με απλά λόγια, οι Αμερικανοί σημειώνουν ότι οι δικές τους έρευνες για τη Novartis αφορούν την παραβίαση των νόμων στις ΗΠΑ και όχι τους Έλληνες πολιτικές και πιθανά αδικήματα στα οποία ενδέχεται να έχουν υποπέσει. Εάν όμως, στο πλαίσιο της έρευνας από το FBI, προκύψουν στοιχεία σε βάρος πολιτικών προσώπων ή άλλων εμπλεκομένων από την Ελλάδα στο διεθνές σκάνδαλο της Novartis, είναι βέβαιον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραδώσουν τα στοιχεία αυτά στις ελληνικές αρχές.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της ΝΔ για τις αποκαλύψεις του πρέσβη των ΗΠΑ στον Κυριάκο Μητσοτάκη: 

«Στη χθεσινή συνάντηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρέσβη των Η.Π.Α., η οποία έγινε με πρωτοβουλία του τελευταίου, ο κ. Geoffrey R. Pyatt άνοιξε μόνος του τη συζήτηση για τη Novartis και είπε, επί λέξει, στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι στις έρευνες που έχει πραγματοποιήσει το FBI για την υπόθεση Novartis δεν εμπλέκεται κανένας Έλληνας πολιτικός. Του τόνισε, επίσης, ότι ακόμη και η εν εξελίξει έρευνα του FBI δεν σχετίζεται με Έλληνες πολιτικούς, καθώς επικεντρώνεται σε παραβιάσεις της αμερικανικής νομοθεσίας και ότι η αμερικανική πλευρά δεν επιθυμεί την οποιαδήποτε ανάμιξή της στις αντίστοιχες έρευνες που διεξάγει η ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς αυτές αφορούν την ενδεχόμενη παραβίασης της ελληνικής έννομης τάξης.

Μετά τη συνάντησή τους οι κ. Μητσοτάκης και Pyatt συμφώνησαν να εκδοθεί μια ανακοίνωση που να περιλαμβάνει και την κάτωθι δήλωση του Πρέσβη, η οποία μέσω των επιτελείων τους συντάχθηκε γραπτώς και στα ελληνικά και στα αγγλικά, ως είθισται, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία. “Η έρευνα του FBI επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο. Δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά Έλληνες πολιτικούς”.

Aυτή είναι η δήλωση που είχε το θράσος να αμφισβητήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Δημ. Τζανακόπουλος και στη συνέχεια μέσω διαρροών του και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι την αναπαρήγαγε δημοσίως ο κ. Pyatt μέσω Twitter.

Αυτά είναι τα δεδομένα και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιος ενημερώνει υπεύθυνα τους πολίτες και ποιος προσπαθεί να τους χειραγωγήσει για να στοιχειοθετήσει μια αστήρικτη σκευωρία κατά των πολιτικών του αντιπάλων».