06 Φεβρουαρίου 2018

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΣΤΗΣΑΝ ΤΗ NOVARTIS; Τσίπρας: Δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός της μίζας και της διαφθοράς-ΒΙΝΤΕΟ

«Ούτε λόγος βέβαια για πατριωτισμό και τιμή για όσους παραβαίνουν τον νόμο και παραβιάζουν τη συνείδησή τους, ζητώντας και λαμβάνοντας ωφελήματα που δεν δικαιούνται».

Με αυτή τη φράση του Κωστή Στεφανόπουλου επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα να αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για τη Δυτική Ελλάδα χρησιμοποίησε τον όρο του πατριωτισμού ως βάση για την επίθεσή του στα κόμματα που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς ωστόσο να κάνει προσωπικές αναφορές στα πρόσωπα που αναφέρει η δικογραφία που έφτασε στη Βουλή.

Ο κ.Τσίπρας υπαινίχθηκε ότι όσοι «έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι» θα πρέπει να τιμωρηθούν. Χρησιμοποιώντας και πάλι φράση του Κωστή Στεφανόπουλου (του οποίου έπλεξε το εγκώμιο) ανέφερε σχετικά:

«Υπάρχει τεράστια διαφορά στάσης απέναντι στην πατρίδα, όση μεταξύ ήθους και πανουργίας, μεταξύ αυτού που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο από τη θέση που κατέχει, και αυτού που την εκμεταλλεύεται για το δικό του συμφέρον. Ο πρώτος είναι άξιος κάθε σεβασμού, ο δεύτερος πρέπει να υφίσταται αυστηρές κυρώσεις και τη βαθιά περιφρόνησή μας.”.

Ο κ.Τσίπρας συμπλήρωσε επίσης (δείχνοντας σαφώς προς τη Ν.Δ) ότι «Δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός των Panama papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου χρήματος, της μίζας και της διαφθοράς».



Μάλιστα στοχεύοντας προσωπικά την ηγεσία της ΝΔ, οποία σήκωσε ψηλά το θέμα του Μακεδονικού και «αγκάλιασε» το συλλαλητήριο, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Είναι εγκληματικά υποκριτικό, πολιτικοί άνδρες, από τη μια να επιδίδονται σε διαγωνισμό πατριωτισμού, και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική την αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής. Ή να καταγγέλλουν ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε κακουργηματικές δικογραφίες».

Εκτός της υπόθεσης Novartis, o κ.Τσίπρας εμφανίστηκε και πάλι αισιόδοξος ότι ο δρόμος της θετικής επιστροφής της Ελλάδας έχει ανοίξει, ωστόσο αυτή τη φορά πήρε σαφείς αποστάσεις από το success story που περιέγραφε το προηγούμενο διάστημα. Μίλησε μεν για την δυσκολία της κατάστασης υποσχόμενος όμως αύξηση μισθών και συντάξεων και μείωση της φορολογίας με την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή σύμβαση. Όπως είπε :

«...βαδίζουμε επιτέλους προς το τέλος της επιτροπείας και των μνημονίων. Δεν είμαι αφελής, όπως δεν είναι φαντάζομαι και κανείς σε αυτή την αίθουσα. Γνωρίζω καλά τις πραγματικές δυσκολίες που βρίσκονται ακόμα μπροστά μας. Καθώς και τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά.

Ωστόσο, με επίγνωση των δυσκολιών, και με πλήρη συνείδηση της προσπάθειας που πρέπει να γίνει ακόμα από όλους μας. Μπορώ σήμερα, με σιγουριά να πω, ότι τα χειρότερα είναι πια πίσω μας.

στη σταδιακή μείωση τη φορολογίας,

στην αύξηση των αμοιβών και των συντάξεων,

στην αποκατάσταση του εργασιακού καθεστώτος με όρους πολιτισμού και όχι ζούγκλας.

Στην αύξηση των επενδύσεων οι οποίες ήδη διαγράφουν ανοδική πορεία, που αναμένουμε να επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα.

Επαναλαμβάνω: Δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Δεν είναι ανθόσπαρτος ο δρόμος για τη μεγάλη αλλαγή στη χώρα και στη ζωή μας.