02 Φεβρουαρίου 2018

Η JPMorgan ΞΕΒΡΑΚΩΝΕΙ Τσίπρα-Τσακλώτο: Με προληπτική πιστωτική γραμμή η «έξοδος» της Ελλάδας

Η Ελλάδα θα «κερδίσει» την ελάφρυνση του χρέους το ερχόμενο καλοκαίρι, ωστόσο, η έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης θα συνοδευτεί από μία προληπτική πιστωτική γραμμή, εκτιμά η JPMorgan σε έκθεσή της με τίτλο «Ελλάδα: Από την κρίση στην ανάκαμψη».


Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της αμερικανικής τράπεζας, η μεταμνημονιακή εποχή δεν θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, όπως υπόσχεται η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά θα χαρακτηρίζεται από ενισχυμένη εποπτεία και συγκεκριμένους όρους.

Το χρονοδιάγραμμα των επικείμενων εξελίξεων έχει ως εξής:

Φεβρουάριος: Ολοκληρώνεται επίσημα η τρίτη αξιολόγηση και εκταμιεύεται η υποδόση των 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μάρτιος – Ιούλιος: Θα εξελιχθεί η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Θα εκταμιευθεί επίσης η υποδόση των 1 δισ. ευρώ, ενώ θα γίνουν περαιτέρω βήματα για τη δημιουργία του κεφαλαιακού αποθέματος, μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων. Τον Μάιο θα ολοκληρωθούν τα τραπεζικά stress tests, ενώ η τέταρτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πιθανότατα τον Ιούλιο. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα διευκρινιστεί και το πως θα γίνει η εποπτεία μετά το τέλος του προγράμματος.

Ιούλιος – Αύγουστος: Ενδεχομένως θα ληφθεί απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους, περιλαμβάνοντας πιθανότατα έναν μηχανισμό που θα συνδέει τις αποπληρωμές με την αύξηση του ΑΕΠ.

18 Αυγούστου: Η Ελλάδα βγαίνει επιτυχώς από το πρόγραμμα διάσωσης, έχοντας εξασφαλίσει μία προληπτική γραμμή στήριξης.

Αύγουστος – Σεπτέμβριος: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προβεί ενδεχομένως σε κάποιες αγορές ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Όπως αναφέρει η JPMorgan, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, έως τον Ιούλιο του 2018 πριν συμπληρωθεί το ανώτατο όριο του 33%.

Σχετικά με το χρέος, ο οίκος εκτιμά ότι από τη στιγμή που θα περιοριστεί ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν πιθανότατα την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα γίνει υπό αυστηρούς όρους. Οι όροι θα αφορούν συγκεκριμένους στόχους και τη συμμόρφωση της ελληνικής κυβέρνησης με τους στόχους αυτούς.